Imagini surprinse din satelit arată haosul de luni de pe aeroportul Internațional din Kabul, când mii de oameni alergau disperați spre aeronavele militare ca o ultimă speranță de a scăpa de furia talibanilor.
Fotografiile au fost publicate pe Twitter de compania americană Maxar Technologies și au fost surprinse pe 16 august, la ora locală 10.46.
Zborurile militare care evacuează civili și diplomați din Afganistan au fost reluate la începutul zilei de marți, după ce aeroportul a fost închis luni, ca urmare a unor scene de haos pe pistă: oamenii s-au agățat, efectiv, de avioane la decolare și trupele americane au fost nevoite să împrăștie mulțimea cu focuri de armă.
Șapte oameni ar fi murit în busculadă, dintre care cel puțin doi care au căzut de la înălțime.
Numărul de civili de la aeroport s-a mai rărit, a declarat pentru Reuters un oficial responsabil cu securitatea occidentalilor pe acel segment.
”Mulți dintre cei care erau aici ieri au plecat acasă”, susține oficialul. Martori citați de Reuters susțin, însă, că încă mai pot fi auzite împușcături ocazionale din direcția aeroportului, în timp ce străzile par calme, în alte părți.
Potrivit unui oficial american, trupele SUA ar fi împușcat și doi talibani care trăgeau înspre mulțimea din aeroport.
În ciuda scenelor de panică și confuzie din Kabul, președintele american Joe Biden și-a apărat decizia de a retrage forțele militare după 20 de ani de război, cel mai lung război dus de SUA, care a costat peste 1 trilion de dolari.
Biden insistă că a avut de ales dintre a cere forțelor americane să lupte la nesfârșit, în ceea ce el numește războiul civil al Afganistanului, sau să respecte o înțelegere de retragere negociată de predecesorul său, republicanul Donald Trump.
”Îmi apăr decizia. După 20 de ani am învățat în modul cel mai dur că nu există niciun moment potrivit să retragem trupele. De asta suntem încă aici”, a spus Biden.
Confruntat cu o avalanșa de critici inclusiv din partea propriilor săi diplomați, el a pus cotropirea talibanilor pe seama liderilor afgani care au fugit, dar și a armatei care a refuzat să mai lupte.