Revolta soldaților ruși. Au depus plângeri împotriva comandanților, după ce au fost închiși pentru că au refuzat să lupte în Ucraina

Revolta soldaților ruși. Au depus plângeri împotriva comandanților, după ce au fost închiși pentru că au refuzat să lupte în Ucraina

Mai mulți soldați ruși și-au acuzat comandanții că i-au închis într-un penitenciar din estul Ucrainei pentru că au refuzat să ia parte la război.

Maxim Grebeniuk, un avocat care conduce organizația de sprijin Ombudsmanul militar din Moscova, a declarat că cel puțin patru soldați ruși au depus plângeri, cerând pedepse pentru superiorii care au decis reținerea lor, scrie The Guardian.

„Avem deja o listă cu 70 de soldați ruși care au fost ținuți prizonieri. În total, au fost reținuți aproximativ 140 de soldați”, a adăugat Grebeniuk.

Într-o mărturie scrisă trimisă procurorilor ruși la 1 august și analizată de The Guardian, un soldat a descris cum, după ce a refuzat să se întoarcă pe câmpul de luptă, a fost închis mai mult de o săptămână în diferite locuri din Luganskul controlat de ruși.

ADVERTISING

”Ca urmare a ceea ce cred că au fost greșeli tactice și strategice făcute de comandanții mei și a disprețului total al acestora față de viața umană, am luat decizia de a nu continua operațiunea militară”, a spus Vladimir, un soldat al cărui nume a fost schimbat la cererea lui.

El a fost reținut pe 19 iulie și plasat într-o cameră cu gratii la fereastră, unde a fost ținut fără mâncare împreună cu alți 25 de soldați din unitatea sa, care au refuzat să lupte.

La scurt timp după aceea, Vladimir a declarat că a fost transferat în orașul Brîansk din Lugansk, unde a fost ținut captiv într-o fostă școală, care fusese transformată într-o bază militară, împreună cu alți aproximativ 80 de soldați din diferite unități, care au refuzat și ei să continue să participe la război.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Primeam mâncare o dată pe zi”

Au fost păziți acolo de membri ai firmei militare private Wagner, organizație care a fost acuzată că a comis abuzuri în timp ce lupta alături de armata rusă în Ucraina.

„Ei (soldații Wagner - n.red.) ne-au spus că mai multe mine au fost plasate în afara bazei militare și că oricine ar încerca să fugă va fi considerat un inamic și va fi împușcat pe loc. Primeam mâncare doar o dată pe zi, la prânz”, a spus soldatul.

„În tot acest timp, nu ni s-a prezentat niciun document care să explice arestarea noastră. Am fost închiși ilegal”, a declarat Vladimir, cerând procurorilor să înceapă o anchetă penală față de doi colonei ruși și un maior, despre care spune că sunt responsabili pentru reținerea lui.

ADVERTISING

Vladimir a spus că, în cele din urmă, a reușit să părăsească arestul, după ce un medic militar i-a recomandat să fie spitalizat pentru a-i fi îngrijite rănile suferite la începutul războiului.

Arestarea soldaților, care a fost raportată pentru prima dată săptămâna trecută de instituția independentă de investigație Insider, se adaugă altor dovezi care arată că unele unități rusești din Ucraina continuă să fie afectate de moral scăzut și de lupte interne.

Mai multe documente ale instanței ruse au arătat anterior că sute de soldați au fost concediați pentru că au refuzat să participe la invazie.

Dar plângerile scrise sunt primele documente oficiale care fac lumină asupra pedepselor severe cu care se confruntă cei care refuză să lupte în Ucraina.

Unii soldați au fost alungați spre destinații necunoscute

Kremlinul nu a declarat oficial război, ceea ce înseamnă că soldații refuză să lupte pot fi demiși, dar nu pot fi urmăriți penal sau închiși, a spus Mihail Beniash, un avocat care a reprezentat în trecut soldații care au refuzat ordinul de a merge în Ucraina.

Subliniind acest lucru, Vladimir a scris: „Personalul militar poate fi privat de libertate numai în cazurile strict specificate de legislația rusă și anume atunci când se crede că a comis o crimă”.

Arestarea soldatului indică, de asemenea, problemele tot mai mari ale Rusiei cu disponibilitatea trupelor, pe măsură ce războiul se apropie de a șasea lună.

Vladimir a spus că, în timpul arestării sale, comandanții făceau în mod repetat presiuni asupra soldaților și îi îndemnau să se răzgândească și să se întoarcă pe câmpul de luptă.

„Unii soldați, sub amenințarea violenței, au fost pur și simplu alungați spre destinații necunoscute și nu au mai fost văzuți de atunci”, a spus el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇