Rudele soldatului rus Amir Shaikenov au găsit o fotografie cu un bărbat mort în Ucraina pe rețelele de socializare, imagine care a provocat o panică imensă în rândul familiei sale.
Soldatul din fotografia făcută în orașul ucrainean Bucea semăna izbitor cu Shaikenov, a cărui unitate militară de elită, Divizia 76 de asalt aerian, a fost dislocată în acea zonă în primele săptămâni ale războiului, relatează The Moscow Times.
„Speram ca această fotografie să fie un fals. Speranța s-a micșorat cu fiecare zi care trecea, pe măsură ce am primit din ce în ce mai multe detalii care confirmau moartea lui”, a scris fratele soldatului, Kayrat, într-o postare pe site-ul de socializare VKontakte, în care a anunțat că Amir Shaikenov a fost într-adevăr ucis.
Pe fondul lipsei de informații oficiale din partea autorităților militare ruse, familia lui Shaikenov este una dintre sutele de familii care au aflat despre pierderea celor dragi din postările online ale ucrainenilor.
Unele dintre aceste postări sunt accidentale, având loc pe măsură ce ucrainenii documentează distrugerile și morțile provocate de război, dar altele sunt deliberate și vin de la oficiali și voluntari ucraineni care încearcă să facă publice pierderile militare ale Rusiei și să poată lua legătura cu familiile soldaților morți.
Un grup de voluntari ucraineni, numit „Armata IT”, lucrează pentru a răspândi informații și fotografii ale personalului militar rus decedat pe rețelele de socializare – în special pe Vkontakte și aplicația de mesagerie Telegram – pentru a informa familiile acestora din Rusia.
„Oamenii nu trebuie să vadă astfel de imagini. Imaginați-vă cum v-ați simți dacă în acest mod aflați că un membru al familiei dumneavoastră este mort”, a spus Sarah Ashbridge, istoric militar și expert în recuperarea soldaților morți la Institutul Regal al Serviciilor Unite din Londra, referindu-se la unele dintre fotografiile care circulă online.
Familiile soldaților ruși se tem să vorbească cu ucrainenii
Bloggerul rus Vasiliy Matenov a povestit pentru The Moscow Times cum a fost folosit ca intermediar între familiile soldaților ruși și ucrainenii care căutau să le contacteze.
Matenov a fost abordat de un jurnalist din Ucraina care căuta familia unui soldat rus pe nume Artysh Namchal.
„I-am găsit rudele și le-am dat datele de contact ale jurnalistului. Artysh era atunci în detenție în Ucraina”, a spus Matenov.
La fel ca multe familii care află despre soarta celor dragi de la ucraineni, rudele lui Namchal se pare că au ales să nu răspundă.
Unele dintre familii se tem că asocierea cu ucrainenii le-ar putea cauza probleme cu autoritățile ruse, în timp ce altora li se spune din partea Armatei ruse să nu facă nimic în lipsa oricărei informații oficiale, potrivit Matenov.
Rusia și-a actualizat ultima dată numărul morților din războiul din Ucraina pe 25 martie, iar de atunci cifra a fost învăluită în mister.
Estimările instituțiilor de presă independente sugerează că peste 3.000 de soldați ruși au fost uciși – de peste două ori numărul oficial al morților – în timp ce analistul independent Michael Kofman a estimat pierderile Rusiei la aproximativ 10.000.
La o lună după ce Matenov a fost contactat în legătură cu Namchal, o fotografie cu ceea ce părea a fi cadavrul soldatului și un mormânt improvizat, probabil în regiunea Harkov din Ucraina, a fost distribuită pe scară largă pe rețelele de socializare.
Ulterior, într-o nouă încercare de a ajunge la membrii familiei lui Namchal, ucrainenii au trimis mesaje diferitelor persoane din lista lui de prieteni.
În timp ce rapoartele presei ucrainene sugerează că trupul lui Namchal a fost exhumat luna trecută pentru a fi trimis în Rusia, The Moscow Times nu a putut confirma dacă acesta a murit sau nu. Moartea lui nu a fost confirmată de Ministerul Apărării al Rusiei.
Ucrainenii încearcă în diferite moduri să contacteze familiile soldaților ruși uciși sau capturați. Guvernul ucrainean a înființat chiar și o linie fierbinte „Întoarceți-vă în viață din Ucraina” pentru rudele soldaților ruși care caută informații despre cei dragi.