Furia și frica mamelor soldaților ruși morți în război. Cum se transformă familiile celor trimiși pe front în dușmanii lui Putin

Văduvele și părinții militarilor Moscovei care și-au pierdut viața sau au fost dați dispăruți devin inamicii Kremlinului pentru că pun întrebări, cer informații și scriu memorii, încercând să afle vești despre cei dragi. Rusia nu dă doi bani pe cei care nu mai pot să lupte, singura grijă e să nu înceapă o revoltă a rudelor celor trimiși la moarte, în Ucraina.
Furia și frica mamelor soldaților ruși morți în război. Cum se transformă familiile celor trimiși pe front în dușmanii lui Putin
  • În ambele tabere, peste 70.000 de militari au murit sau au fost dați dispăruți de la începutul ostilităților, conform unor estimări.
  • Legătura tensionată dintre mamele soldaților uciși și Kremlin e administrată de Valentina Melnikova, o activistă pentru drepturile omului, în vârstă de 76 de ani.
  • Ministerul Apărării din Rusia nu a anunțat niciodată până acum numărul pierderilor provocate de invadarea Ucrainei.
  • În ultimele săptămâni sunt tot mai multe proteste și mesaje, pe rețelele sociale, ale unor grupuri de soții și părinți din Rusia care se plâng că, de la începutul războiului, nu mai pot lua legătura cu cei trimiși pe front.
  • Vladimir Putin, în goana irațională de a schimba ordinea mondială, nu numai că sacrifică vieți nevinovate, dar nici măcar nu are curajul de a arăta respectul cuvenit celor morți și familiilor îndurerate.

Nikita Efremenko, 19 ani, a dispărut în adâncurile Mării Negre, în ziua de 14 aprilie, atunci când crucișătorul rusesc Moskva a fost lovit de două rachete ucrainene Neptun.

Efremenko era militar în termen și fusese repartizat la marina militară, ajungând în mijlocul unui război, la câteva luni de la terminarea liceului.

ADVERTISING

„Îmi privesc guvernul total diferit de când a început războiul. Sunt câteva lucruri foarte dure pe care aș dori să le spun despre conducerea noastră, dar poate cel mai bun lucru ar fi să tac, pentru că m-ar trimite la închisoare”, a spus Tatiana Efremenko, 39 de ani, mama lui Nikita.

NikitaEfremenkoMoskvaSoldat
Nikita Efremenko, 19 ani, unul dintre militarii în termen de pe crucișătorul Moskva, dispăruți în Marea Neagră - Foto: Facebook

Vladimir Putin, prin război, nu provoacă distrugeri numai în Ucraina. Nu a adus suferință exclusiv dincolo de graniță. În aceeași măsură, este un demolator de vieți și în propria țară.

În ambele tabere, peste 70.000 de militari au murit sau au fost dați dispăruți de la începutul ostilităților, conform unor estimări.

Mamele soldaților ruși

Dacă autoritățile de la Kiev își cinstesc eroii, îi identifică, țin legătura cu familiile și cu rudele, îi trimit acasă, fiind înmormântați ca eroi, Kremlinul nu dă doi bani pe soldații săi.

Regimul lui Putin are o relație stranie cu familiile militarilor uciși în război. Părinții acestora se transformă în “dușmani ai poporului” dacă pun întrebări, scriu memorii, încercând să afle date și informații despre copiii lor obligați să atace Ucraina.

Legătura tensionată dintre mamele soldaților uciși și Kremlin e administrată de Valentina Melnikova, o activistă pentru drepturile omului în vârstă de 76 de ani, care conduce asociația Uniunea Comitetelor Mamelor Soldaților Ruși, o organizație care funcționează pe lângă Ministerul Apărării.

Melnikova, așadar, e o activistă socială cu voie de la Guvern, care se bucură de o oarecare autonomie, dar nu poate exprima opinii prea dure despre război sau despre reacția autorităților în ce privește rezolvarea problemelor.

ValentinaMelnikovaRusia
Valentina Melnikova, o activistă care încearcă să ajute familiile soldaților ruși morți în Ucraina fără să supere prea tare Kremlinul - Foto: Wikimedia

“A ajuta rudele soldaților dispăruți este greu. Nu există informații și documente. Au trecut luni de la începutul războiului, dar această problemă încă nu a fost recunoscută de stat în niciun fel. Nu este clar ce înseamnă <soldat dispărut>. În prezent, nu există sprijin decent pentru familiile soldaților dispăruți, nici măcar pentru cei căsătoriți sau care au copii”, a declarat Valentina Melnikova pentru site-ul independent meduza.io.

Conduce organizația din 1996 și s-a remarcat ca o voce independentă, criticând în nenumărate rânduri regimul lui Vladimir Putin. Faptul că e susținută de mii de femei din Rusia, care, pe parcursul anilor, și-au pierdut fiii în războaiele Kremlinului, a fost motivul pentru care n-a fost arestată până acum.

Kremlinul nu-și anunță militarii unde urmează să lupte

Autoritățile de la Moscova se tem de o confruntare cu rudele celor morți și dispăruți în război, acum, în mijlocul conflictului.

Prima reacție a activistei a venit la trei săptămâni de la începerea războiului când, pe 8 Martie, de Ziua Femeii, a anunțat că soldații ruși sunt trimiși pe front împotriva voinței lor, iar părinții nu știu unde sunt și nu pot lua legătura cu ei.

De atunci, peste 35.000 de militari ai Moscovei au murit sau au fost dați dispăruți, conform datelor publicate de oficialii ucraineni. 

Ministerul Apărării din Rusia nu a anunțat niciodată până acum numărul pierderilor provocate de invadarea Ucrainei.

“La fel ca în războaiele din Afganistan, Cecenia și Georgia, nimeni nu este întrebat înainte de a fi trimis în operațiuni de luptă. Vrei sau nu, ca militar în termen sau prin contract – autoritățile trimit pe oricine consideră necesar”, a explicat Valentina Melnikova, într-un interviu pentru o organizație umanitară. 

“În 2008, în timpul războiului cu Georgia, situația a fost ușor diferită. Li s-a spus că sunt exerciții militare, fiind anunțați că merg în Osetia de Sud. În Ucraina, nu li s-a spus unde sunt duși. Soldații au fost adunați din toată țara, la fel ca în războiul din Cecenia, când au construit unități de luptă, folosind doar 2-3 persoane din aceeași regiune, astfel încât soldații să nu se cunoască între ei. Și acum pare la fel, deși judecând după listele de prizonieri și morți, mai mulți soldați dintr-o unitate provin din aceeași localitate”, a mai explicat activista, descriind modul în care Kremlinul face rost de soldați.

Protestele soțiilor sunt virale pe rețelele sociale

Organizația “Mamele Soldaților Ruși” a ajuns la al șaselea război, ea fiind înființată în anii ’80, ca urmare a pierderilor suferite de Uniunea Sovietică în timpul invaziei din Afganistan (1979 - 1989).

Valentina Melnikova spune că nu poate ști numărului soldaților morți în Ucraina. Știe că e mare, dar mai știe că oficialii ruși nu vor da nicio cifră publicității, pentru că așa au făcut mereu.

“Nu putem face decât să estimăm”, a spus ea pentru o publicație ucraineană.

În ultimele săptămâni sunt tot mai multe proteste și mesaje pe rețelele sociale ale unor grupuri de soții și părinți care se plâng că, de la începutul războiului, nu mai pot lua legătura cu cei dragi, trimiși pe front, și că nu mai știu nimic despre ei.

La jumătatea lunii iunie, un grup de femei din auto-declarată Republică Donetsk a postat un video în care le cer autorităților militare să le dea informații despre soții lor.

SotiiSoldatiRusiaCaptura
Soțiile soldaților din autodeclarata Republică Donetsk, care luptă alături de ruși, protestează pentru că nu mai știu nimic de bărbații lor - Foto: Twitter

La sfârșitul lunii, un altul, din Rusia, a înregistrat un video, care s-a viralizat pe rețelele sociale, și în care era acuzat Kremlinul pentru modul în care se poartă cu militarii, susținând că autoritățile sunt responsabile pentru fiecare soldat mort sau dispărut în Ucraina.

“Nu avem nicio idee despre câte cadavre nu au mai fost recuperate de pe câmpul de luptă și nici câte nu au mai îngropat unitățile ruse. E o problemă cu care trebuie să ne confruntăm. Nu ne-am mai întâlnit niciodată cu o astfel de situație”, a spus Valentina Melnikova.

Vladimir Putin, în goana irațională de a schimba ordinea mondială, nu numai că sacrifică vieți nevinovate, dar nici măcar nu are curajul de a arăta respectul cuvenit celor morți și familiilor îndurerate.

Peste 250 de militari au murit sau au fost dați dispăruți după scufundarea crucișătorului Moskva, dar autoritățile ruse au ascuns date și informații despre confruntarea din Marea Neagră. 

Mamele soldaților ruși morți în război își stăpânesc cu greu furia și frustrarea în fața de autorităților de teamă să nu ajungă la închisoare și să nu mai poată face nimic pentru a afla adevărul despre copiii lor. Supraviețuitorii au pornit într-o călătorie nesfârșită.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇