Cine a atacat ruşii în Crimeea? Ce spun Kievul şi Moscova, ce se ştie pe surse şi cum arată baza militară devastată (Video)

Cine a atacat ruşii în Crimeea? Ce spun Kievul şi Moscova, ce se ştie pe surse şi cum arată baza militară devastată (Video)

O bază aeriană rusă din Crimeea (teritoriu anexat de Rusia în 2014) a fost zguduită, marţi, de o serie de explozii care s-au soldat cu mai multe victime. Cauza exploziilor rămâne în continuare învăluită în mister. Oficial, nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea pentru atac, însă există mai multe declaraţii, care ne conduc spre ideea că în spatele lui ar fi ucrainenii.

Un înalt oficial ucrainean citat de Reuters sub anonimat a sugerat că ar fi opera unor sabotori partizani.

În mod public, Kievul nu a confirmat implicarea armatei ucrainene, însă un alt înalt oficial militar ucrainean, care cunoaște situația, a spus că forțele ucrainene sunt responsabile, potrivit New York Times.

ADVERTISING

Tot un oficial guvernamental ucrainean citează miercuri şi Washington Post. Şi acesta spune că atacul a fost opera forțelor speciale ucrainene, dar nu a dezvăluit detalii.

Atacul marchează o escaladare dramatică în războiul de aproape șase luni, demonstrând capacitatea forțelor ucrainene de a lovi mai departe în spatele liniilor rusești decât se credea anterior.

Se știe că forțele de operațiuni speciale ale Ucrainei sunt angajate într-o campanie de infiltrare a teritoriului stăpânit de Rusia. Luptătorii se coordonează cu localnicii simpatizanţi ai Kievului de pe teren pentru a efectua atacuri.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Activitatea de gherilă este larg răspândită în special în regiunea Herson din sudul ocupat, chiar la nord de Crimeea, unde s-a ajuns inclusiv la asasinarea oficialilor instalați de ruși.

Varianta oficială e "Nu noi!"

Deocamdată Kievul a negat orice responsabilitate pentru incident. Consilierul președintelui Volodimir Zelenski a sugerat că incompetența Rusiei ar fi posibila cauză a exploziilor de marți, care au ucis un civil și au rănit opt, potrivit departamentului de sănătate din Crimeea.

„Oamenii care trăiesc sub ocupație înțeleg că ocupația se apropie de sfârșit”, a spus Mihailo Podolyak.

ADVERTISING

În videoclipurile postate pe rețelele de socializare din Crimeea s-au putut vedea coloane uriașe de fum de la baza aeriană Saki, din orașul Novofedorivka.

Explosions at Saky airbase in Crimea send plumes of smoke into sky

Moscova a spus că exploziile, cel puțin 12 conform martorilor, au fost detonări ale muniției depozitate, nu rezultatul unui atac.

Institutul american pentru Studierea Războiului spune că Rusia nu are motive să acuze Ucraina de atacul asupra bazei aeriene din Crimeea, pentru că asta ar arăta lipsa de eficiență a sistemelor antirachetă și ar slăbi moralul trupelor, așa cum s-a întâmplat după scufundarea crucișătorului Moskva.

Imagini cu efectul lor devastator au apărut tot pe reţelele sociale.

Zelenski: Nu vom renunța niciodată la Crimeea

Preşedintele Zelenski nu a menționat direct exploziile, în discursul său zilnic de marți, dar a spus că este corect ca oamenii se concentrează asupra Crimeii. „Nu vom renunța niciodată la asta... regiunea Mării Negre nu poate fi în siguranță cât timp Crimeea este ocupată”, a spus el, repetând poziția guvernului său conform căreia Crimeea ar trebui să fie returnată Ucrainei.

Preşedintele ucrainean a afirmat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi a întregii Europe libere a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeii, argumentând că prezenţa ocupanţilor ruşi în peninsulă este o ameninţare pentru întreaga Europă şi pentru stabilitatea globală.

El a anunţat lansarea Platformei Crimeea - o platformă diplomatică cheie pentru activitatea de eliberare a Crimeii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇