Ziua 167 de război: 10 explozii în Crimeea. Rusia sancționează Moldova. Biden anunță un NATO mai puternic

Ziua 167 de război: 10 explozii în Crimeea. Rusia sancționează Moldova. Biden anunță un NATO mai puternic

Ziua 167 de război a debutat cu bombardamente intense ale Rusiei în oraşele din apropierea Doneţk-ului.

Oficialii ucraineni au declarat că trupele ruse lansează valuri de atacuri în timp ce încearcă să preia controlul asupra regiunii Donbas.

În schimb, trupele ucrainene anunță că au capturat oraşul Dovhenke de la ocupanţii ruşi.

În plus, cel puțin zece explozii puternice s-au auzit la o bază militară rusă din Crimeea, la peste 200 km de linia frontului, fiind anunțate mai multe victime.

Pe frontul sancţiunilor, Ucraina a suspendat livrările de petrol rusesc spre Ucraina , Cehia şi Slovacia, iar ruşii încep să-şi dezmembreze chiar şi avioane noi pentru piese de schimb. Totodată, Moscova a restricționat masiv exporturile de produse agricole către Republica Moldova.

ADVERTISING

Tensiunile de la centrala nucleară Zaporojie continuă. Zelenski cere noi sancțiuni împotriva Rusiei, iar un ambasador ucrainean pe lângă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică avertizează că un accident aici ar depăşi Cernobîlul sau Fukushima.

Situația pe front:

  • Ucraina a anunţat bombardamente intense ale Rusiei peste linia frontului. Lupte grele au fost raportate în oraşele din apropierea Doneţk-ului, unde oficialii ucraineni au declarat că trupele ruse lansează valuri de atacuri în timp ce încearcă să preia controlul asupra regiunii Donbas.
  • În ultimele săptămâni, armata ucraineană a evacuat peste 3.000 de civili din regiunea Doneţk, printre care 600 de copii și 1.200 de femei.
  • În jurul Harkovului, la nord-est, trupele ucrainene au capturat oraşul Dovhenke de la ocupanţii ruşi şi înaintau spre Izium, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Oleksiy Arestovici într-un videoclip postat pe YouTube.
  • În sud-est, podul cheie Antonovski peste râul Nipro din regiunea Herson a fost din nou vizat de forţele ucrainene care încercau să distrugă liniile de aprovizionare ruseşti.
  • De când a început războiul, există o creștere mare a naşterilor premature în spitalele din Ucraina, a declarat agenţia internaţională de sănătate Unitaid, care a trimis aparate de oxigenoterapie pentru a-i ajuta pe bebeluşii născuţi prematur.
  • Cel puțin zece explozii puternice s-au auzit la o bază militară rusă din Crimeea, la peste 200 km de linia frontului. Autoritățile proruse susțin că ar fi fost un accident, nu un atac ucrainean, și că o persoană a murit și cinci sunt rănite.
  • Finlanda anunță că va sprijini un program de instruire a membrilor forțelor armate ucrainene. Este vorba despre un program care se desfășoară sub coordonarea specialiștilor din Marea Britanie.
  • Departamentul de Stat de la Washington a aprobat marţi un ajutor în valoare de 89 de milioane de dolari pentru deminarea Ucrainei.
  • Preşedintele Joe Biden a semnat, marţi, instrumentul de ratificare a protocoalelor de aderare la NATO ale Suediei şi Finlandei. „Vor face ca NATO să fie şi mai puternic”, a transmis preşedintele.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pericolul de la Zaporojie, petrol şi cereale

  • Ucraina a suspendat livrările de petrol rusesc spre trei ţări europene (Ungaria, Slovacia şi Cehia), în condiţiile în care din cauza sancţiunilor occidentale grupul rus Transneft nu a putut efectua o tranzacţie bancară privitoare la drepturile de tranzit datorate Ucrainei. Rușii spun că au făcut plata, dar că nu a fost acceptată și banii s-au întors.
  • Rusia a interzis importurile de produse agricole din 31 din cele 34 de regiuni ale Republicii Moldova începând cu 15 august, a anunțat marți organismul de supraveghere a siguranței agriculturii.
  • Companiile aeriene ruseşti, inclusiv transportatorul de stat Aeroflot, au început să îşi dezmembreze avioanele pentru a obţine piesele de schimb pe care nu le mai pot cumpăra din străinătate din cauza sancţiunilor occidentale.
  • Primul transport cu cereale, care a plecat din Ucraina în baza acordului ONU, a fost refuzat de un cumpărător din Liban, din cauza livrării întârziate.
  • Alte două nave care transportă cereale au părăsit marți portul ucrainean Chornomorsk, a anunțat Ministerul turc al Apărării.
  • Aproximativ 1.200 de tone de combustibil nuclear sunt stocate în prezent la centrala nucleară din Zaporojie, a avertizat un responsabil ucrainean.
  • Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat un apel la noi sancţiuni împotriva Rusiei, în urma unor noi lovituri la centrala nucleară ucraineană Zaporojie.
  • Un accident la Zaporojie ar fi mult mai grav decât dezastrele de la Cernobîl sau Fukushima, a declarat ambasadorul ucrainean pe lângă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).
  • Kremlinul a criticat măsurile ''ostile'' luate împotriva cetăţenilor ruşi în unele ţări europene, precum restrângerea accesului acestora la castelul Vincennes în Franţa. Întrebat şi de apelurile din Finlanda de sistare a emiterii vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a îndemnat aceste ţări ''să-şi revină în fire''.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇