Cum au ajuns obuze fabricate la Romarm în mâinile soldaţilor din Ucraina? Ministrul Spătaru o dă cotită

Cum au ajuns obuze fabricate la Romarm în mâinile soldaţilor din Ucraina? Ministrul Spătaru o dă cotită

Un clip video apărut pe rețelele de socializare arată că soldații ucraineni au primit obuze fabricate în România, în 2022.

Până acum, autoritățile noastre au refuzat să spună ce armament au trimis în Ucraina.

Clipul a apărut pe Ukraine Weapons Tracker, care precizează că obuzul este produs în 2022 şi încărcat într-un obuzier autopropulsat 2S1 Gvozdika, vehicul sovietic de luptă din anii '70, potrivit Hotnews.

Potrivit site-ului Romarm, obuzele de 122 de milimetri pe care le produce au un focos de 3,5 kilograme și o greutate totală de 21,76 kilograme. În funcție de arma care le folosește, ele pot lovi ținte aflate până la o distanță maximă de 15 km și au o viteză la gura țevii de 690 m/s.

ADVERTISING

În replică la aceste informaţii, ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat la Digi24 că au fost demarate „niște verificări” și că nu există informații că muniția ar fi fost livrată din România.

„E o imagine apărută pe Net. Am demarat niște verificări și sub nicio formă nu avem informații că acea muniţie ar fi fost livrată din România. Acel simbol nu are legătură cu România”, a spus ministrul.

Amintim că, pe 5 iulie, președintele Klaus Iohannis a lăsat să se înțeleagă că România a trimis în Ucraina arme grele și tehnică militară, dar a precizat că aceste lucruri nu sunt și nu vor fi nici în continuare făcute transparent, cum o fac multe alte state, pentru a nu furniza „adversarului informații”.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇