România ține secret ce arme trimite Ucrainei, deși multe țări anunță. Iohannis explică de ce

România ține secret ce arme trimite Ucrainei, deși multe țări anunță. Iohannis explică de ce

Președintele Klaus Iohannis a lăsat să se înțeleagă că România a trimis în Ucraina arme grele și tehnică militară, dar a precizat că aceste lucruri nu sunt și nu vor fi nici în continuare făcute transparent, cum o fac multe alte state, pentru a nu furniza „adversarului informații”.

„Eu pot să vă spun ce am spus și cu altă ocazie. Suntem în război, nu suntem într-o situație pe care o povestim în liniște la o cafea. Războiul se desfășoară lângă noi și e înțelept să nu dai adversarului informații. Asta e abordarea noastră pentru că suntem vecini direcți cu Ucraina și credem că așa e cel mai bine și pentru noi, și pentru Ucraina”, a răspuns Iohannis, întrebat, la Cotroceni, de ce nu ne asumăm și noi o susținere transparentă.

ADVERTISING

Șeful statului a spus că România va ajuta și la reconstrucția Ucrainei, dar nu în sensul „că noi mergem acolo să facem ceva”, ci prin apartenența noastră la UE. Cât despre un ajutor individual din partea României, Iohannis a spus că statul o va face atât cât își va permite, dar că e convins că mediul privat se va mobiliza.

Când am fost în vizită la Kiev am avut discuția pe reconstrucție, am arătat disponibilitatea României de a participa la reconstrucția Ucrainei, însă acest lucru nu se poate întâmpla că noi mergem acolo să facem ceva. Este nevoie de o colaborare și, cu siguranță, este nevoie de o colaborare cel puțin la nivel european, dacă nu mai mult, și, în primul rând, trebuie să spună Ucraina ce dorește și la ce se așteaptă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Chiar acum, foarte recent, a avut loc o conferință pe această temă, unde România din nou și-a exprimat disponibilitatea și, cu siguranță, într-un viitor sper nu foarte îndepărtat, se va contura un proiect de reconstrucție la care dorim să participăm, dorim să participăm atât cât poate statul, dar cred că sunt și foarte mulți antreprenori care doresc să participe la această reconstrucție.

Și, în măsura în care Ucraina se pregătește să devină stat membru al Uniunii Europene, sunt convins că este un interes al întregii Uniuni de a avea un proces rapid, bun și eficient, organizat de reconstrucție”, a mai spus președintele.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇