Președintele Klaus Iohannis susține că, în urma summitului NATO de la Madrid, securitatea României și a fiecărui român este mai bine asigurată.
„A fost o reuniune cu o profundă însemnătate pentru alianță, dar și pentru România în contextul actual de securitate. Punctul central al discuțiilor și al deciziilor noastre a fost evident invazia Rusiei împotriva Ucrainei și implicațiile pe termen lung în plan regional, euroatlantic, dar și global”, a declarat miercuri Klaus Iohannis.
Șeful statului susține că deciile adoptate fac din NATO o organizație mai puternică, mai eficientă și mai prezentă la nivel internațional.
Președintele a arătat că s-a decis consolidarea sprijinului pentru Ucraina, prin aprobarea unui pachet consolidat de asistență, și a fost adoptat noul concept strategic al NATO care asigură direcțiile majore de acțiune pentru cel puțin următorii 10 ani.
„Am decis să consolidăm pe termen lung postura aliată de descurajare și apărare pe flancul estic. Este un demers absolut necesar pe care l-am solicitat noi insistent, mai ales după 24 februarie, în toate discuțiile pe care le-am avut la NATO, dar și cu aliații. Așadar, am convenit un cadru care asigură parametrii unei posturi capabile să răspundă eficient tuturor amenințărilor. Toate aceste decizii răspund unei solicitări majore făpcută de noi, de România”, a spus Iohannis.
România și-a îndeplinit toate obiectivele la acest summit.
„Acest summit reprezintă una dintre cele mai semnificative reuniuni aliate din ultimii ani în ceea ce privește rezultatele pentru România. Toate obiectivele pe care ni le-am propus au fost atinse și rezolvate în sensul solicitat și sperat de noi. Acesta este rezultatul unei munci în echipă”, a adăugat Klaus Iohannis.
Acesta a subliniat că, așa cum a propus România, a fost reconfigurată importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică, fiind pentru prima dată când Marea Neagră este menționată într-un concept strategic al NATO.
Șeful statului a mai anunțat că a fost reconfirmată securitatea aliaților de pe flancul estic, iar în ceea ce privește grupul de luptă din România, Klaus Iohannis a spus că acesta poate fi crescut de la nivel de batalion, cum este în prezent, la nivel de brigadă, dacă situația de securitate o va impune.
„Prin deciziile luate, securitatea României și a fiecărui român este mai bine asigurată”, a adăugat Iohannis.