NATO invită oficial Finlanda şi Suedia să devină state membre. Ce a obținut Turcia

NATO invită oficial Finlanda şi Suedia să devină state membre. Ce a obținut Turcia
Foto: Hepta.ro

Finlanda şi Suedia au fost invitate oficial să devină membre NATO, a anunțat secretarul general Jens Stoltenberg.

„Astăzi, liderii NATO au luat decizia istorică de a invita Finlanda şi Suedia să devină membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Acordul obţinut aseară de Turcia, Finlanda şi Suedia a deschis drumul spre această decizie. Aş vrea să mulţumesc Turciei, Finlandei şi Suediei pentru acceptarea invitaţiei mele de organizare a negocierilor pentru a găsi un drum unitar înainte”, a anunțat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în conferinţa de presă organizată la summit-ul NATO de la Madrid.

ADVERTISING

"Este un acord bun pentru Turcia, este un acord bun pentru Finlanda şi Suedia, este un acord bun pentru NATO", a adăugat acesta.

Stoltenberg a anunțat miercuri că, în urma invitației adresate Finlandei şi Suediei, "va fi necesar un proces de ratificare în 30 de parlamente". "Procesul durează întotdeauna, dar mă aştept, de asemenea, să meargă destul de repede, deoarece aliaţii sunt pregătiţi să încerce să grăbească acest proces de ratificare, astfel încât să aibă loc cât mai repede posibil", a spus el.

Condițiile Turciei

Însă, chiar dacă a acceptat primirea celor două state nordice, Turcia se aşteaptă ca Finlanda şi Suedia să expulzeze cel puţin 30 de suspecţi de terorism.

ADVERTISING

Ministrul turc al justiţiei, Bekir Bozdag, a declarat miercuri că ţara sa va „reaminti" guvernelor de la Helsinki şi Stockholm de cererile de extrădare a 33 de presupuşi terorişti, care ar trebui onorate în virtutea acordului privind extinderea NATO.

„Le vom cere să îşi ţină promisiunile", a spus Bozdag, citat de agenţia de presă oficială Anadolu, preluată de dpa.

Rusia reprezintă cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii noastre

Tot miercuri, Alianţa Nord-Atlantică a adoptat noul concept strategic, care prevede contracararea ameninţărilor generate de Rusia şi de China. Documentul este în curs de a fi publicat, a anunțat Jens Stoltenberg.

ADVERTISING

În contextul "ameninţărilor din toate direcţiile strategice", inclusiv de tip cibernetic, spaţial, hibrid şi asimetric, Alianţa Nord-Atlantică a adoptat noul Concept Strategic, prin care sunt reafirmate valorile şi sunt prezentate modalităţi de asigurare a apărării colective "printr-o abordare de 360 de grade".

Conceptul Strategic prevede măsuri de descurajare şi apărare, modalităţi de prevenire şi gestionare a crizelor şi soluţii de securitate colectivă.

"Noul Concept Strategic stipulează clar că Rusia reprezintă cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii noastre. (…) În actuala formă a Conceptului, nu menţionăm China catalogând-o printr-un singur cuvânt, aliaţii afirmă că politicile coercitive ale Chinei constituie provocări la adresa intereselor noastre, la adresa securităţii şi a valorilor noastre", a declarat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a precizat că noul concept prezintă şi poziţia comună a aliaților privind combaterea terorismului, precum şi a ameninţărilor cibernetice şi hibride.

"Ne confruntăm cu o perioadă critică pentru securitatea noastră şi pentru pacea şi stabilitatea la nivel internaţional. Suntem uniţi şi solidari şi reafirmăm rezistenţa relaţiei noastre transatlantice. NATO este o alianţă defensivă şi nu reprezintă nicio ameninţare pentru nicio ţară", se arată în Declaraţia Summit-ului de la Madrid, prin care liderii statelor din cadrul alianței își reafirmă susținerea pentru apărarea colectivă.

"Menţinem angajamentul de susţinere a ordinii internaţionale bazate pe reguli. Condamnăm războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei în cei mai puternici termeni. Este subminată grav securitatea internaţională şi stabilitatea şi constituie o încălcare flagrantă a ordinii internaţionale", subliniază liderii statelor NATO în declarația adoptată la Madrid.

Liderii statelor membre prezenți la summit-ul de la Madrid au decis creșterea masivă a numărului forțelor NATO aflate la înaltă pregătire, de la 40.000 de militari la peste 300.000. De asemenea, au fost crescute și capacitățile desfășurate în statele aliate.

Totodată, președintele american Joe Biden a anunțat la Madrid că o "brigadă rotativă suplimentară" de 5.000 de militari va fi trimisă în România.

Statele Unite vor stabili un cartier general permanent pentru Corpul 5 de armată SUA în Polonia. Două escadrile de avioane de luptă F-35 vor ajunge în Marea Britanie, echipamente de apărare aeriană în Italia și Germania, iar în Spania - două distrugătoare, pe lângă cele patru deja prezente.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇