Iohannis cere la Madrid ca Marea Neagră să fie declarată zonă de interes strategic pentru NATO

Iohannis cere la Madrid ca Marea Neagră să fie declarată zonă de interes strategic pentru NATO

Președintele Klaus Iohannis, prezent la summit-ul NATO de la Madrid, spune că va cere alianței să declare Marea Neagră zonă strategică.

„Rusia a pornit războiul de pe mare din Marea Neagră, nu din altă mare. Marea Neagră este zonă de război. Nu ne place acest lucru. Am insistat foarte mult ca zona Mării Negre să fie declarată zonă de interes strategic pentru NATO”, a declarat Iohannis, de la Madrid.

El a precizat că țara noastră face deja tot ce poate pentru întărirea apărării NATO în această zonă, însă alianța trebuie să-i acorde un interes strategic, în noile planuri regionale de apărare.

Iohannis a mai spus că planurile NATO de intervenție militară pe flancul estic există deja și au apărut cumva și în urma solicitărilor României, însă acum se face trecerea oficială de la planurile naționale de apărare la planuri regionale.

Ne dorim o prezență permanentă (a trupelor NATO în România), stabilă, este mai potrivită în această perioadă”, a subliniat Iohannis.

Preşedintele spune că numărul trupelor aliate de pe flancul estic al NATO, inclusiv din România, va crește semnificativ în următoarea perioadă, de la nivelul de grup de luptă la cel de brigadă.

„Noi avem un număr important de militari aliați acum deja în România și ne așteptăm ca în lunile următoare numărul lor să crească. (...) Pentru noi nu este important să avem mâine 1.000 de soldați aliați, ci este important să avem decizia și să avem trupe care colaborează foarte bine”.

El a adăugat că vor exista și echipamente militare NATO prepoziționate în România, pentru a putea să intervină prompt în caz de nevoie.

De asemenea, Iohannis așteaptă de la acest summit ca Rusia să fie declarată principala amenințare, principalul pericol din regiune pentru securitatea alianței.

Declarații de presă susținute înaintea participării la Summitul NATO de la Madrid


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇