Noua strategie a NATO vine cu soluții pentru a-l bloca pe Putin

Din 1949, de la semnarea tratatului Nord-Atlantic, continentul nu a mai fost atât de aproape de un război generalizat. Invadarea Ucrainei a schimbat politicile militare din întreaga lume, iar liderii occidentali caută soluții să-l oprească pe Putin.
Noua strategie a NATO vine cu soluții pentru a-l bloca pe Putin
  • La Madrid are loc unul dintre cele mai revoluționare summit-uri din istoria Tratatului Nord-Atlantic.
  • Nu se întrevăd soluții magice prin care Vladimir Putin ar putea fi determinat să se retragă din Ucraina.
  • Kievul va fi ajutat să scape de echipamentul militar de proveniență sovietică și să facă trecerea la cel NATO.
  • Cea mai dificilă întrebare la care statele membre trebuie să răspundă e cât să întindă coarda cu Rusia.

Strategia Rusiei este de a îngrozi omenirea, de a semăna teroare, de a transforma orașele în ruine și de a aduce moartea pentru nevinovați. Putin crede că viziunea sa apocaliptică e cheia supraviețuirii regimului său, dar ucrainenii au o altă opinie.   

Se anunța o zi caldă, iar mulți oameni se îndreptau spre locurile de muncă. Copiii aflați în vacanță erau deja pe plaja largă cu nisip fin a râului Donețk.

ADVERTISING

Îngrijorarea războiului plutea în aer, dar orașul părea protejat. Alarmele antiaeriene au sunat de câteva ori pe parcursul primăverii, dar nu fuseseră bombardamente.

Din cauza căldurii, mall-ul Amstor din Kremenciuk era plin la ora amiezii. Oamenii făceau cumpărături, mâncau în timpul pauzei de masă sau stăteau de vorbă în cafenea. 

Proiectilul a lovit clădirea la ora locală 15.59, când înăuntru erau peste 1.000 de persoane. Forțele de intervenție au recuperat 20 de cadavre și au îngrijit 59 de răniți dintre care 25 au fost internați în spital.

O rachetă rusească distruge din nou ținte civile, provocând groază și revoltă în Ucraina și întreaga lume civilizată. 

A doua zi, la 4.000 de kilometri distanță de tragedia din Kremenciuk, Ucraina, începeau lucrările summit-ului NATO de la Madrid.

30 de șefi de stat și de guverne, membri ai Alianței Nord-Atlantice, discută timp de două zile modul în care se va modifica strategia defensivă a NATO, căutând soluții pentru stoparea expansiunii ruse și încheierea războiului din Ucraina.

“…va fi unul dintre cele mai revoluționare summit-uri din istoria Alianței. Liderii statelor membre vor decide asupra unui nou concept strategic. Se vor lua decizii cu privire la întărirea poziției NATO pe flancul estic”, a declarat Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, într-un interviu pentru “European Pravda”, o publicație ucraineană.

“Va fi aprobat un nou pachet de asistență pentru Kiev. Și cred că liderii politici vor reconfirma interesul puternic de a continua să sprijine Ucraina, poporul și armata, pentru a continua să lupte cu succes și, în cele din urmă, să câștige războiul cu Rusia”, a mai declarat oficialul NATO.

Peskov: Ne ghidăm după declarațiile lui Vladimir Putin

După 125 de zile de la începerea invaziei, conflictul curge undeva în planul doi, mulți oameni fiind mai preocupați de grijile de zi cu zi, deși multe din ele au legătură cu războiul.

Eroismul soldaților ucraineni, problemele lor, rănile și moartea fac parte din cotidian, iar o mare parte dintre europeni și-au pierdut speranța că războiul se va termina curând.

De asemenea, la orizont nu se întrevăd soluții magice prin care Vladimir Putin ar putea fi determinat să se retragă din Ucraina, dar fiecare zi pe care armata lui o petrece acolo îi diminuează puterea, îi reduce influența globală și fragilizează economia Rusiei.

Faptul că s-a creat un front comun în Europa împotriva Kremlinului, faptul că statele NATO trimit echipament militar în Ucraina, susținând armata acestei țări, iar sancțiunile economice au falimentat Rusia - pentru prima dată în ultima sută de ani datoriile către creditori n-au fost plătite la data scadentă - arată că influența globală a lui Vladimir Putin se diminuează, zi după zi.

„Ne ghidăm după declarațiile președintelui nostru [Vladimir Putin], iar operațiunea militară specială se desfășoară conform planului și își atinge obiectivele”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

Declarația descrie situația de incertitudine în care se află Rusia, cât de mult s-a schimbat viața oamenilor, confirmând faptul că Putin le controlează prezentul și viitorul.

Oleg Deripaska, magnatul aluminiului din Rusia, într-una din rarele ieșiri publice, a spus că “ar fi o greșeală colosală ca Ucraina să fie distrusă”, conform cotidianului Moscow Times. 

Miliardarul a mai adăugat că în acest moment nu se poate pune problema unei schimbări de regim politic, “Opoziția s-a retras din viața țării”, a declarat el.

În realitate, aceasta a fost anihilată de regimul autoritar al lui Vladimir Putin.

Cât să întindem coarda?

Ucraina va fi ajutată să scape de echipamentul militar de proveniență sovietică și să facă trecerea la cel NATO, au mai anunțat oficiali ai Alianței.

Cele două zile ale summit-ului de la Madrid vor produce schimbări importante atât în ce privește transferul de arme în Ucraina, dar și modalitățile prin care se va face acesta. În spatele ușilor închise, discuțiile sunt intense.

Cea mai dificilă întrebare la care statele membre trebuie să răspundă e “cât să întindă coarda cu Rusia?”, adică unde este punctul în care Putin va ceda și cum poate câștiga Ucraina războiul fără ca acesta să escaladeze într-o confruntare nucleară?

Germania și Franța sunt de părere că Ucraina trebuie ajutată, dar în așa fel încât conflictul să nu crească în intensitate, iar Marea Britanie și Polonia merg pe ideea că Ucraina trebuie sprijinită cu tot ce e nevoie pentru a câștiga războiul indiferent dacă se intensifică sau nu.

PutinKremlinIunie22
Vladimir Putin, inamicul numărul unu al NATO, conform noului concept strategic al alianței - Foto: Kremlin.ru

“…aliații NATO vor susține un pachet de asistență globală consolidat pentru Ucraina. Pachetul va include asistență pe termen scurt, de la combustibil, echipamente de protecție până la sisteme portabile anti-drone și comunicații securizate. De asemenea, aliații vor oferi sprijin pe termen mai lung pentru a ajuta la modernizarea forțelor armate ucrainene la standardele de inter-operabilitate NATO și pentru a-și consolida instituțiile de apărare și securitate”, a declarat Mircea Geoană, secretar general-adjunct NATO, în deschiderea summit-ului NATO de la Madrid.

În noul concept strategic al alianței se vor regăsi noi abordări, cum ar fi războiul hibrid, care nu a mai apărut până acum, dar și referiri la securitatea cibernetică, a mai spus Mircea Geoană.

De asemenea, oficialul a precizat că Rusia va deveni cea mai mare amenințare la adresa securității globale, iar în document vor fi făcute referiri și la China.

De la înființarea NATO, aprilie 1949, alianța nu s-a mai aflat într-o situație atât de periculoasă. Deși nu e implicată direct în confruntarea cu Rusia, Putin susține că invadarea Ucrainei are legătură cu apropierea alianței de granițele țării sale, iar reacția e una de apărare.

Pentru prima dată, NATO se află în situația de a găsi soluții să deterioreze și să limiteze influența unei puteri nucleare care a decis să-și extindă teritoriul prin violență, invadând un stat vecin. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇