NATO își va mări forța de reacție rapidă de la 40.000 la peste 300.000 de militari

NATO își va mări forța de reacție rapidă de la 40.000 la peste 300.000 de militari

NATO va crește masiv numărul forțelor sale aflate la înaltă pregătire la peste 300.000, a declarat luni secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg.

„Vom transforma forța de răspuns a NATO și vom crește numărul forțelor noastre de înaltă pregătire la peste 300.000”, a spus el reporterilor înaintea summit-ului NATO de la Madrid, care începe marți.

Forța de reacție rapidă a NATO are în acest moment aproximativ 40.000 de soldați.

De asemenea, liderul NATO a precizat că vor fi crescute și capacitățile desfășurate în statele aliate.

ADVERTISING

„Ne vom consolida, de asemenea, capacitatea de a ne întări în caz de conflict, cu ajutorul mai multor echipamente prepoziţionate, capacităţi desfăşurate dinainte, precum apărare antiaeriană, şi prin forţe pre-repartizate în apărarea anumitor aliaţi”, a mai anunţat norvegianul, citat de AFP.

La summitul de la Madrid, NATO îşi va schimba şi retorica cu privire la Rusia, care, în cadrul ultimei strategii a alianţei, din 2010, era încă prezentată drept un partener strategic.

„Nu va fi cazul în conceptul strategic pe care îl vom conveni la Madrid”, a subliniat Stoltenberg.

ADVERTISING

„Mă aştept ca aliaţii să afirme clar că Rusia reprezintă o ameninţare directă la adresa securităţii noastre, a valorilor noastre, a ordinii internaţionale bazate pe reguli”, a evocat el.

Amintim că vineri, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a anunțat că la Summitul de la Madrid vor fi luate „decizii istorice pentru România”. Vezi detalii AICI.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇