Liderii NATO vor lua decizii istorice pentru România la Summitul NATO care se va desfășura în perioada 28-30 iunie la Madrid, a declarat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO. El a mai spus că, în urma acestor decizii, România va avea același nivel de securitate cu al membrilor NATO din Vestul Europei.
„Pentru România, integrarea în NATO se încheie abia în 2022. Am intrat în 2004, dar, din punct de vedere militar şi de securitate, România va avea, datorită faptului că Rusia este un actor imprevizibil şi agresiv, aceeaşi calitate a securităţii naţionale cum o are Germania sau Belgia. Nu e niciun fel de diferenţă între ceea ce are NATO pe flancul estic şi ceea ce are deja NATO în Europa de Vest. Este o schimbare fundamentală. Săptămâna viitoare mergem la Madrid, la summitul NATO, şi aşteptăm veşti istorice pentru România”, a explicat Mircea Geoană la Cluj, la o dezbatere organizată de UBB şi Institutul Aspen România.
Potrivit unor surse citate de G4Media, numărul de militari străini în România ar putea crește la 4.000. De asemenea, vor fi aduse echipamente militare și muniție în țările din est. Aliații au decis să echipeze țările din flancul estic pentru a rezista în cazul unui conflict militar. În plus, vor fi create forțe speciale de întărire care vor putea fi trimise rapid, în maximum 48 de ore, în țările din estul NATO în cazul unei agresiuni. Potrivit tabloidului britanic The Sun, această forță de reacție rapidă ar urma să numere 200.000 de militari.
În noul concept strategic al NATO, documentul oficial care dă direcția Alianței pentru viitorul deceniu, Marea Neagră va apărea în premieră ca punct important în ceea ce privește securitatea colectivă. La summitul NATO vor mai fi adoptate pachete de sprijin neletal pentru Ucraina și Republica Moldova și vor exista decizii de sprijin pentru Georgia și Bosnia – Herțegovina, două state partenere NATO și pe care Rusia vrea să le destabilizeze.
Anterior, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a precizat că la summitul NATO de săptămâna viitoare vor fi luate o serie de decizii importante pe cinci capitole cheie, printre care se numără aprobarea noului Concept Strategic, consolidarea prezenţei militare şi sprijinul pentru Ucraina. El a adăugat că acest Concept Strategic este „planul cardinal” pentru viitorul Alianţei şi „va stabili poziţia noastră comună faţă de Rusia, provocările emergente şi China, precum şi asocierea noastră cu UE, care a atins niveluri fără precedent”.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să participe, prin videoconferinţă, la Summitul NATO.