Cererile de aderare la NATO ale Finlandei şi Suediei riscă să fie îngheţate

Cererile de aderare la NATO ale Finlandei şi Suediei riscă să fie îngheţate

Cererile de aderare la NATO ale Finlandei şi Suediei ar putea fi îngheţate dacă nu se ajunge la un acord cu Turcia, care le blochează în prezent candidaturile, a declarat premierul finlandez Sanna Marin.

Orice acord de aderare la NATO trebuie aprobat în unanimitate de cei treizeci de membri ai săi, relatează Le Figaro.

Cele două ţări nordice şi-au exprimat în mod repetat surpriza faţă de obiecţiile Turciei, susţinând că Ankara şi-a exprimat sprijinul pentru cererile lor de aderare până la momentul depunerii.

ADVERTISING

”Cred că este foarte important să avansăm în această etapă. Dacă nu rezolvăm aceste probleme înainte de Madrid, situaţia riscă să îngheţe”, a declarat premierul finlandez Sanna Marin, referindu-se la următorul summit NATO de la Madrid, care urmează să înceapă pe 28 iunie.

”Nu ştim pentru cât timp, dar situaţia ar putea fi îngheţată pentru o perioadă”, a mai afirmat ea în timpul unei vizite în Suedia.

Ankara acuză Suedia şi Finlanda că oferă refugiu Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup clasificat drept ”terorist” de Turcia şi aliaţii săi occidentali.

ADVERTISING

Sanna Marin a subliniat că ambele ţări iau în serios preocupările Turciei şi vor să le abordeze ”şi dacă există neînţelegeri, vor fi corectate”.

”Desigur că luăm toate problemele foarte în serios şi avem discuţii, dar cred că depinde şi de Turcia să încerce să găsească soluţii", a precizat Sanna Marin într-o conferinţă de presă comună cu omologii săi nordici.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇