Macron anunță că dispozitivul NATO din România va fi suplimentat. Iohannis îi adresează mulțumiri lui ”dragă Emmanuel” pentru militarii francezi

Macron anunță că dispozitivul NATO din România va fi suplimentat. Iohannis îi adresează mulțumiri lui ”dragă Emmanuel” pentru militarii francezi

Dispozitivul NATO din România va fi suplimentat, a anunțat miercuri preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, aflat în vizită la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”.

În cadrul NATO, dispozitivul actual va lua amploare, îşi va spori capacităţile. Întâlnirea la nivel înalt de la Madrid (summit-ul NATO) va confirma această ambiţie şi este o dovadă suplimentară a unităţii noastre pentru a îndepărta orice ameninţare de pe Flancul Est al UE şi al NATO”, a spus Macron, într-o declarație comună cu președintele Klaus Iohannis.

ADVERTISING

Emmanuel Macron a subliniat că România nu este pentru Franţa o ţară ca oricare alta, iar alianța dintre cele două țări se bazează pe o prietenie de două secole.

Președintele francez a mai anunțat că autoritățile din cele două state lucrează la un plan de susţinere a Forţelor Navale Române.

"România nu este pentru Franţa o ţară ca oricare alta. Alianţa dintre ţările noastre se bazează pe o prietenie de două secole. În faţa unor crize grave care ameninţau securitatea sa, România a putut să conteze pe fraternitatea Franţei. Sunt mândru că astăzi continuăm această tradiţie istorică.

ADVERTISING

Pentru a merge încă şi mai departe, dorim să mai avansăm în continuare pe plan bilateral. Lucrăm, la cererea autorităţilor române, la un plan ambiţios de susţinere a Forţelor Navale Române. Miniştrii de resort au putut să discute şi să stabilească un document-cadru şi pe plan politic şi militar dorim să consolidăm acest document-cadru şi această cooperare", a precizat Macron.

soldati-francezi
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În ceea ce privește Rusia, președintele francez a afirmat că este o putere de temut şi nu dorește un război cu poporul rus.

ADVERTISING

”Rusia este o putere de temut şi noi nu dorim să avem un război cu poporul rus. Pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze, trebuie să negociem. Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia şi noi, europenii, vom fi şi noi prezenţi la această masă”, a mai spus Macron.

Iohannis, mulțumiri lui ”dragă Emmanuel”

La rândul său, președintele Klaus Iohannis i-a mulțumit lui Macron pentru prezenţa militarilor francezi în România, căuia i s-a adresat cu ”dragă Emmanuel”.

”Bine ai venit, dragă Emmanuel! Vă mulțumesc - și cu acest prilej - pentru prezența militarilor francezi în România și pentru asumarea de către Franța a calității de lider al Grupului de luptă NATO din țara noastră, a cărui operaționalizare cât mai rapidă reprezintă o prioritate de prim rang”, a spus Iohannis.

Șeful statului a mai declarat că a avut o discuţie cuprinzătoare cu preşedintele francez şi cu privire la perspectivele extinderii spaţiului Schengen.

”Am explicat aşteptarea legitimă a României cu privire la aderare. Am subliniat că extinderea spaţiului Schengen va contribui la consolidarea securităţii şi rezilienţei regiunii în ansamblul său şi la întărirea competitivităţii pieţei unice, în beneficiul cetăţenilor europeni.

Am exprimat încrederea că vom putea conta pe sprijinul Franţei pentru deblocarea procesului de aderare a ţării noastre la Schengen”, a afirmat Klaus Iohannis.

Cei doi au mai discutat și despre necesitatea consolidării posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, mai ales la Marea Neagră, despre noul Concept Strategic, despre susţinerea partenerilor Alianţei şi perspectivele aderării Suediei şi Finlandei.

Președintele francez Emmanuel Macron a ajuns marți în România, pe aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanța. Miercuri dimineață a vizitat, împreună cu Klaus Iohannis, Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇