Macron a salutat în limba română Garda de Onoare la baza militară NATO de la Kogălniceanu: Bună ziua! (Foto & Video)

Macron a salutat în limba română Garda de Onoare la baza militară NATO de la Kogălniceanu: Bună ziua! (Foto & Video)

Preşedinţii României, Klaus Iohannis, şi Franţei, Emmanuel Macron, s-au întâlnit miercuri dimineaţa la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” din judeţul Constanţa.

Au fost intonate imnurile celor două țări, iar apoi președintele Franței a salutat garda de onoare în limba română. ”Bună ziua!”, a spus Macron.

Din delegaţia României prezentă la baza militară fac parte premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Ceremonia primirii oficiale a Președintelui Republicii Franceze la Baza 57 Aeriană M. Kogălniceanu

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis i-a urat bun venit, într-o postare pe Twitter, preşedintelui francez Emmanuel Macron.

ADVERTISING

”Bun venit în România, dragă preşedinte Emmanuel Macron! Angajamentul trupelor noastre şi a celorlalţi Aliaţi dovedeşte unitatea noastră şi întăreşte securitatea Mării Negre şi a regiunii euro-atlantice. Împreună suntem mai puternici!”, a scris preşedintele în mesaj.

Cei doi şefi de stat urmează să aibă convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale, precum şi o întâlnire cu militarii dislocaţi în Baza de la Kogălniceanu. La final, Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron vor susţine declaraţii comune de presă.

ADVERTISING

Despre ce vor dicuta cei doi președinți

Macron și Iohannis vor discuta despre modalităţile de a consolida pe mai departe Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018.

Aderarea României la spaţiul Schengen şi implicarea sa activă în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene va fi, totodată, abordată în cadrul discuţiilor, menţionează Administraţia Prezidenţială.

Un subiect prioritar pe agenda întâlnirii va viza evoluţia situaţiei de securitate din regiune şi efectele multiple ale războiului din Ucraina, alături de susţinerea acordată Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, precum şi propunerile legate de reconstrucţia acestei ţări.

ADVERTISING

Cei doi şefi de stat vor discuta şi despre sprijinirea în continuare a Republicii Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări generate de efectele agresiunii ruse în Ucraina. De altfel, din România, Emmanuel Macron va pleca spre Chişinău, unde va fi primit de preşedintele Maia Sandu.

Președintele francez Emmanuel Macron a ajuns marți în România, pe aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanța.

A fost întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, şi de alţi oficiali. Apoi a avut o întâlnire cu militarii francezi staționați la baza din județul Constanța.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇