Macron va accelera dislocarea de soldaţi francezi în România

Macron va accelera dislocarea de soldaţi francezi în România
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat joi noapte, la Bruxelles, că Franţa va accelera desfăşurarea de militari în România, în cadrul NATO, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către armata rusă.

Şi Statele Unite trimit încă 7.000 de militari în Europa de Est, inclusiv în România.

„Franţa va continua să îndeplinească rolul de a-şi reasigura aliaţii NATO prin trimiterea unui nou contingent în Estonia, ca parte a prezenţei avansate consolidate, anticipând participarea sa la controlul aerian baltic începând cu luna martie şi, de asemenea, prin accelerarea desfăşurării sale în România”, a declarat preşedintele francez, la încheierea summit-ului excepţional al Consiliului European de la Bruxelles şi în ajunul summit-ului NATO dedicat crizei din Ucraina.

În plus,”suntem pregătiţi să continuăm să livrăm echipamente militare şi să acordăm sprijin populaţiei, aşa cum i-am putut comunica preşedintelui Zelenski”, a adăugat Emmanuel Macron.

ADVERTISING

Urmăreşte LIVE conflictul din Ucraina şi bătălia pentru Kiev

Franţa a anunţat la sfârşitul lunii ianuarie că intenţionează să trimită "mai multe sute" de soldaţi în România, în cadrul unei posibile dislocări NATO.

Preşedintele Macron anunţase anterior, pe 19 ianuarie, disponibilitatea Franţei de a se angaja în noi misiuni,"în special în România".

România, care se învecinează cu Ucraina şi are acces la Marea Neagră, se află "în epicentrul tensiunilor" şi, prin urmare, trebuie "reasigurată", a explicat ministrul francez al Apărării, Florence Parly.

Parisul îşi exprimase dorinţa de a fi naţiunea cadru a acestei forţe, aminteşte AFP.

În Estonia, Franţa participă cu aproximativ 300 de soldaţi mobilizaţi de un an la misiunea permanentă "Prezenţă avansată consolidată", care a fost desfăşurată după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014.

În opinia preşedintelui Franţei, criza ruso-ucraineană demonstrează că "Europa nu este doar o piaţă de consum, ci într-adevăr o putere care trebuie să se gândească la independenţa sa energetică, la tranziţia sa climatică" şi la "o Europă a apărării capabile să îşi protejeze graniţele, cetăţenii şi să se proiectează către aliaţii săi".

ADVERTISING

Vezi şi ce s-a întâmplat în prima zi de război, după ce Putin a ordonat invazia


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇