O importantă agenție de rating confirmă că Rusia a intrat în incapacitate de plată

O importantă agenție de rating confirmă că Rusia a intrat în incapacitate de plată

Agenţia internaţională de rating Moody’s Investors Service consideră că Rusia se află în incapacitate de plată, deși Moscova a negat că nu a făcut plățile către creditori.

Moody’s a anunțat, într-un comunicat emis luni seară, că neachitarea obligațiunilor constituie o neplată, relatează CNN.

"La 27 iunie, deținătorii de datorie suverană a Rusiei nu au primit plățile cupoanelor pentru două euroobligațiuni în valoare de 100 de milioane de dolari, până la expirarea perioadei de grație de 30 de zile calendaristice, ceea ce considerăm un eveniment de neîndeplinire a obligațiilor de plată conform definiției noastre", se arată în comunicatul menționat.

ADVERTISING

Moody’s avertizează, totodată, că guvernul rus ar putea rata și alte termene de plată. "Sunt posibile și alte neplăți la viitoarele plăți de cupoane. Un decret prezidențial rusesc din 22 iunie a introdus o procedură de plată a datoriei externe în ruble. Am susținut opinia că vom trata probabil plățile în ruble ca o neîndeplinire a obligațiilor care nu permit o astfel de redenumire în termenii contractuali", a transmis agenția.

Rusia a ratat duminică un termen limită pentru plata unor obligațiuni. Banii nu au fost transferați investitorilor în termen de 30 de zile de la data scadenței, adică duminică seara, ceea ce constituie o neplată.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Moscova a negat că s-ar afla în incapacitate de plată, susținând că a efectuat plățile în dolari și euro pe 27 mai, însă banii au rămas blocați la Euroclear, o bancă din Belgia care urma să-i distribuie către creditorii internaționali.

Euroclear nu a transmis dacă plata a fost blocată, dar a declarat că respectă toate sancțiunile.

Intrarea în incapacitate de plată a Rusiei a fost anticipată de experți după ce jumătate din rezervele monetare din străinătate ale acestei țări au fost înghețate. Totodată, Trezoreria SUA a decis să nu reînnoiască scutirea specială, care a expirat la 25 mai și care le permitea investitorilor să primească plăți de dobânzi de la Rusia.

ADVERTISING

Rusia a intrat ultima oară în incapacitate de plată a datoriei externe în 1918, în timpul Revoluției bolșevice, când Vladimir Lenin a refuzat să plătească datoriile Imperiului Rus.

Ziua 125 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇