Rusia amenință cu justiția, dacă Occidentul o va forța să intre în incapacitate de plată

Rusia amenință cu justiția, dacă Occidentul o va forța să intre în incapacitate de plată
Foto: Hepta.ro

Rusia amenință cu acțiuni în justiție, dacă Occidentul va încerca să o forțeze să intre în incapacitate de plată, a declarat luni ministrul de Finanțe, Anton Siluanov (foto), pentru ziarul pro-Kremlin Izvestia, ascuțind tonul Moscovei în lupta sa financiară cu Occidentul.

Publicitate

"Bineînțeles că vom da în judecată, pentru că am luat toate măsurile necesare pentru a ne asigura că investitorii își primesc plățile", a declarat Siluanov.

"Vom prezenta în instanță documentele care confirmă eforturile noastre de a plăti atât în valută, cât și în ruble. Nu va fi un proces ușor. Va trebui să ne dovedim foarte activ cazul, în ciuda tuturor dificultăților".

Siluanov nu a detaliat opțiunile legale ale Rusiei, scrie Reuters.

Rusia se confruntă cu prima sa incapacitate de plată externă suverană din mai bine de un secol, după ce la începutul acestei săptămâni a făcut aranjamente pentru a efectua o rambursare a unei obligațiuni internaționale în ruble, chiar dacă plata era scadentă în dolari americani.

Publicitate

Săptămâna trecută, Siluanov a declarat că Rusia va face tot posibilul pentru a se asigura că își plătește creditorii. "Rusia a încercat cu bună credință să plătească creditorii externi", a declarat luni Siluanov. "Cu toate acestea, politica deliberată a țărilor occidentale este de a crea în mod artificial, prin toate mijloacele, o incapacitate de plată".

Siluanov a precizat că datoria externă a Rusiei se ridică la aproximativ 20% din totalul datoriei publice, de aproximativ 21.000 de miliarde de ruble (261,7 miliarde de dolari). Din această sumă, aproximativ 4.500-4.700 de miliarde de ruble reprezentau pasive externe.

Rusia nu a mai intrat în incapacitate de plată după revoluția din 1917, dar obligațiunile sale au apărut acum ca un punct fierbinte în lupta economică cu țările occidentale.

O intrare în incapacitate de plată era de neimaginat până de curând, Rusia beneficiind de o recomandare de investiție în perioada premergătoare invaziei în Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇