Ziua 125 de război: Zelenski spune că Rusia va răspunde pe câmpul de luptă, dar și la tribunal, pentru terorismul de stat practicat în Ucraina

Ziua 125 de război: Zelenski spune că Rusia va răspunde pe câmpul de luptă, dar și la tribunal, pentru terorismul de stat practicat în Ucraina

După 125 de zile de război în Ucraina, în care a pierdut 35.000 de soldați și mii de tancuri, elicoptere și blindate de infanterie, Vladimir Putin a reușit astăzi să aducă și Suedia și Finlanda cu un pas mai aproape de NATO, alianță care tocmai s-a hotărât să adune 300.000 de soldați bine pregătiți și gata de luptă.

La summitul de la Madrid, Turcia a fost de acord să susțină intrarea Suediei și Finlandei în alianță, după ce inițial s-a opus. În schimb, cele trei țări au promis că vor coopera mai strâns ca niciodată.

În acest timp, Rusia spune că ofensiva în Ucraina se va termina atunci când autorităţile ucrainene vor capitula. Aceasta deși cele mai mari puteri mondiale, G7, s-au înțeles asupra unui lucru: Putin nu va câștiga acest război.

Spotmedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evoluții din războiul din Ucraina de marți, 28 iunie, cea de-a 125-a zi de război:

23:59 - Președintele Zelenski a postat noi imagini cu atacul rusesc cu rachete asupra unui centru comercial plin de oameni din orașul Kremenciuc, alături de acest mesaj:

„În această seară, numărul total de rachete rusești care au lovit orașele noastre este deja de 2.811. Avem toate dovezile a ceea ce armata rusă face împotriva poporului nostru. Una dintre aceste de dovezi este în videoclip. Pentru ca nimeni să nu îndrăznească să înșele în legătură cu lovitura cu rachete pe mall-ul din Kremenciuc. Racheta rusă a lovit în mod intenționat exact acest obiect. Au vrut să omoare cât mai mulți oameni într-un oraș pașnic, într-un mall obișnuit. Pentru acest act de terorism de stat, ca și pentru toate celelalte, Rusia va fi responsabilă. Pe câmpul de luptă din Ucraina, prin întărirea sancțiunilor și neapărat la tribunal”.

ADVERTISING

23:30 - Statele Unite au impus noi sancţiuni pentru mai bine de 100 de entităţi şi persoane şi au interzis noile importuri de aur din Rusia, acţionând conform angajamentelor luate de liderii G7 de a pedepsi în continuare Moscova pentru invazia sa în Ucraina, relatează Reuters.

23:09 - Serviciul de securitate ucrainean anunță că a arestat un fost agent KGB care a ajutat la dirijarea atacurilor cu rachete rusești care au ucis peste 50 de soldați într-o unitate militară din vestul țării în luna martie, relatează Reuters.

22:30 - Bulgaria va expulza 70 de membri ai personalului diplomatic rus, a anunţat, marţi, premierul bulgar Kiril Petkov.

„Când guvernele străine încearcă să se amestece în afacerile noastre interne, avem instituţii care vor răspunde”, a subliniat el.

21:43 - Turcia a renunțat la opoziția față de aderarea Finlandei și a Suediei la NATO, potrivit premierului suedez Magdalena Andersson și președintelui finlandez Sauli Niinistö.

20:16 - Premierul britanic recunoaşte că Turcia este greu de convins să accepte Finlanda şi Suedia în NATO.

19:35 - Premierul bulgar Kiril Petkov a anunţat marţi expulzarea a 70 de membri ai personalului diplomatic rus, informează AFP.

„Bulgaria va expulza 70 de diplomaţi ruşi (...) Serviciile noastre i-au identificat ca fiind persoane care acţionau împotriva intereselor noastre”, a declarat el presei.

18:47 - Oligarhul rus Oleg Deripaska a calificat marţi drept „o eroare colosală” războiul din Ucraina, unde Rusia a lansat în februarie o amplă ofensivă, afirmaţii de o rară virulenţă din partea unui reprezentant al elitei ruse.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

18:28 - Participarea în persoană a preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, la summitul G20 din Bali, din luna noiembrie, este exclusă, după spusele premierului Italiei, Mario Draghi, care a vorbit cu preşedintele Indoneziei, Jodo Widodo.

17:48 - Au apărut noi imagini cu atacul din Kremenciuk, dintr-o altă perspectivă:

17:19 - Grupul rus de hackeri Killnet anunţă că va continua în cursul zilei de marţi atacul cibernetic major asupra Lituaniei, ca represalii pentru decizia Vilniusului de a interzice tranzitul unor mărfuri sancţionate de Uniunea Europeană către exclava rusă Kaliningrad, relatează Reuters.

17:00 - Rușii au ucis cel puțin 341 de copii în Ucraina de la începutul războiului, pe 24 februarie. Potrivit Biroului Procurorului General, 622 de copii au fost răniți.

16:50 - 46 de trupuri ale soldaților ucraineni căzuți în luptă au fost trimise Ucrainei, informează ministerul pentru Reintegrarea Teritoriilor Temporar Ocupate. 21 dintre cei uciși sunt luptători de la oțelăria Azovstal, din Mariupol.

16:40 - „Nimeni nu ia în considerare o încheiere a războiului în următoarele săptămâni sau luni”, a spus Emmanuel Macron după Summitul G7 din Bavaria. Președintele Franței și-a exprimat speranța că "o ieșire" ar putea fi obținută la sfârșitul anului, dar "numai cu certitudinea că Rusia nu poate și nu trebuie să învingă".

16:30 - Un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina a avut loc marți, anunță ministerul Apărării de la Kiev. Un civil și 16 militari ucraineni, între care doi ofițeri, au revenit în țară, în timp ce rușii au primit 16 prizonieri de război.

ADVERTISING

16:20 - În ciuda succesului tactic obținut la Severodonețk, Rusia se confruntă cu un „nivel înalt” al pierderilor înregistrate de forțele terestre de luptă, ceea ce, probabil, este nesustenabil pe termen lung, arată ministerul britanic al Apărării.

15:40 - Rusia a lansat peste 130 de rachete asupra Ucrainei în ultimele patru zile, potrivit comandantului-șef al armatei ucrainene, Valerii Zaluzhnîi.

15:25 - Autoritățile au aflat numele piloților ruși care au bombardat mall-ul din Kremenciuk, a declarat ministrul ucrainean de Interne, Denis Monstarski.

14:55 - "Rusia nu poate şi nu trebuie să învingă" în războiul din Ucraina, iar sancțiunile care i-au fost impuse vor fi menţinute "atât tmp cât va fi necesar", a dat asigurări președintele francez Emmanuel Macron, marți, după summitul G7 din Germania, relatează AFP.

14:25 - Bilanțul bombardamentului de la mall-ul din Kremenciuk a crescut la cel puțin 20 de morți și 59 de răniți, potrivit autorităților din regiunea Poltava, citate de Sky News. 36 de persoane sunt încă dispărute.

14:10 - Kremlinul a anunţat marţi că ofensiva în Ucraina se va termina atunci când autorităţile ucrainene vor capitula, relatează AFP. "Partea ucraineană poate pune capăt (războiului) în această zi. Trebuie să ordone unităţilor naţionaliste să depună armele. Trebuie să le ordone militarilor ucraineni să depună armele şi trebuie să pună în aplicare toate condiţiile stabilite de Rusia", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. "Atunci totul se va termina într-o singură zi", a adăugat el.

14:00 - Imagini din mall-ul din Kremenciuk după ce pompierii au reușit să stingă incendiul:

13:25 - Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a condamnat pe Twitter bombardarea de către ruși a centrului comercial din Kremenciuk:

12:55 - Michelin va părăsi Rusia. Producătorul francez de anvelope și-a anunțat marți decizia de a-și transfera până la sfârșitul anului operațiunile din această țară unei companii locale, anunță Nexta.

12:35 - Armata rusă anunţă că a lovit la Kremenciuk un depozit de armament, ceea ce a antrenat explozii care au incendiat un centru comercial "dezafectat", deși autorităţile locale au anunţat că un bombardament rus s-a soldat cu cel puţin 18 morţi în acest centru comercial, relatează AFP. "Detonări de muniţie destinată armamentului occidental au provocat incendierea (…) unui centru comercial care nu funcţiona", susține armata rusă.

12:05 - Jill Biden, soția președintelui Stetelor Unite, Joe Biden, și fiica lor, Ashley, se numără printre cei 25 de cetățeni americani care au fost trecuți de Rusia pe lista de sancțiuni, anunță agenția de presă RIA Novosti citată de The Guardian. Ministerul rus de Externe a anunțat că această decizie a fost luată "ca răspuns la extinderea sancțiunilor SUA împotriva figurilor politice și publice ruse", relatează Sky News.

Pe lista publicată de Nexta figurează politologul Francis Fukuyama și mai mulți oficiali și congresmani americani. Aceștia nu vor mai avea permisiunea de a intra în Rusia.

12:00 - Trei oameni, între care o fetiță de șase ani, au fost uciși în bombardarea cu rachete a orașului Oceac, situat la sud-vest de Nikolaiev, conform CNN. Alte șase persoane, printre acestea fiind și un bebeluș de trei luni aflat în comă, a anunțat Vitali Kim, șeful administrației militare din Nikolaiev, adăugând că aproximativ 11 rachte au fost trase luni noaptea, unele dintre acestea fiind doborâte de apărarea antiaeriană.

11:40 - Agenția de rating de credit Moody's anunță că Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale, deși Moscova a respins această afirmație. Moody’s avertizează, totodată, că guvernul rus ar putea rata și alte termene de plată.

11:15 - Echipele de salvare continuă operațiunile de căutare a victimelor în ruinele mall-ului din Kremenciuk. 36 de persoane sunt date dispărute, relatează The Guardian.

10:40 - Opt persoane, printre care un copil, au murit după ce trupele rusești au deschis focul asupra unei mulțimi de localnici, potrivit guvernatorului din Lugansk. Acesta a anunțat pe Telegram că atacul cu rachete a avut loc în timp ce civilii își refăceau provizii de apă potabilă. "Alte 21 de persoane au fost rănite. Oamenii au fost spitalizați în Kramatorsk", a scris Serhii Haidai. El a adăugat că s-a tras intenționat asupra a trei stații de pompare, precum și asupra unui tunel care face legătura între două părți din Novodrujesk, un oraș din Lugansk.

10:20 - În Kremenciuk au fost declarate trei zile de doliu în memoria victimelor din centrul comercial bombardat luni, anunță Nexta.

10:10 - De la începerea războiului, rușii au pierdut pe front 35.250 de oameni, 1.567 de tancuri, 3.704 blindate, 778 sisteme de artilerie, 217 avioane și 185 de elicoptere, arată bilanțul anunțat marți de Statul Major al forțelor armate din Ucraina.

09:55 - La nord de orașul Sloviansk din regiunea Donețk, atacurile rușilor se concentrează cu tiruri de artilerie asupra localităților Dovhenke și Dolina. Armata ucraineană a anunțat că a respins încercările acestora de a avansa, potrivit CNN. În alte zone, atacurile continuă cu lovituri de artilerie și tiruri de mortiere și puține mișcări terestre.

09:45 - Armata ucraineană anunță că a reușit să respingă asalturile rușilor în mai multe zone de pe linia frontului din Lugansk și Donețk. Luptele continuă la Lisiciansk, unde forțele ruse atacă dinspre sud și sud-vest, încercând să înconjoare orașul. Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Haidai, a spus că rușii vizează o rafinărie din apropierea satului Vovcioiarivka pentru a bloca Lisiciansk din această direcție. La Bakhmut, aflat la 50 km sud-vest de Lisiciansk, au loc bombardamente intense.

09:17 - Mai multe explozii au avut loc marți dimineață în Nikolaiev, a anunțat primarul orașului, Oleksandr Sienkevich.

08:43 - Institutul pentru Studierea Războiului din SUA spune că Rusia continuă să caute modalități de a-și reface trupele din ce în ce mai epuizate, fără a anunța mobilizarea generală.

08:15 - Numărul morților de la mall-ul din Kremenciuk a ajuns la 18, spun oficialii ucraineni.

08:06 - Serviciul Gărzii Federale din Rusia a scos o medalie pentru invadarea Ucrainei. Conține litera Z și pe ea scrie „Participant la Operațiunea Militară Specială”.

07:49 - Orice intruziune în peninsula Crimeea din partea unui stat membru NATO ar putea echivala cu o declaraţie de război la adresa Rusiei, care ar putea conduce la al treilea război mondial" a declarat fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev.

07:33 - Guvernul Rusiei a anunţat planuri de a investi 770 de miliarde de ruble (14,5 miliarde de dolari) în industria aviaţiei din ţară, până la sfârşitul acestui deceniu, pentru a creşte ponderea aeronavelor fabricate pe plan intern.

07:10 - Kadri Simson, comisarul pentru Energie al Uniunii Europene, a declarat că este probabilă o ”întrerupere gravă” a aprovizionării cu gaze a Uniunii Europene din Rusia. Ea a îndemnat ţările să îşi actualizeze planurile de urgenţă pentru şocurile de aprovizionare şi să folosească alţi combustibili acolo unde este posibil, pentru a păstra gazele.

06:57 - Volodimir Zelenski a spus că atacul asupra mall-ului din Kremenciuk a fost deliberat și „unul dintre cele mai grave acte teroriste din istoria europeană”. Președintele Ucrainei îi consideră pe rușii care au atacat mall-ul din regiunea Poltava "teroriști nenorociți" care "nu ar trebui să aibă loc pe Pământ", relatează Sky News.

„Un oraș liniștit, un mall obișnuit, femei înăuntru, copii, civili. Acesta nu a fost o lovitură greșită. Aceasta a fost o lovitură planificată a rușilor”, a spus Zelenski.

06:35 - Bilanţul morţilor în urma atacului cu rachetă al forţelor ruse asupra mall-ului din Kremenciuk a crescut la 16 morţi şi 59 răniţi, conform informaţiilor furnizate de şeful serviciilor de urgenţă ucrainene.

06:18 - Ministrul Apărării Sebastien Lecornu a anunţat că Franţa va trimite în Ucraina cantităţi semnificative de transportoare blindate pentru trupe.

06:00 - Ucraina a solicitat luni o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la cele mai recente bombardamente ruseşti împotriva unor ţinte civile, reuniune care va avea loc marţi la ora 19:00.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇