Ziua 124: G7 anunţă mai mulți bani pentru Ucraina şi noi sancțiuni pentru Moscova. Rușii au bombardat un mall în care erau peste 1.000 de oameni (Foto & Video)

Ziua 124: G7 anunţă mai mulți bani pentru Ucraina şi noi sancțiuni pentru Moscova. Rușii au bombardat un mall în care erau peste 1.000 de oameni (Foto & Video)

Rușii au reluat asalturile în estul Ucrainei, luni, în cea de-a 124-a zi de război, după ce în weekend Ucraina a fost vizată de o ploaie de rachete, care au făcut victime inclusiv în Kiev.

În timp ce Zelenski i-a avertizat pe cei responsabili că nu vor scăpa de judecata pentru crime de război, Moscova a susținut că de vină ar fi chiar ucrainenii, care au încercat să intercepteze rachetele rușilor, dar, în schimb, și-au bombardat capitala.

Diupă-amiază, Zelenski a anunțat un alt bombardament, asupra unul mall din estul separatist, unde se adăposteau peste 1.000 de persoane. 13 persoane au murit și 40 au fost rănite.

În Germania, liderii G7 au decis să sprijine Ucraina cu tot ce pot și oricât va fi nevoie, iar șeful NATO a anunțat câteva dintre deciziile ce vor fi luate la summitul crucial ce începe mâine la Madrid. Printre ele, o suplimentare uriașă a forței de reacție rapidă și redefinirea relației cu Rusia.

Spotmedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evoluții din războiul din Ucraina de luni, 27 iunie, cea de-a 124-a zi de război:

23:50 - Ucraina a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite cu privire la recentele atacuri ruse asupra civililor, a declarat președinția ONU.

23:37 - Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, spune că nu va paria pe Rusia, deși forțele Moscovei fac progrese în estul Ucrainei.

23:01 - Cel puțin opt civili ucraineni au fost uciși și 20 au fost răniți într-un bombardament, luni, în orașul Lișiciansk din estul țării, oraș înfrățit cu Severodonețk.

22:42 - Tatăl lui Brahim Saadoun, tânărul marocan condamnat la moarte de autorităţile separatiste de la Doneţk pentru că luptase ca "mercenar" pentru forţele ucrainene, i-a cerut luni preşedintelui rus Vladimir Putin să intervină în favoarea fiului său.

ADVERTISING

22:10 - Bombardamentele ruse au ucis luni cinci civili la Harkov, a anunţat guvernatorul regiunii din nord-estul Ucrainei, Oleg Sinehubov.

21:57 - Compania Baykar a anunțat că va oferi Ucrainei, gratuit, trei drone.

21:35 - Rusia a comis o crimă de război, suține un oficial ucrainean în urma atacului cu rachete care a vizat un centru comercial aglomerat din orașul Kremenciuk.

21:04 - Liderii statelor puternic industrializate din Grupul G7 au anunţat luni asistenţă financiară de 28 de miliarde de euro destinată Ucrainei şi intensificarea sancţiunilor împotriva Rusiei.

De la începutul invaziei militare ruse și până acum, Grupul G7 a oferit Ucrainei asistenţă financiară în valoare de 2,6 miliarde de euro, iar fondurile ar urma să ajungă la 28 de miliarde de euro în cursul anului 2022.

Printre domeniile vizate de sanțiuni se numără industria apărării, sectorul tehnologic, precum şi comerţul cu aur.

20:51 - Statul Major al Ucrainei spune că este de așteptat ca atacurile cu rachete din Belarus să continue.

20:35 - Premierul britanic Boris Johnson a declarat că atacul care a vizat mall-ul din oraşul Kremenciuk a arătat ”profunzimea cruzimii şi barbariei” la care va recurge preşedintele rus Vladimir Putin.

20:18 - Cel puțin 10 persoane au murit și 40 au fost rănite în urma atacului aerian asupra mall-ului din Kremenciuk, potrivit unui oficial ucrainean.

20:15 - Locuitorii din oraşul ocupat Mariupol sunt ”forţaţi să vâneze porumbei” pentru a se hrăni, a declarat luni Vadim Boicenko, primarul aflat în exil, într-un comunicat.

19:49 - Ucraina va primi sisteme de apărare aeriană NASAMS din SUA. NASAMS este un sistem mobil norvegian de rachete antiaeriene pentru combaterea țintelor aerodinamice de manevră la altitudini joase și medii.

19:34 - Preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să participe la summitul G20 din noiembrie de la Bali, Indonezia, după ce a primit o invitaţie oficială, a anunţat luni consilierul Kremlinului, Iuri Uşakov. ”Am primit invitaţia oficială (…). Şi am răspuns pozitiv spunând că suntem interesaţi să participăm”, a declarat Uşakov.

ADVERTISING

19:09 - Trupele ruse ocupă casele oamenilor care au fost forțați să părăsească Severodonețk din cauza atacurilor, a declarat primarul orașului, Oleksandr Striuk.

18:45 - Rusia expulzează 8 diplomați greci și le dă 8 zile pentru a părăsi țara. Ministerul rus de Externe a declarat că l-a convocat pe ambasadorul grec pentru a protesta față de ceea ce a numit "comportamentul autorităților grecești față de Rusia, inclusiv furnizarea de arme și echipamente militare regimului de la Kiev".

18:20 - Cum arăta mall-ul din orașul Kremenchug înainte să fie bombardat de ruși și cum arată acum:

17:55 - Un incendiu a izbucnit la un mall din orașul Kremenchug, după ce a fost bombardat de ruși.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat un video cu incendiul și spune că în mall se aflau peste 1.000 de civili și că „numărul de victime e inimaginabil”.

17:26 - Instituţiile de stat şi private lituaniene au fost ţinta unui atac cibernetic de tip DDoS (denial of service), a anunţat Centrul Naţional de Securitate Cibernetică din ţara baltică într-un comunicat publicat de Ministerul Apărării, relatează Reuters.

„Este foarte probabil ca atacurile de intensitate similară sau mai mare să continue în zilele următoare, în special în sectoarele transporturilor, energiei şi financiar”, potrivit Centrului Naţional de Securitate Cibernetică.

Grupul rus de hackeri Killnet a revendicat atacul, afirmând că reprezintă un răspuns pentru blocarea tranzitului de bunuri vizate de sancţiuni ale UE spre exclava rusă Kaliningrad, relatează Reuters.

ADVERTISING

16:43 - Rusia susţine că racheta care a vizat, duminică, un bloc de apartamente din Kiev a fost, de fapt, o rachetă ucraineană care a lovit clădirea din greşeală, relatează BBC.

Ministerul rus al Apărării anunţă că a tras patru rachete de „înaltă precizie” care au vizat o fabrică care produce muniţii pentru sistemele ucrainene de lansare cu rachete multiple. De asemenea, Moscova susţine că toate cele patru rachete au lovit acea ţintă.

„Regimul de la Kiev a încercat să intercepteze rachete ruseşti de înaltă precizie prin mijloacele de apărare aeriană desfăşurate în oraş. Echipajele sistemelor de apărare aeriană de tip S-300 şi Buk-M1 ucraineană au lansat peste 10 rachete de apărare aeriană”, susține Moscova.

16:25 - Rinat Ahmetov, cel mai bogat oligarh al Ucrainei, a intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, invocând presupuse încălcări ale drepturilor de proprietate şi confiscarea bunurilor în contextul invaziei Moscovei.

Ahmetov este proprietarul majoritar a două mari oţelării, inclusiv Azovstal – scena unora dintre cele mai intense lupte din război – în oraşul portuar Mariupol. Zeci de afaceri din industria siderurgică, mine de cărbune şi alte active din estul și sudul Ucrainei, care sunt deţinute de Ahmetov, au fost confiscate de forţele ruse.

16:00 - Comisia Europeană a anunțat că va furniza Ucrainei echipamente pentru amenințări chimice, biologice, radiologice și nucleare din stocurile de urgență găzduite de România, Ungaria, Suedia, Germania, Grecia și Danemarca.

15:28 - Într-o discuţie cu jurnaliştii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat că Rusia ar fi intrat în faliment. El a spus că Moscova a făcut plăţile aferente obligaţiunilor scadente în mai, dar faptul că plata a fost blocată de Euroclear din cauza sancţiunilor occidentale „nu este problema noastră".

14:57 - SUA vor furniza 18 bărci de patrulare Ucrainei, ca parte a celui mai recent pachet de ajutor de securitate de 450 de milioane de dolari, arată Business Insider. Acestea vor fi utilizate pentru apărarea căilor fluviale ale țării.

14:45 - NATO va crește masiv numărul forțelor sale aflate la înaltă pregătire la peste 300.000, a declarat luni secretarul general Jens Stoltenberg, citat de Reuters.

„Vom transforma forța de răspuns a NATO și vom crește numărul forțelor noastre de înaltă pregătire la peste 300.000”, a spus el reporterilor înaintea summit-ului NATO de la Madrid, care începe marți.

Forța de reacție rapidă a NATO are în acest moment aproximativ 40.000 de soldați.

14:00 - „Ca G7, suntem uniţi alături de Ucraina şi vom continua să o susţinem. Pentru aceasta noi trebuie să luăm decizii dificile, dar necesare. Vom continua să creştem presiunea asupra lui Putin. Acest război trebuie să se termine”, a transmis și cancelarul german, Olaf Scholz, gazda summitului G7, care se desfăşoară în sudul Germaniei până marţi.

13:09 - G7 se va angaja marți la un nou pachet de acțiuni coordonate menite să crească presiunea asupra Rusiei în privința războiului din Ucraina și va finaliza planurile pentru plafonarea prețului petrolului rusesc, a declarat luni un înalt oficial american citat de Reuters.

Liderii G7 vor lua, de asemenea, un „angajament de securitate fără precedent, pe termen lung, de a oferi Ucrainei sprijin financiar, umanitar, militar și diplomatic atât timp cât este nevoie”, inclusiv furnizarea la timp a armelor avansate, arată Casa Albă într-o informare de presă.

13:03 - Ursula von der Leyen, șefa CE, a postat și o imagine de la reuniunea G7, unde Zelenski a apărut prin videoconferință și a discutat cu liderii occidentali despre războiul din Ucraina.

12:55 - Președintele Zelenski le-ar fi spus liderilor G7 că vrea ca războiul să se încheie până la sfârşitul anului, înainte de venirea iernii, potrivit unor surse diplomatice. Până acum nu a fost publicată nicio declarație oficială privind cele discutate de președintele Ucrainei, prin videoconferință, cu liderii occidentali adunați în Germania.

12:30 - Discursul președintelui Zelenski în fața liderilor G7 nu va fi făcut public, cel puțin nu în întregime, însă o sursă oficială a declarat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, că liderul de la Kiev a cerut sisteme de apărare antiaeriană, mai multe sancțiuni împotriva Rusiei și garanții de securitate, precum și ajutor pentru exportarea cerealelor din Ucraina și pentru reconstrucția țării.

12:02 - Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a mers astăzi la Kiev. Pe parcursul zilei, va vizita și localitățile Borodeanka, Bucea și Irpen, și va avea o întrevedere cu președintele Zelenski.

11:31 - Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, le-a cerut civililor din Lisiciansk să evacueze orașul din estul Ucrainei, spunând că situația este „foarte dificilă”.

„Dragi locuitori ai comunității teritoriale a orașului Lisiciansk și rude ale acestora. Din cauza amenințării reale la adresa vieții și sănătății, solicităm o evacuare imediată. Situația din oraș este foarte dificilă. Salvați-vă pe voi și pe cei dragi. Aveți grijă de copii. Fiți siguri că veți fi îngrijiți în orașele de evacuare de pe teritoriul Ucrainei”, a transmis oficialul.

10:48 - Serviciile secrete ucrainene avertizează că Rusia intenționează să însceneze atacuri asupra unor clădiri rezidențiale din Mozyr, pentru a justifica intrarea republicii Belarus în război împotriva Ucrainei.

În acest scop, un grup de sabotaj ar fi sosit deja în localitatea aflată 50 de kilometri de frontiera cu Ucraina.

FWCG0KHWIAc6dZQ
Foto: Головне управління розвідки Міністерства оборони України 

De altfel, autoritățile publice de peste graniță, din regiunea Gomel, ar fi fost deja anunțate cu privire la probabilitatea revenirii trupelor ruse în zonă.

În același timp, rușii plănuiesc să crească efectivele de aviație operațională și tactică din Belarus, iar în acest scop au început, în mod oficial, patrule comune.

Nu în ultimul rând, avertizează serviciile de informații ucrainene, din 22 iunie, pe teritoriul regiunii Gomel a început pregătirea de mobilizare.

Toate acestea ar fi semne ale pregătirii republicii Belarus de a intra în război alături de Rusia.

Și președintele Zelenski avertizase în cel mai recent discurs că populația din Belarus nu trebuie să devină carne de tun.

„Sunteţi atraşi în război. Şi chiar mai activ decât în februarie şi în lunile de primăvară. Kremlinul a decis deja totul pentru voi, că vieţile voastre nu înseamnă nimic pentru ei. Însă voi nu sunteţi sclavi sau carne de tun. Nu trebuie să muriţi. Şi puteţi să preveniţi ca oricine să decidă pentru voi ce vă aşteaptă”, le-a transmis Zelenski belarușilor.

290400885_341618094816284_7405205973360902946_n
Foto: Головне управління розвідки Міністерства оборони України 

10:30 - Statul Major al Armatei Ucrainei anunță un bilanț al pierderilor suferite de ruși care depășește 35.000 de morți, de la începutul invaziei.

FWPT1esWQAE8tdl

10:22 - Harta atacurilor cu rachete de croazieră din weekend, din Ucraina, publicată de New York Times:

10:03 - Istoricul Timothy Snyder, profesor la Yale și autor al volumului „Despre tiranie”, îl compară pe Putin cu Stalin și spune că blocarea porturilor ucrainene și furtul cerealelor se aseamănă cu deciziile sovietice care au dus la marea foamete din Ucraina anilor '30 - Holodomorul.

09:53 - Marea Britanie sprijină încercările ucrainene de a forma o punte terestră pentru a facilita exportul de cereale. Ministrul George Eustice spune că aproximativ 25 de milioane de tone de grâu au rămas blocate în Ucraina din cauza războiului.

09:12 - Olaf Scholz a declarat pentru postul ZDF că discuțiile privind interzicerea importului de aur rusesc sunt în desfășurare și trebuie purtate cu partenerii Uniunii Europene.

Cancelarul german a mai spus că nu a hotărât încă dacă va participa sau nu la summitul G20 din acest an din Indonezia, unde ar urma să participe și Rusia.

08:53 - Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale externe, pentru prima dată în mai mult de un secol, după ce a ratat un termen limită de duminică.

08:35 - Statele Unite urmează să anunțe săptămâna aceasta achiziționarea unui sistem avansat de apărare antirachetă sol-aer cu rază medie și lungă pentru Ucraina, transmite Reuters, care citează surse familiarizate cu acest subiect.

08:10 - Președintele Zelenski le va cere puterilor mondiale să-și intensifice sprijinul pentru Ucraina, astăzi, la summit-ul G7 din Germania, în timp ce Kievul se resimte după primele lovituri rusești din ultimele săptămâni.

Președintele american Joe Biden și omologii săi din G7, reuniți în Alpii Bavarezi, au subliniat că vor rămâne uniți în fața agresiunii Rusiei, chiar dacă efectele globale se agravează.

07:26 - Forțele rusești și separatiștii se îndreaptă spre Lisiciansk, ultimul oraș important încă deținut de trupele ucrainene în estul provinciei Luhansk, după ce orașul vecin, Severodonețk, a căzut în weekend.

07:00 - Canada a trimis duminică două nave de război în Marea Baltică şi în Atlanticul de Nord şi care s-au alăturat celor două fregate aflate deja în regiune pentru a întări flancul estic al NATO ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei, relatează AFP.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇