Ziua 123. Putin pleacă din țară, Occidentul impune noi sancțiuni, Ucraina cere „demilitarizarea” Rusiei (Foto & Video)

Ziua 123. Putin pleacă din țară, Occidentul impune noi sancțiuni, Ucraina cere „demilitarizarea” Rusiei (Foto & Video)

Ziua 123 de război a început cu bombardamente în Kiev, dis de dimineață. Una dintre rachete a căzut peste o grădiniță, o persoană a murit, iar alte două au fost rănite, printre care o fetiță de doar 7 ani. Este posibil ca mai mulți oameni să fie prinși sub dărâmăturile unei clădiri bombardate.

Rușii au bombardat și mai multe clădiri rezidențiale din Harkov, dar și din alte orașe din centrul Ucrainei.

Volodimir Zelenski spune că nicio rachetă şi nicio lovitură nu poate distruge moralul ucrainenilor, aprobat de secretarul de stat al SUA Antony Blinken, care consideră că „Putin a eşuat deja în obiectivul său strategic, care a fost să pună capăt suveranităţii şi independenţei Ucrainei, să o şteargă de pe hartă şi să o subjuge Rusiei”.

Între timp, liderii G7 s-au reunit în Germania într-un summit la care au decis noi sancțiuni pentru Rusia, printre care interzicerea exportului de aur. „Rămânem uniți, împreună. Acesta este mesajul nostru pentru președintele Putin”, au transmis liderii lumii.

Putin are prima ieșire din țară de la începutul războiului, Tajikistan și Turkmenistan, în timp ce ministrul ucrainean al Apărării cere Occidentului să preseze pentru „demilitarizarea” Rusiei, sau măcar a teritoriului de pe continentul european.

Spotmedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evoluții din războiul din Ucraina de duminică, 25 iunie, ziua 123 de război:

23:16 - Ucraina a cumpărat 2.900 de sisteme de rachetă nemțești anti-tanc RGW 90 Matador, scrie Welt am Sonntag.

22:33 - Secretarul de stat american Antony Blinken spune că preşedintele rus Vladimir Putin a eşuat în ceea ce priveşte obiectivul său strategic în Ucraina, în pofida progreselor recente ale armatei ruse în Donbas.

ADVERTISING

„Să nu confundăm tactica cu strategia. Putin a eşuat deja în obiectivul său strategic, care a fost să pună capăt suveranităţii şi independenţei Ucrainei, să o şteargă de pe hartă şi să o subjuge Rusiei", a declarat secretarul de stat într-un interviu pentru CNN.

Şeful diplomaţiei americane a recunoscut, însă, că din punct de vedere tactic, forţele ucrainene se retrag în faţa avansului Rusiei în estul ţării, dar a reiterat că „cu adevărat important" este eşecul strategiei lui Putin.

22:08 - Forţele ucrainene au atacat duminică o platformă de foraj în Marea Neagră, deţinută de o companie de petrol şi gaze din Crimeea, a transmis agenţia oficială rusă de presă TASS, citând responsabili locali, potrivit Reuters, care remarcă faptul că acesta ar fi al doilea atac asupra al unui astfel de obiectiv în decurs de o săptămână.

21:36 - Peste 4.500 de clădiri au fost distruse în regiunea Harkov de la începutul războiului. În imagini, sala de sport a Universității Politehnice din Harkov.

21:07 - Ministrul ucrainean al Apărării Oleksiy Reznikov a propus o „demilitarizare parțială” a Rusiei. El a explicat că bombele care au ucis civili au fost trase fie de pe teritoriul rus, fie de pe cel bielorus, fie din apele mărilor Caspică sau Neagră.

Reznikov cere astfel Occidentului să facă presiuni pentru demilitarizarea măcar a teritoriului rus de pe continentul european.

20:48 - Boris Johnson l-a invitat pe Volodimir Zelenski la Londra, într-o vizită oficială.

20:24 - Liderii statelor membre G7 s-au amuzat duminică, ironizând pe seama imaginii virile afişate în mod voluntar de preşedintele rus Vladimir Putin, întrebându-se dacă pot să-şi scoată sacoul – sau chiar mai mult – în deschiderea summitului G7 în Germania. Detalii AICI.

ADVERTISING

19:37 - Secretarul de Stat al SUA Anthony Blinken a explicat sancțiunea aplicată privind aurul.

„Este al doilea cel mai profitabil export al Rusiei, după energie. Se ridică la aproximativ 19 miliarde de dolari pe an și majoritatea aurului acesta ajungea în țări membre G7. Astfel, privăm Rusia de 19 miliarde de dolari pe an, o sumă importantă”, a explicat Blinken.

19:19 - În ultimele zile, 450 de civili au fost evacuați de la combinatul Azot din Severodonețk, au anunțat separatiștii în presa rusă.

19:00 - Iată primele rezultate ale lansatoarelor de rachete HIMARS trimise de americani ucrainenilor.

18:30 - Bridget Brink, ambasadorul SUA în Ucraina, se declară „consternată” de atacurile cu rachete rusești asupra unei clădiri rezidențiale și a unei grădinițe din centrul Kievului.

„În timp ce Kremlinul își continuă atacurile nediscriminatorii asupra civililor ucraineni, SUA și partenerii noștri vor urma toate căile pentru a se asigura că cei responsabili de atrocități sunt trași la răspundere”, a scris ambasadorul pe Twitter.

17:43 - Grupul celor şapte democraţii cele mai industralizate (G7) a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc în cursul summitului organizat în Alpii bavarezi.

„Măsurile pe care le-am anunţat astăzi îi vor afecta direct pe oligarhii ruşi şi vor lovi din plin centrul maşinii de război a lui Putin. Trebuie să secăm regimul lui Putin de finanţările sale. Asta este ceea ce fac Regatul Unit şi aliaţii săi", a declarat într-un comunicat premierul britanic Boris Johnson.

Un înalt responsabil american indicase mai devreme că un anunţ oficial în acest sens urmează să fie făcut în mod oficial marţi: „Este un export-cheie, o sursă de venituri cheie pentru Rusia în ceea ce priveşte capacitatea sa de a face tranzacţii în sistemul financiar mondial", a spus oficialul citat.

ADVERTISING

17:02 - Premierul britanic Boris Johnson l-a avertizat duminică pe preşedintele francez Emmanuel Macron împotriva tentativei de a se recurge la o soluţie negociată „acum" în Ucraina, subliniind că un astfel de scenariu riscă să prelungească „instabilitatea mondială", a indicat Downing Street.

16:48 - Putin se pregătește de primele sale vizite externe de la începutul războiului, în Tajikistan și Turkmenistan.

Prima oprire a lui Putin va fi în Dushanbe, unde va avea discuții cu omologul său Emomali Rahmon. În Ashgabat, liderul rus va participa la Summitul Mării Caspice.

16:27 - Autoritățile ucrainene anunță o nouă tentativă de asasinat împotriva liderilor „noii administrații” pro-ruse din regiunea Herson. Mai exact, o mașină a luat foc în orașul Kahovka, iar martorii oculari spun că aparținea șefei departamentului de educație Irina Makhneva.

16:02 - Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba le-a cerut liderilor G7 să răspundă cu și mai multe sancțiuni după „bombardamentul barbar” asupra Kievului.

„Acest copil de 7 ani dormea liniștit în Kiev când o rachetă rusească i-a aruncat casa în aer. La fel mulți alții din Ucraina. G7 trebuie să răspundă cu și mai multe sancțiuni și mai multe arme trimise Ucrainei. Imperialismul bolnav al Rusiei trebuie înfrânt”, a scris Kuleba pe Twitter, alăturând poza cu fetița de 7 ani dusă pe targă de echipele de salvare.

15:18 - Cancelarul german Olaf Scholz s-a îtâlnit cu președintele american Joe Biden.

„Rămânem uniți, împreună. Acesta este mesajul nostru pentru președintele Putin”, e mesajul lui Scholz.

14:59 - Dublu câştigător al turneului de la Wimbledon în 2013 şi 2016, Andy Murray a decis să doneze câştigurile din acest an de la grand slam-ul pe iarbă pentru copiii ucraineni. În prezent pe locul 51 mondial, Murray nu este favorit în acest an la Wimbledon.

14:50 - Rusia își sporește prezența militară în Belarus. Potrivit Direcției de Informații a Ministerului Apărării, Rusia intenționează să crească numărul de avioane operaționale și tactice în Belarus, susținând că vrea să efectueze exerciții.

14:22 - Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a cerut țărilor G7 să răspundă cu mai multe sancțiuni la bombardamentele barbare ale rușilor asupra Kievului.

14:05 - Premierul britanic Boris Johnson și președintele francez Emmanuel Macron au convenit să ofere mai mult sprijin Ucrainei.

13:55 - Ministerul rus al Apărării a anunțat că a folosit arme de înaltă precizie pentru a lovi centrele de antrenament ale armatei ucrainene din regiunile Cernihiv, Jîtomîr și Liov din Ucraina, au informat agențiile de presă ruse.

13:44 - Președintele american Joe Biden l-a lăudat duminică pe cancelarul german Olaf Scholz pentru leadership în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a îndemnat Occidentul să rămână unit. "Trebuie să rămânem uniți", i-a spus Biden lui Scholz.

13:18 - Fostul premier al Suediei, Carl Bildt, spune că atacul cu rachete de azi dimineață asupra Kievului repărezintă un semnal pentru întâlnirea de astăzi a liderilor G7.

13:02 - Rachetele care au lovit Kievul dimineață au fost lansate din apele Mării Caspice, spune Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

12:55 - Mai multe explozii au fost raportate în Cerkasî, un oraș din centrul Ucrainei.

12:37 - Cel puţin 339 de copii au fost ucişi şi peste 600 răniţi de la începutul războiului din Ucraina, a anunțat duminică Procuratura Generală.

12:16 - Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a mers în Ucraina și a inspectat unitățile trupelor rusești implicate în război. El a acordat medalii unor soldaţi pentru eforturile lor în "operaţiunea militară specială".

11:47 - Alarmele de raid aerian se aud în regiunile centrale și de vest ale Ucrainei.

11:34 - Printre răniții din bombardamentele din Kiev se află o fetiță de doar 7 ani. Tatăl ei este persoana care a murit în urma atacului, iar mama ei a fost scoasă de sub dărâmături după câteva ore.

11:29 - Rușii au bombardat azi și cartierele rezidențiale din Harkov.

11:03 - Un infografic arată care dintre celebritățile lumii au susținut Ucraina și care au susținut Rusia în timpul războiului:

10:42 - Marea Britanie, SUA, Canada și Japonia vor interzice importurile de aur rusesc în ultima etapă a efortului de a paraliza economia Rusiei ca răspuns la războiul din Ucraina, relatează AP.

Exporturile de aur au adus anul trecut Rusiei 15,2 miliarde de dolari, iar importanța lor a crescut de la invazia Ucrainei de către Vladimir Putin, deoarece oligarhii s-au grăbit să cumpere lingouri pentru a evita impactul sancțiunilor.

10:19 - Autoritățile din Ucraina anunță că o persoană a murit în urma bombardamentelor din Kiev:

09:55 - Ministerul britanic al Apărării a declarat că Moscova a concediat recent mai mulţi generali, inclusiv pe generalul Alexander Dvornikov, supranumit ”măcelarul din Alep”, şi pe comandantul Forţelor Aeropurtate, general-colonelul Andrei Serdiukov.

09:30 - Primarul Kievului, Vitali Klitscho, a declarat că două persoane au fost rănite și transportate la spital după atacurile cu rachete de azi dimineață în cartierul istoric Shevchenkivskiy din capitala ucraineană.

Este posibil ca mai multe persoane să fie prinse sub dărâmăturile unei clădiri. Jurnaliştii au publicat imagini de la locul zonei bombardate. Ministerul de Interne a anunțat că una dintre rachete a căzut pe o grădiniță.

08:37 - Joe Biden a ajuns la München, unde va avea loc summitul liderilor G7. După aceea, președintele SUA se va îndrepta spre Madrid pentru summitul NATO. Vor avea loc discuții despre extinderea ajutorului militar pentru Ucraina și sancțiuni mai dure împotriva Rusiei.

08:16 - Principalul propagandist al Rusiei, Vladimir Solovyov, a declarat la televiziunea de stat că Stalin a făcut o mare greșeală că a permis Germaniei să existe.

07:50 - Liderii G7 vor conveni asupra interzicerii importurilor de aur rusesc. Exporturile de aur sunt cea mai mare sursă de profit pentru Rusia după cele de energie.

07:14 - Armata rusă ar răpi familiile soldaților ucraineni în zonele ocupate din Nikolaiev, regiunea Herson, a anunțat Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei.

06:57 - Premierul britanic Boris Johnson le-a cerut, sâmbătă, liderilor G7 să nu "abandoneze Ucraina” şi a anunțat ajutor economic suplimentar. Guvernul Marii Britanii „este gata să ofere 525 de milioane de dolari” Ucrainei, care se teme că va rămâne fără finanţare în toamnă, sub formă de garanţii pentru împrumuturi de la Banca Mondială, se arată într-un comunicat Downing Street.

06:46 - YouTube a blocat aproape 500 de canale pro-ruse cu o audiență de peste 15 milioane de oameni, la solicitarea Serviciului de Securitate al Ucrainei.

06:25 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în mesajul pentru poporul ucrainean, că nicio rachetă şi nicio lovitură nu poate distruge moralul ucrainenilor.

"45 de rachete a lansat Rusia împotriva noastră. Este a cincea lună a unui război la scară largă. Ocupanţii urmau să captureze cea mai mare parte a ţării noastre în a cincea zi, dar trebuie să organizeze un astfel de spectacol de rachete în luna a cincea. Dar nu noi vom fi copleşiţi, ci îi vom învinge. Nicio rachetă rusească, nicio lovitură nu poate distruge moralul ucrainenilor. Şi fiecare dintre rachetele lor este un argument în negocierile noastre cu partenerii”, a declarat Zelenski.

Today marks the fifth month of a full-scale war. The occupiers were going to capture most of our country on the fifth day, but have to stage such a missile show on the fifth month, which does not change anything strategically for Russia. This is such a phase of the war – morally difficult, emotionally difficult. When we know that the enemy will not succeed, when we understand that we will still be able to defend our state, but we do not feel the time limits of this, we do not feel how many more strikes, losses, efforts will be before we see that victory is already on our horizon.

Publicată de Володимир Зеленський pe Sâmbătă, 25 iunie 2022

06:10 - Trei explozii au fost auzite în această dimineață la Kiev. Alertele de raid aerian au început să sune în capitală la ora locală 5:47.

05:50 - Peste 34.700 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului din Ucraina, în urmă cu 122 de zile, susține Ucraina. În actualizarea sa zilnică privind pierderile inamicului, Ministerul de Externe al Ucrainei a raportat că au fost distruse, de asemenea, 217 avioane, 184 de elicoptere și 1.511 tancuri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇