Ziua 122 de război: Atac masiv dinspre Belarus. Rușii au intrat în Lisiceansk, ultimul oraș din Lugansk aflat sub control ucrainean

Ziua 122 de război: Atac masiv dinspre Belarus. Rușii au intrat în Lisiceansk, ultimul oraș din Lugansk aflat sub control ucrainean

Ucraina a intrat trecut și de ziua 122 de război, iar bombardamente masive au avut loc pe tot teritoriul țării.

Rachete ruseşti au fost lansate din Marea Neagră și au vizat baza militară Iavoriv din vestul Ucrainei. Un atac masiv cu 20 de rachete şi din aer, din Belarus, a avut loc în regiunea ucraineană Cernihiv. Iar asupra infrastructurii militare din apropierea oraşului Jitomir au fost lansate aproape 30 de rachete şi cel puţin un soldat ucrainean a fost ucis. Rușii au anunțat și că au intrat în Lisiceansk, ultimul oraș din provincia Lugansk aflat sub control ucrainean.

În timpul ăsta, Volodimir Zelenski face tot ce poate pentru a menține interesul lumii viu față de Ucraina, intrată în a cincea lună de război. Iar premierul Boris Johnson spune că se teme că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă.

În paralel, pare că negocierile cu Rusia pentru deblocarea transportului maritim de cereale nu evoluează, existând și temerea că Moscova ar putea să profite de ieșirea navelor ucrainene pentru a ataca Odesa.

În schimb, după o întâlnire Putin-Lukașenko, Rusia a anunțat că va trimite în Belarus, sisteme Iskander-M, capabile să transporte încărcături nucleare.

ADVERTISING

Spotmedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evoluții din războiul din Ucraina de sâmbătă, 25 iunie, ziua 122 de război:

21:41 - Un centru de cercetare nucleară din Harkov a fost avariat de un bombardament rusesc, a anunțat Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară. Nu a fost afectată zona unde se află combustibilul nuclear.

21:39 - Serviciile de informații ucrainene susțin că pentru prima dată s-a tras cu rachete de croazieră din Belarus.

20:49 - S-a terminat întâlnirea Putin-Lukașenko și cei doi au anunțat că Rusia va livra Belarusului sisteme Iskander-M, capabile să transporte încărcături nucleare.

19:18 - Oraşul Severodoneţk din Donbas, estul Ucrainei, a fost 'ocupat în întregime' de armata rusă, a anunţat primarul său, Oleksandr Striuk, transmite AFP. Separatiştii proruşi au anunţat că, împreună cu forţele ruse, au luat controlul uzinei chimice Azot din Severodoneţk şi au 'evacuat' mai mult de 800 de civili care se refugiaseră acolo.

17:27 - Forţele ruse şi proruse au intrat sâmbătă în oraşul Lisiceansk din estul Ucrainei, unde au loc în prezent lupte de stradă, susțin separatiştii, transmite AFP.

ADVERTISING

„Miliţia populară a Republicii Populare Lugansk şi armata rusă au intrat în oraşul Lisiceank. Anumite întreprinderi din oraş au fost cucerite deja. Acolo se desfăşoară în prezent lupte de stradă”, a scris într-o postare pe Telegram un reprezentant al separatiştilor proruşi, locotenent-colonelul Andrei Marociko.

Forţele ruse şi aliaţii lor separatişti au câştigat teren în ultimele zile în această zonă. Lisiceansk este ultimul oraș din provincia Lugansk aflat sub control ucrainean.

16:43 - Două elicoptere ruseşti au tras cu rachete în zona de graniţă a regiunii Sumi, transmite Serviciul de Stat pentru Paza Frontierei al Ucrainei.

16:05 - Maia Sandu şi-a anunţat intenţia de a vizita Kievul în viitorul apropiat, potrivit Nexta. Detaliile vizitei nu au fost dezvăluite.

15:28 - Invadatorii ruşi din regiunea Cernigău au distrus monumentul închinat eroilor ”Marelui Război Patriotic”, așa cum este numit în Rusia cel de-Al Doilea Război Mondial.

14:39 - Ucraina este alături de Republica Moldova pe fondul amenințărilor venite din partea Moscovei, după ce Moldova a primit statutul de candidat la aderarea la UE, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba, citat de The Guardian. „Tot ce i-a mai rămas Rusiei este să scuipe amenințări la adresa altor state, după decenii de politici eșuate bazate pe agresiune, coerciție și lipsă de respect”, a scris Kuleba pe Twitter.

ADVERTISING

14:09 - Rusia anunţă că a ucis până la 80 de „mercenari polonezi”, a distrus 20 de vehicule blindate de luptă şi opt lansatoare multiple de rachetă (de tp) Grad, în atacuri arme de înaltă precizie la uzina de zinc Megatex, în localitatea Konstantinovka, în regiunea Doneţk, informează AFP, citând un comunicat al ministerului rus al Apărării.

14:07 - Ucraina va primi 1 miliard de euro ajutor de la Germania.

13:34 - Guvernatorul regiunii Jitomir din nord, Vitali Buneciko, a anunţat că asupra infrastructurii militare din apropierea oraşului Jitomir au fost lansate aproape 30 de rachete şi cel puţin un soldat ucrainean a fost ucis.

13: 30 - Marele stat-major ucrainean a comunicat că luptătorii din subordinea sa au oprit atacuri ale infanteriei ruse între Volodimirivka şi Pokrovske, pe ruta de aprovizionare dintre Bahmut şi Lisiceansk, oraşul aflat pe celălalt mal al râului Doneţk faţă de Severodoneţk.

13:18 - Un atac ”masiv” cu 20 de rachete şi din aer, din Belarus, a avut loc în regiunea ucraineană Cernihiv, anunţă armata ucraineană.

”Către ora (locală) 5.00 (şi ora României), regiunea Cernihiv a fost bombardată masiv cu rachete. 20 de rachete au vizat satul Desna, trase de pe teritoriul Belarusului (dar şi) din aer”, anunţă într-o postare pe Facebook Comandamentul de Nord al trupelor ucrainene. ”Nu există viztime” în acest stadiu, precizează comandamentul. ”O infrastructură a fost atinsă”, anunţă armata ucraineană, fără să precizeze dacă acastă infrastructură este militară sau nu.

Atacul intervine în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko urmează să se întâlnească sâmbătă la Sankt Petersburg, înaintea unei vizite în Belarus, prevăzută joi şi vineri, a şefului diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.

12:36 - Potrivit ultimelor actualizări de informații ale ministerului Apărării britanic, Ucraina își regrupează forțele în zona Severodonețk - Lisichansk, în timp ce Rusia avansează ca melcul.

12:31 - Summitul NATO de la Madrid, de săptămâna viitoare, va aduce decizii importante și pentru Ucraina.

11:10 - Premierul britanic Boris Johnson şi-a exprimat sâmbătă îngrijorarea că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă, transmite Reuters. El a apreciat că dacă preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va reuşi să îşi atingă obiectivele din Ucraina, vor fi consecinţe periculoase pentru securitatea internaţională şi va avea loc "un dezastru economic pe termen lung".

10:12 - Grecia a suspendat cererile de viză pentru ruși pentru o perioadă nedeterminată, a anunțat Asociația Tour Operatorilor din Rusia.

10:08 - Liderul cecen Ramzan Kadîrov este de departe cel mai popular bloger de pe zona politică pe Telegram, în Rusia.

09:57 - Rachete ruseşti lansate din Marea Neagră au vizat baza militară Iavoriv din vestul Ucrainei, a anunţat sâmbătă guvernatorul regiunii ucrainene Lvov, Maxim Koziţki, informează Reuters. Două rachete au fost interceptate şi distruse înainte de a ajunge la ţintă, dar alte patru au lovit, rănind patru oameni.

09:34 - 12.908 de cetăţeni ucraineni au intrat vineri în România, în creştere cu 6,6% faţă de ziua precedentă. De la declanşarea războiului, în 24 februarie, au intrat în România 1.312.253 cetăţeni ucraineni.

06:10 - Volodimir Zelensky a transmis un mesaj participanţilor la Festivalul Glastonbury din Marea Britanie în care le-a cerut să răspândească adevărul despre invazia Rusiei şi să facă presiuni asupra politicienilor pentru a ajuta la restabilirea păcii. „Rusia ne-a furat pacea. (...) Nu vom lăsa războiul Rusiei să ne distrugă. Şi vrem să oprim războiul înainte de a distruge vieţile oamenilor în alte state ale Europei, Africii, Asiei, Americii Latine. oate sunt ameninţate acum”, a spus Zelenski.

06:03 - Vadim Boicenko, primarul exilat din Mariupol, spune că 120.000 de locuitori sunt blocați în orașul aflat acum sub controlul Rusiei. Ei nu au apă, iar gunoiul nu a mai fost evacuat din oraș și putrezește pe stradă din luna februarie, potrivit CNN.

05:58 - Secretarul de stat american Antony Blinken nu a dat informații certe despre evoluția negocierilor privind deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina, într-o conferință de presă la Berlin, informează CNN. El a spus doar că nu are sens ca Rusia să ceară să poată inspecta fiecare navă ucraineană care părăseşte porturile ucrainene și că atunci când Rusia spune că este pregătită să dea drumul navelor, asta poate crea riscul ca navele ruseşti să intre şi să atace direct Odesa. De aceea, ucrainenii trebuie să aibă asigurări că rușii nu vor profita de ieșirea navelor ucrainene din port.

05:49 - Primarul oraşului Mikolaiev, din sudul Ucrainei, Oleksandr Sienkevych, a îndemnat locuitorii oraşului să plece, transmite CNN. "Sugerez tuturor celor care doresc să rămână în viaţă să părăsească oraşul. Aproximativ 230.000 de oameni sunt în oraşul Mikolaiev acum", a spus primarul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇