Ziua 121. Ucraina a cedat Severodonețkul. Serviciile ucrainene spun că un grup de sabotaj rus a fost trimis în Belarus

Ziua 121. Ucraina a cedat Severodonețkul. Serviciile ucrainene spun că un grup de sabotaj rus a fost trimis în Belarus

Ucraina a intrat în ziua 121 de război, după ce joi seara a primit statutul de țară candidată la aderarea la UE. Rusia a încercat să mimeze indiferența față de acest fapt, transmițând că, atât timp cât nu îi creează mai multe probleme, nu se bagă în „treburile interne ale UE”.

Pe front, însă, lucrurile nu arată bine. Soldații ucraineni au primit ordinul, în ziua în care se împlinesc 4 luni de la lansarea invaziei, să se retragă din Severodonețk, pentru a nu risca să fie încercuiți de ruși.

Orașul este unul de o importanță strategică uriașă, acesta fiind și motivul pentru care s-au dat aici lupte atât de dure. Practic, cine controlează Severodonețkul are avantaj în câștigarea bătăliei pentru Donbas. Asta este o victorie importantă pentru ruși, care sunt presați de ultimatumul dat de Putin pentru cucerirea estului Ucrainei.

Serviciile ucrainene susțin că Rusia a trimis un grup de sabotaj într-un oraș din Belarus, iar un parlamentar rus spune că Londra va fi primul oraș atacat de Rusia în cazul unul al treilea Război Mondial.

Între timp, Europa face eforturi să găsească alternative la gazul rusesc, fiind propuse diverse soluții care ar putea fi adoptate la nivelul UE. Ungaria, ca de obicei, face notă discordantă și cere oprirea sancțiunilor, considerând că, în ciuda războiului, trebuie păstrat dialogul cu Putin.

Spotmedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evoluții din războiul din Ucraina de vineri, 24 iunie, ziua 121 de război:

22:39 - Un parlamentar rus spune că Londra ar fi primul oraș atacat în cazul în care Rusia ar intra în război cu NATO.

22:03 - Primarul din Melitopol spune că rușii răpesc din nou localnici. El spune că în ultimele 4 luni, mai mult de 500 de oameni au fost răpiți.

20:30 - Premierul polonez anunță că țările UE au aprobat o nouă tranșă de bani , de 9 miliarde de euro, ajutor pentru Ucraina.

ADVERTISING

20:03 - Serviciile de informații ucrainene susțin că Rusia vrea să arunce în aer clădiri rezidențiale din Mozyr, cu scopul de a atrage Belarusul în războiul împotriva Ucrainei. Un grup de sabotaj ar fi ajuns deja în oraș.

Mozyr este un oraș din Regiunea Gomel de Belarus aflat la circa 100 de kilometri nord-vest de Cernobîl, cu o populație de peste 100.000 de persoane. Mozyr este cunoscut ca un centru de rafinare a petrolului, extracția sării, construcția de mașini și procesarea alimentelor în Belarus. Găzduiește una dintre cele mai mari rafinării de petrol în Belarus.

19:44 - Liderii UE au decis, la summitul de la Bruxelles, să acorde Ucrainei un ajutor de 9 miliarde de euro.

19:32 - Trupa rusă Pussy Riot a donat 10.000 de euro spitalului de copii Okhmatdyt din Kiev, unde sunt tratați copiii răniți în război.

„Nicio sumă și nicio faptă nu poate compensa iadul și teroarea aduse de Putin și armata Rusiei în Ucraina, dar cred cu tărie că noi, cetățenii Rusiei, nu avem dreptul să stăm acum deoparte”, a spus Maria Alekhina, membru fondator al trupei, cerând ca președintele țării sale și toți cei responsabili să fie judecați pentru crime de război.

19:15 - Pagubele provocate de bombele rușilor la aeroportul din Gostomel, de la periferia Kievului, se ridică la un miliard de dolari, potrivit autorităților ucrainene.

18:38 - Mark Bernstein, un editor al Wikipedia, a fost condamnat la 3 ani de închioare în Belarus pentru articolele scrise despre războiul din Ucraina, fiind acuzat că a răspândit „informați false împotriva Rusiei”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

18:00 - Compania națională de căi ferate a Rusiei a suspendat transportul anumitor bunuri care tranzitau Belarusul către Polonia. Nu a fost anunțat motivul și nici despre ce bunuri e vorba.

17:07 - De la începutul războiului, peste 80 de monumente din era sovietică au fost demolate în Ucraina.

16:42 - Ultimele forțe ucrainene care luptă în Severodonețk au primit ordin să se retragă, pentru a nu fi încercuite, pe măsură ce cresc temerile că și orașul vecin Lisichansk ar putea cădea în mâinile Rusiei, în câteva zile.

Toate cele trei poduri care oferă căi de evacuare spre vest peste râul Siverskyi Doneț până la orașul geamăn Lisichansk au fost distruse, iar primarul Oleksandr Striuk spune că situația umanitară este critică.

Pierderea orașului Severodonețk este cea mai recentă înfrângere pentru Kiev, după pierderea orașului-port Mariupol.

Conform unor estimări, aproximativ 12.000 de civili au mai rămas în Severodonețk, dintr-o populație de 160.000 înainte de război.

16:28 - Miniștrii de externe G7 au cerut Rusiei „să înceteze atacurile și acțiunile de amenințare” și să deblocheze porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de alimente.

15:33 - Ucrainenii anunță că forțele ruse se străduiesc să încercuiască orașul asediat Lisichansk din estul țării și atacă orașul vecin, Severodonețk, pentru a obține controlul deplin.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei, Oleksandr Motuzyanyk, a refuzat să comenteze remarcile anterioare ale guvernatorului potrivit cărora trupele ucrainene „trebuie retrase” de la Severodonețk. Informațiile au fost „închise publicului”, a spus el reporterilor.

ADVERTISING

15:00 - Potrivit experților ucraineni, Ucraina rămâne fără obuze pentru majoritatea artileriei sale, în parte din cauza unei campanii rusești clandestine de agresiune și sabotaj din ultimii ani.

Rusia trage peste 60.000 de obuze pe zi, adică de 10 ori mai mult decât ucrainenii, potrivit ministrului adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maylar.

Cea mai mare parte a artileriei Ucrainei se bazează pe aceleași cartușe de calibru 122 și 152 mm, pe care le folosește Rusia, dar care se găsesc foarte greu în afara Rusiei.

Ucraina avea depozite și chiar a produs astfel de cartușe, însă pe parcursul ultimilor ani au existat numeroase sabotaje puse la cale de ruși, care s-au asigurat din timp că ucrainenii nu vor avea prea multă muniție la dispoziție.

14:46 - Un district de la sud de orașul Lisichansk, din regiunea Lugansk, estul Ucrainei, a fost „pe deplin ocupat” de forțele ruse, a declarat un oficial ucrainean local.

Vorbind la televizor, șeful municipalității din Hirske, Oleksiy Babchenko, a spus:

„Din păcate, de astăzi… tot cartierul Hirske este ocupat. La periferie au loc niște bătălii locale nesemnificative, dar inamicul a intrat”.

14:24 - Cel puțin 40 de militari ruși din apropierea orașului ucrainean Zaporojie au fost răniți, după ce o capră a declanșat o capcană cu grenade, pe care tot rușii o instalaseră.

13:53 - Rușii nu au de gând să refacă oțelăria Azovstal, grav avariată de lupte, din orașul-port ucrainean capturat Mariupol. Ei preferă să o demoleze și să facă altceva în locul respectiv, cel mai probabil un complex de agrement sau chiar un parc.

13:30 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că decizia Uniunii Europene de a acorda Ucrainei statutul de candidat oficial la UE este o chestiune „internă”.

Adresându-se reporterilor, Peskov a spus că relațiile Rusiei cu blocul european erau oricum atât de proaste, încât sunt „foarte greu de stricat și mai mult”.

12:05 - Un oficial din administrația rusă a regiunii ocupate Herson a fost ucis într-un aparent asasinat.

Mașina lui Dmitri Savlucenko, șeful departamentului pentru familii, tineret și sport al Administrației Militar-Civile din Herson, a explodat în momentul în care acesta a urcat în ea, informează RIA Novosti.

11:40 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, spune că Europa trebuie să-și intensifice eforturile pentru a-și reduce dependența de importurile rusești de combustibili fosili.

„Împreună suntem foarte, foarte bine pregătiți pentru provocarea dificilă legată de importurile de combustibili fosili din Rusia. Acesta este un efort pe care trebuie să-l accelerăm și mai mult acum – și, desigur, acesta este legat de provocări mari, dar ne vom sprijini reciproc”, a spus Scholz, la Bruxelles.

11:35 - Ministerul rus de Externe acuză Statele Unite pentru interzicerea de către Lituania a trecerii mărfurilor sancționate din Rusia continentală către exclava rusă Kaliningrad.

10:47 - Astăzi se împlinesc patru luni de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Ceea ce Putin numea o „operațiunea specială”, care ar fi trebuit să dureze câteva zile, s-a transformat într-un război în toată regula, în care ucrainenii nu se lasă deloc și își apără cu îndârjire țara.

10:16 - Autoritățile din autoproclamata Republică Populară Donețk se plâng de faptul că armata Ucrainei a bombardat mai multe localități din regiune și a distrus zeci de locuințe, o școală și a ucis mai multe persoane. Drept urmare, Federația Rusă ar fi deschis dosare penale împotriva mai multor comandanți ai brigăzilor forțelor armate ucrainene.

09:40 - Președintele Zelenski a postat un nou comentariu cu privire la decizia UE de a acorda Ucrainei statutul de țară candidată la aderare:

„S-a recunoscut oficial că Ucraina nu este o punte, nu este o pernă între Occident și Rusia, nu este un tampon între Europa și Asia, nu este o sferă de influență, nu este o zonă „gri”, nu este un teritoriu de tranzit. Nu e granița dintre orci și elfi. Ucraina este un viitor partener egal pentru cel puțin 27 de țări UE. Ucraina este candidată la aderarea la Uniunea Europeană!”, a spus Zelenski.

09:23 - Producătorul de echipamente de telecomunicaţii Cisco îşi va închide activităţile în Rusia şi Belarus.

09:11 - Cel puțin 90% din infrastructura din Severodonețk a fost distrusă.

08:58 - Guvernatorul regiunii Lugansk, Sergei Haidai, a declarat că forțele ucrainene vor trebui să se retragă din orașul distrus Severodonețk.

08:25 - UE spune că va lucra "rapid" la creşterea sprijinului militar pentru Ucraina şi va oferi asistenţă financiară suplimentară.

07:50 - Legiunea „Libertatea Rusiei”, formată din ruși pro-ucraineni, a anunțat că a capturat un soldat rus, în orașul Lugansk. Potrivit legiunii, prizonierul are mai puțin de 18 ani.

07:21 - Premierul Boris Johnson a declarat că Marea Britanie este dispusă să ajute la operațiunile de deminare din largul coastei sudice a Ucrainei.

06:57 - Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut joi să fie consolidate capacităţile comune de apărare ale Rusiei şi Belarusului, inclusiv un sistem regional unificat de apărare aeriană.

06:39 - Experții prevăd că operațiunile ofensive rusești se vor bloca, probabil, în următoarele săptămâni.

06:23 - Forţele ruseşti şi forţele separatiste din regiunea Doneţk au suferit pierderi grele, potrivit oficialilor britanici din domeniul informaţiilor. Forţele ruseşti se concentrează pe cucerirea întregului oraş vecin Lugansk, urmărind să încercuiască oraşul Lisichansk, spun liderii ucraineni.

Potrivit acestora, Rusia are ca obiectiv desfăşurarea unui număr mare de unităţi de rezervă în estul Donbasului, la Doneţk şi Lugansk.

06:11 - Uniunea Europeană ar trebui să înceteze să mai adopte sancţiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei şi, în schimb, să facă eforturi pentru o încetare a focului şi începerea negocierilor, a declarat consilierul politic al premierului ungar Viktor Orban.

06:00 - Nike a anunţat că va părăsi Rusia, devenind cel mai recent brand occidental care a părăsit ţara de la invazia Ucrainei. Gigantul american de îmbrăcăminte sport a oprit comenzile online şi a închis magazinele pe care le deţinea în ţară în luna martie. Magazinele conduse de parteneri locali au continuat să funcţioneze, dar firma reziliază şi acele acorduri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇