Câinele-robot Spot merge în Ucraina pentru o misiune crucială (Video)

Câinele-robot Spot merge în Ucraina pentru o misiune crucială (Video)

Armata americană va împrumuta unul dintre cei doi câini-roboți din dotare unei organizații non-profit care deminează terenurile din Ucraina.

HALO Trust, un grup de deminare care derulează în Ucraina mai multe contracte cu guvernul american, îl va folosi pe Spot, un câine robotic conceput de compania Boston Dynamics, pentru îndepărtarea muniției periculoase din zonele de la periferia Kievului, care au fost invadate de trupele ruse la începutul războiului, potrivit Foreign Policy.

Spot a avut rezultate bune într-o sesiune de teste organizată anul trecut, în care a trebuit să depisteze elemente mici de muniție, precum gloanțele. Chris Whatley, directorul executiv al HALO, speră că robotul conceput special pentru a opera în medii dificile de lucru se va descurca cu munițiile cu fragmentare pe care rușii le-au folosit la întâmplare în Ucraina, lăsând în urmă grenade și mine.

ADVERTISING

Spot poate fi antrenat pentru a îndeplini sarcini repetitive fără ajutor uman, însă cum el va acționa în Ucraina într-un mediu impredictibil, precum zone minate și contaminate, operatorii îl vor controla manual, de la distanță.

În loc să bage capul în pământ pentru a depista și scoate minele, cum fac animalele antrenate, Spot introduce unul din membrele artificiale în gropile în care se află muniția. El duce obiectul în locul unde va fi detonat, iar asta le permite celor zece echipe HALO care au lucrat până acum în Bucea și Brovarî să opereze în siguranță pe teren.

ADVERTISING

Specialiștii în deminare pot fi instruiți într-un interval de șase săptămâni. Mulți dintre angajații ucraineni care lucrau în acest domeniu au fost detașați în toată țara după începerea războiului - unii au rămas blocați în zonele ocupate de ruși, alții au fost înrolați în armată, inclusiv cei din Mariupol și Donbas, și luptă pe front.

În acest context, misiunea lui Spot este crucială.

„Aș spune că în mai puțin de 10 sau 15 minute, vom putea să scotem în siguranță muniția, nu să o luăm din gura câinelui. Dacă poți muta ceva fără să pui în pericol o ființă și să duci acel ceva suficient de departe unde să poată fi detonat în siguranță, laolaltă cu alte lucruri, crești masiv șansele de reușită", a explicat directorul HALO Trust.

ADVERTISING

Folosirea acestuia ca armă sau pentru intimidare este interzisă, a precizat Nikolas Noel, directorul de comunicare și marketing la Boston Dynamics.

Roboții au devenit o prezență obișnuită în unitățile de deminare. Poliția din Massachusetts a împrumutat robotul Spot în 2019 pentru a monitoriza de la distanță locurile în care existau suspiciuni privind prezența unor dispozitive explozive.

Armata americană finanțează Common Robotic System, un program de dezvoltare a unui robot care poate curăța clădirile de bombe și poate identifica inamicul înainte ca trupele de infanterie să intre în luptă. Un alt proiect vizează realizarea unui vehicul robotizat cu șase roți, Man Transportable Robotic System Increment II, care poate fi operat de la distanță cu ajutorul unei console.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇