Raport Microsoft: Hackerii ruși spionează zeci de țări care susțin Ucraina

Raport Microsoft: Hackerii ruși spionează zeci de țări care susțin Ucraina

Hackerii guvernului rus au lansat atacuri cibernetice multiple în ţări aliate ale Ucrainei, de la invazia declanşată de Moscova, arată un raport publicat de Microsoft.

Specialiștii companiei arată că nu doar instituțiile de stat au fost atacate cibernetic, ci și 128 de organizaţii din 42 de ţări din afara Ucrainei, acțiunile fiind concentrate pe spionaj.

După Ucraina, Statele Unite au fost ţara cel mai mult vizată de astfel de eforturi de intruziune, se arată în raport, dar şi ţările membre ale alianţei militare NATO, organizaţie care a oferit sprijin critic Ucrainei în timpul conflictului, au fost şi ele afectate.

Între organizaţiile vizate se află unele cu sediul în Danemarca, Letonia, Lituania, Norvegia şi Polonia, precum şi Finlanda şi Suedia, ţări care şi-au exprimat dorinţa de a se alătura alianţei NATO.

„Ţintele par să fie în mare parte guverne, deşi includ şi grupuri de reflecţie, grupuri umanitare şi furnizori de infrastructură critică", se arată în raport.

Microsoft a spus că pirateria împotriva aliaţilor a avut succes în aproximativ 29% din timp şi, în unele cazuri, a dus la furtul datelor.

Experţii în politică externă spun că se tem că strategia combinată a Rusiei de război cinetic şi cibernetic împotriva Ucrainei va deveni un model pentru viitoarele conflicte.

„Aspectele cibernetice ale războiului actual se extind cu mult dincolo de Ucraina şi reflectă natura unică a spaţiului cibernetic", a spus preşedintele Microsoft, Brad Smith, în raport.

Moscova a negat în trecut că ar fi efectuat misiuni de spionaj cibernetic în străinătate, declarând că acestea „contrazic principiile politicii externe a Rusiei".

Într-un raport anterior, Microsoft a indicat că atacurile cibernetice - care au implicat programe malware de ştergere a datelor - au pus bazele misiunilor militare în Ucraina.

Cea mai recentă cercetare a menţionat şase incidente de la invazie, când atacurile cibernetice împotriva ţintelor din Ucraina au părut să precedă atacurile militare. Într-unul, hackerii ruşi au încercat să spargă reţeaua de calculatoare a unei companii nucleare ucrainene cu o zi înainte ca armata rusă să ocupe cea mai mare fabrică a companiei.