Oligarhul favorit al lui Putin spune, la Moscova, că războiul din Ucraina e o greșeală colosală

Oligarhul favorit al lui Putin spune, la Moscova, că războiul din Ucraina e o greșeală colosală

Oligarhul rus Oleg Deripaska a calificat marţi drept „o eroare colosală” războiul din Ucraina, unde Rusia a lansat în februarie o amplă ofensivă, afirmaţii de o rară virulenţă din partea unui reprezentant al elitei ruse.

Oare este în interesul Rusiei să distrugă Ucraina? Bineînţeles că nu, aceasta ar fi o eroare colosală”, a spus Deripaska în cadrul unei rare conferinţe de presă susţinute la Moscova, informează AFP.

Deripaska a repetat de mai multe ori această formulă de „eroare colosală” şi a calificat drept „război” situaţia din Ucraina, termen interzis în Rusia, unde autorităţile au impus utilizarea termenului de „operaţiune militară specială”.

Oligarhul, fondatorul gigantului rus al aluminiului Rusal, a apreciat de asemenea că nicio schimbare de regim politic nu ar fi de aşteptat în Rusia. „Nu există potenţial pentru o schimbare de regim”, a declarat el, apreciind că „opoziţia s-a retras din viaţa ţării”.

Oleg Deripaska, considerat un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a mai făcut anterior apel la pace. La sfârşitul lui martie, el şi-a exprimat opinia că războiul din Ucraina este o „nebunie” care, din cauza poziţiei radicale a ambelor părţi, va dura mult timp şi va fi o ruşine pentru generaţii de acum înainte.

Oligarhul rus, care este vizat de sancţiuni occidentale, avea în 2022, potrivit revistei Forbes, o avere de 1,7 miliarde de dolari, comparativ cu 3,8 miliarde anul precedent.

Marţi, el a criticat şi răspunsul Moscovei la sancţiuni, deplângând faptul că autorităţile ruse nu au luat nici acum, „la 120 de zile de la începutul conflictului, deciziile care erau necesare” pentru a atenua impactul restricţiilor pentru economia rusă.

ADVERTISING

Sancţiunile „sunt desigur mai grele pentru Rusia” decât pentru Occident, „aceasta este evident”, a apreciat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇