De ce nu opresc oligarhii ruși războiul din Ucraina

De ce nu opresc oligarhii ruși războiul din Ucraina

Sancțiunile impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina lovesc cel mai tare în populație, care trebuie să strângă din nou cureaua, dar și în oligarhi, în cei mai bogați ruși, care își văd afacerile distruse, conturile poprite și iahturile sechestrate.

Dacă poporul e deja obișnuit cu greul și poate fi convins cu ajutorul ideologiei să mai reziste, pentru binele patriei, elitele bogate și puternice de la Moscova nu se pot obișnui cu lipsurile și vor încerca, mai devreme sau mai târziu, să schimbe regimul care le-a adus toate aceste probleme.

ADVERTISING

Problema este că elitele ruse nu sunt formate numai din oligarhi, ci și din înalta birocrație și din siloviki, reprezentanții structurilor de forță, care acum au preluat conducerea, după o lungă perioadă în care ambițiile internaționale ale oligarhiei păreau că vor ține Rusia departe de acest curs de coliziune cu Vestul specific Războiului Rece.

„Rusia este în pragul unor mari schimbări. Nu știu când vor începe - peste trei luni (după tradiția rusă, în august) sau peste un an și jumătate până la doi. Dar este evident că, în legătură cu războiul în desfășurare împotriva Ucrainei și totalitatea sancțiunilor, Rusia intră într-o criză economică profundă. Va fi însoțită de o creștere a tensiunii sociale și va duce mai devreme sau mai târziu la o criză politică.

ADVERTISING

Prin urmare, acum este important să începem să ne gândim unde vom merge după război și după inevitabila schimbare a puterii”, spune economistul rus de renume mondial Andrei Yakovlev, într-un interviu acordat publicației independente de limba rusă Meduza.

Începând cu 1996, când Boris Elțîn a câștigat al doilea mandat de președinte, candidând ca independent, Rusia este condusă de această treime a puterii formată din oligarhi, birocrați și siloviki.

Oligarhii s-au îmbogățit în acei ani în urma privatizărilor și au devenit tot mai puternici, înalta birocrație rusă s-a impus constant cu ajutorul privilegiilor și al relațiilor, în vreme ce siloviki au stat mai în spate, până când la putere a ajuns Vladimir Putin.

ADVERTISING

Influența oligarhilor și încercările Vestului de a rezolva prin afaceri și mulți bani problemele cu Rusia l-au făcut pe Putin să meargă pe acest drum, la începutul anilor 2000, însă revenirea la ambițiile celor născuți și crescuți în instituțiile de forță ruse s-a văzut foarte clar în 2014, când a fost anexată Crimeea.

Chiar daca atunci sancțiunile nu i-au lovit prea tare pe oligarhi, veniturile populației au scăzut brusc cu 10%.

Acum șocul va fi mult mai mare, iar acum oligarhii sunt direct vizați de sancțiuni. Criza economică este inevitabilă, iar de data aceasta va genera și schimbarea de regim, spune Yakovlev.

De ce n-au reușit deja să-l dea la o parte pe Putin? Sau de ce nu aflăm mai multe despre mișcările elitelor ruse?

„Elitele au devenit foarte închise și se tem de orice contact. În opinia mea, oamenii din elită pornesc acum de la faptul că toate conversațiile lor sunt interceptate și în comunicarea informală cu jurnaliştii pe care îi cunosc ei vorbesc cât mai patriotic posibil. Prin urmare, este dificil să spui ce cred ei cu adevărat”, explică Yakovlev.

Este mai greu să uneltești și să schimbi un regim în aceste condiții, dar nu imposibil. Iar din acest punct este chiar inevitabil, spune profesorul Yakolev: „Îi va trezi recesiunea economică profundă”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇