Rusia a evitat, din nou, intrarea în incapacitate de plată

Rusia a evitat, din nou, intrarea în incapacitate de plată

Depozitarul Naţional pentru Decontări (DND) din Rusia a plătit vineri cu succes cupoane în valută pentru două emisiuni de euroobligaţiuni, a declarat, pentru Reuters, un reprezentant al instituţiei, o mişcare care ar putea însemna că Rusia a evitat din nou un default al datoriilor, transmite Reuters.

Rusia se află în pragul unui tip unic de criză a datoriilor, despre care investitorii spun că ar fi pentru prima dată când o economie de piaţă emergentă majoră este împinsă într-un default al obligaţiunilor de geopolitică, mai degrabă decât de lipsa banilor.

Depozitarul Naţional pentru Decontări a declarat că a plătit cupoane în valută pentru euroobligaţiunile cu termen în 2026 şi 2036, ambele fiind scadente pe 27 mai.

Rusia s-a grăbit vinerea trecută să facă în avans două plăţi pentru datoria sa internaţională, în cea mai recentă încercare de a evita un default, cu doar câteva zile înainte ca SUA să decidă să nu prelungească o derogare cheie care îi permitea ca tranzacţiile de plăţi de euroobligaţiuni ruseşti să aibă loc în valută.

Rusia s-a confruntat cu perspectiva unui default suveran de când țările occidentale au impus sancţiuni ample ca urmare a deciziei sale de a invada Ucraina pe 24 februarie.

Ţara a fost aproape izolată de sistemul financiar global şi aproximativ jumătate din rezervele sale de 640 de miliarde de dolari din străinătate au fost îngheţate.