Rusia susține că a testat din nou cu succes racheta considerată „invincibilă” de Putin

Rusia susține că a testat din nou cu succes racheta considerată „invincibilă” de Putin

Armata rusă a anunţat sâmbătă că a efectuat cu succes un nou tir de testare a rachetei hipersonice de croazieră Zircon, catalogată drept „invincibilă” de Vladimir Putin, cu o rază de acţiune de maximum 1.000 de kilometri, relatează AFP.

Racheta Zircon a fost trasă de la bordul fregatei Amiral Gorşkov, din Marea Barents, către o ţintă situată în apele Mării Albe, în Arctica, precizează într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Ţinta, situată la aproximativ 1.000 de kilometri distanţă, "a fost vizată cu succes", precizează ministerul.

Acest tir a fost efectuat în cadrul unor "teste ale unor arme noi" ruseşti, arată aceeaşi sursă.

Primul tir oficial al unei rachete de tip Zircon a avut loc în octombrie 2020, iar preşedintele rus Vladimir Putin saluta atunci un "mare eveniment".

Alte teste au avut loc ulterior, tot de la bordul fregatei Amiral Gorşkov şi de la bordul unui submarin scufundat.

Racheta, cu o rază de acţiune maximă de 1.000 de kilometri, urmează să echipeze atât nave de suprafaţă, cât şi submarine din cadrul Flotei ruse.

Rusia, care a lansat la 24 februarie invazia asupra Ucrainei, a anunţat în martie că a folosit pentru prima oară în luptă rachete hipersonice de tip Kinjal.

Moscova nu a mai anunţat anterior folosirea acestui tip de armament în afara unor teste.

Rachetele balistice hipersonice de tip Kinjal şi cele de croazieră de tip Zircon fac parte dintr-un nou tip de armament dezvoltat de Rusia, pe care Vladimir Putin l-a calificat drept "invincibile".