După acordul Turciei, NATO va invita azi Suedia şi Finlanda să se alăture Alianţei

După acordul Turciei, NATO va invita azi Suedia şi Finlanda să se alăture Alianţei

Ţările membre NATO, reunite la summit-ul de la Madrid, vor invita oficial, miercuri, Suedia şi Finlanda să se alăture Alianţei Nord-Atlantice după ridicarea vetoului privind aderarea de către Turcia marţi seară, a anunţat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Sunt încântat să anunţ că avem un acord care deschide calea pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO” şi care răspunde „preocupărilor Turciei privind exporturile de arme şi lupta împotriva terorismului”, a adăugat Jens Stoltenberg.

ADVERTISING

Aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO, posibilă prin ridicarea dreptului de veto al Turciei, va face alianţa "mai puternică şi mai sigură", a reacţionat marţi seară premierul britanic Boris Johnson.

Este o "ştire fantastică pentru începutul summit-ului NATO", a scris el, pe Twitter.

Turcia nu a cerut americanilor concesii pentru a accepta intrarea Finlandei şi a Suediei în NATO, a asigurat marţi un înalt oficial de la Casa Albă.

Acordul la care s-a ajuns privind extinderea alianţei militare va da "un impuls puternic" unităţii occidentale, a apreciat acest înalt oficial american, sub protecţia anonimatului.

ADVERTISING

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a obţinut "cooperare deplină" din partea Finlandei şi Suediei împotriva luptătorilor kurzi PKK şi a aliaţilor acestora, a anunţat preşedinţia turcă, într-un comunicat dat publicităţii marţi seara.

CUMBRE OTAN MADRID: TURQUÍA RETIRA el VETO a FINLANDIA y SUECIA para entrar en la ALIANZA | RTVE

Turcia a fost de acord cu intrarea în NATO a celor două ţări nordice după mai bine de trei ore de discuţii marţi la Madrid, în marja summit-ului.

"Turcia a obţinut ceea ce a vrut", a spus preşedinţia turcă în declaraţia sa. Acordul a fost semnat marţi seara, în faţa camerelor de filmat, de şefii diplomaţiilor din cele trei ţări.

ADVERTISING

Cele două ţări candidate se angajează să "coopereze deplin cu Turcia în lupta" împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de Ankara şi de aliaţii săi occidentali drept organizaţie teroristă, precum şi împotriva mişcărilor afiliate acesteia, se precizează în acest text.

Finlanda şi Suedia se angajează, de asemenea, să "dea dovadă de solidaritate cu Turcia în lupta împotriva terorismului în toate formele sale".

În mod similar, Finlanda şi Suedia au convenit să nu "impună restricţii sau embargouri asupra industriilor de apărare", a continuat preşedinţia turcă.

Preşedinţia turcă afirmă în continuare că cele două ţări nordice vor lua "măsuri concrete pentru extrădarea teroriştilor criminali" de pe teritoriile lor şi pentru "interzicerea activităţilor de strângere de fonduri şi recrutare ale PKK şi ale afiliaţilor săi".

Totodată, salută faptul că mişcarea predicatorului Fetullah Gülen, cu sediul în SUA şi pe care preşedintele Erdogan o consideră responsabilă pentru tentativa de lovitură de stat din 2016, este recunoscută ca organizaţie teroristă, la fel ca PKK sau YPG.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇