Slovacia cumpără blindate de 1,6 miliarde de euro din Suedia, pentru a crea o brigadă NATO mecanizată

Slovacia cumpără blindate de 1,6 miliarde de euro din Suedia, pentru a crea o brigadă NATO mecanizată

Slovacia, ţară membră NATO şi vecină cu Ucraina, va achiziţiona 152 de vehicule blindate de luptă de infanterie suedeze în valoare de 1,6 miliarde de euro, a anunţat marţi ministrul Apărării, Jaroslav Nad.

„Guvernul a aprobat un proiect istoric pentru forţele armate”, a scris Jaroslav Nad pe pagina sa oficială de Facebook.

„Vom spori capacităţile de apărare ale Slovaciei şi ne vom îndeplini angajamentele faţă de NATO de a construi o brigadă mecanizată”, a mai spus el.

Din cele 33 de ţări contactate, Slovacia a primit oferte din partea Ungariei, Suediei, Spaniei şi Poloniei, a precizat Ministerul Apărării.

Grupul suedez BAE Systems Hagglunds a câştigat licitaţia cu vehiculele sale CV90 cu şenile. Termenele de livrare nu au fost precizate marţi.

Copyright © 2022 BAE Systems. All rights reserved
PublicitateÎn 2018, Slovacia a semnat un contract pentru 14 avioane de luptă F-16. Livrările urmează să înceapă în 2024.

Totodată, guvernul slovac a aprobat marţi aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, dând undă verde preşedintei Zuzana Caputova să semneze protocoalele corespunzătoare.

Ţară membră UE cu o populaţie de 5,4 milioane de locuitori, Slovacia a donat Ucrainei echipamente militare în valoare de 154 de milioane de euro, potrivit Ministerului Apărării slovac.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇