Slovacia a trimis în secret rachete antiaeriene S-300 în Ucraina

Slovacia a trimis în secret rachete antiaeriene S-300 în Ucraina

Slovacia a trimis deja în Ucraina sistemul de apărare antiaeriană S-300. Mișcarea a fost secretă și a durat două zile. Ministerul slovac al Apărării a mutat mai întâi sistemul mai aproape de granița de est și apoi în Ucraina.

Informația a fost confirmată ulterior de premierul Eduard Heger, citat de presa locală.

„Aceasta este o decizie responsabilă prin care Republica Slovacă, ca țară care susține pacea, libertatea și protecția drepturilor omului, oferă asistență sub forma unui sistem strict de apărare Ucrainei și cetățenilor săi nevinovați și credem că acest sistem va ajuta la salvarea cât mai multor ucraineni nevinovați de la alte agresiuni ale regimului lui Putin.

ADVERTISING

Donarea sistemului nu înseamnă că Republica Slovacă a devenit parte a conflictului armat din Ucraina. De asemenea, asigur că apărarea Republicii Slovace este încă asigurată și în zilele următoare vor fi întărite de un sistem suplimentar de apărare antirachetă de către aliații noștri”, a spus prim-ministrul.

Mișcarea vine la scurt timp după ce Slovacia a primit sisteme de rachete Patriot din Germania și se pare că urmează să mai primească.

Socialiștii slovaci n-au fost de acord, dar nici n-au fost întrebați.

ADVERTISING

Deși este vechi, sistemul S-300, de fabricație rusească, este unul dintre cele mai bune sisteme de rachete sol-aer existente. Rachetele sale pot lovi ținte aflate la zeci de kilometri distanță și pot fi lansate automat, tot de la mare distanță.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇