Iohannis, reacție în stil românesc de la Bruxelles pe compensarea de 50 de bani la pompă

Iohannis, reacție în stil românesc de la Bruxelles pe compensarea de 50 de bani la pompă

Președintele Klaus Iohannis a comentat joi, de la Bruxelles, măsurile anunțate de guvern pentru compensarea prețului la carburanți.

El spune că Executivul nu ar fi putut să decidă micșorarea accizei.

„Reducerea accizelor e doar așa aparent la îndemâna guvernului. În realitate nu este, din cauza legislației europene. Deci, la accize e ușor dacă vrei să le crești. Dacă vrei să le scazi, nu se prea poate, sub un anumit nivel. Deci discuția aici se oprește foarte repede și rămâne una doar de teorie matematică.

Celelalte instrumente la dispoziția guvernului sunt cele naționale - să umble la TVA, la sprijin bugetar și alte mecanisme. În situația în care și la noi prețurile la pompă au crescut destul de mult, guvernul, pe bună dreptate, a analizat chestiunea și a ajuns la concluzia că trebuie să facă ceva, atât cât se poate. Nu este posibil să plafonezi prețul direct sau să subvenționezi o parte semnificativă”, spune Klaus Iohannis.

Legat de suma compensată, de 50 de bani/litru, Iohannis a avut o reacție în dulcele stil românesc: „Până la urmă și 50 de bani... sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă. (...) Aici stăm acum. Premierul m-a asigurat că această sumă poate fi suportată de bugetul național, poate fi suportată din resurse care le va identifica guvernul, mai exact Ministerul Finanțelor”.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, după ședința de Guvern, referitor la creșterea prețurilor la carburanți, că s-a decis o compensare în sumă fixă de 50 de bani ce se va aplica direct la pompă.

În teorie, asta ar însemna că, la un plin de 50 de litri, un șofer ar face o economie de 25 de lei. Însă nimic nu-i împiedică pe benzinari să crească între timp prețurile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇