Prețul carburanților va scădea cu 50 de bani. Guvernul a decis cum face compensarea

Prețul carburanților va scădea cu 50 de bani. Guvernul a decis cum face compensarea

Prețul carburanților va scădea cu 50 de bani, compensare ce va fi aplicată direct la pompă, a anunțat joi premierul Nicolae Ciucă.

Reducerea va fi în vigoare timp de 3 luni, iar apoi, dacă va fi cazul, vor fi impuse noi măsuri. Impactul bugetar este de 2 miliarde de lei, jumătate din sumă fiind asigurată de la bugetul de stat, a subliniat premierul.

”Pentru ca cetăţenii români şi firmele să plătească mai puţin pentru carburant, am identificat o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă. Am luat decizia să aplicăm această măsură, care a fost adoptată și de alte țări, și implică atât responsabilitatea Guvernului cât și a companiilor din industria petrolieră.

ADVERTISING

Jumătate din reducere va fi decontată de stat printr-un mecanism ce va fi implementat. Mecanismul va fi asigurat pentru 3 luni. Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal emis la staţiile de alimentare cu combustibil. Valoarea va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din sumă va fi asigurată de la bugetul de stat.

Această măsură este parte a pachetului de protejare a populației. La finalul acestei perioade vom analiza dacă va fi necesar un set nou de măsuri. Măsurile nu afectează bugetul de investiții. Păstrăm ținta de investiții de 7% din PIB”, a spus Ciucă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Au fost analizate mai multe soluții

În ultima perioadă au avut loc mai multe întâlniri ale coaliției de guvernare pentru a fi găsite soluţii pentru gestionarea situaţiei preţurilor la carburanţi.

Astfel, PSD a propus plafonare, respectiv introducerea unui preţ maximal sau limitarea adaosului pe lanţul comercial.

Social-democraţii au afirmat că Ministerul Finanţelor a pus la dispoziţia Ministerului Energiei toate datele necesare pentru o reglementare justă în acest domeniu, iar experţii PSD sunt pregătiţi să vină în sprijinul Ministerul Energiei pentru elaborarea actului normativ.

ADVERTISING

În schimb, liberalii au susţinut că sunt o serie de măsuri fiscale prin care poate fi atenuată creşterea preţului la carburanţi, iar Ministerul Finanţelor trebuie să analizeze pârghiile prin care poate să acţioneze pentru a induce o scădere a preţului de la pompă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇