Ministerul Finanțelor renunță la reducerea accizei la carburanți. Germanii, în schimb, primesc benzină mai ieftină şi ajutoare de la stat

Ministerul Finanțelor renunță la reducerea accizei la carburanți. Germanii, în schimb, primesc benzină mai ieftină şi ajutoare de la stat

Ministerul Finanțelor a renunțat la propunerea de reducere temporară, cu 50%, a nivelului accizelor la carburanți, pe motiv că, în urma analizelor, s-a ajuns la concluzia că există riscul ca măsura să nu aibă efectul scontat.

Totodată, potrivit unui document analizat de Profit.ro, ministerul spune că o astfel de reducere a accizei ar încălca legislația europeană.

Miercuri, după ședința de guvern, ministrul Finanțelor a fost întrebat dacă reducerea accizei mai este sau nu de actualitate.

”Nu mai comentez, înțeleg că cineva a spus că a tranșat această situație. Dar îi asigur pe toți cetățenii sau mai ales pe cei din economie, asigur companiile că vor fi ajutate pe zona aceasta de combustibil, dar nu vreau să anticipez mai mult”, a fost răspunsul ministrului Adrian Câciu.

ADVERTISING

El a făcut referire, probabil, la declarațiile președintelui PNL, Florin Cîțu, care a afirmat, recent, că reducerea accizei nu se mai află pe masa coaliției de guvernare.

Benzină mai ieftină în Germania

În schimb, angajaţii şi familiile din Germania vor primi fonduri suplimentare, tichete pentru benzină mai ieftină şi pentru reducerea preţului la transportul public, pentru a face faţă creşterii masivă a preţurilor energiei, după invadarea Ucrainei de către Rusia, a anunţat coaliţia aflată la guvernare.

ADVERTISING

Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, a declarat că volumul planificatelor măsuri ar trebui să fie similar cu primul pachet de facilităţi fiscale convenit luna trecută, evaluat la 16 miliarde de euro, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

"Coaliţia crede că noi, poporul şi economia, trebuie să ne protejăm pe termen scurt şi pentru o perioadă limitată în faţa acestor creşteri enorme de preţuri", a afirmat Lindner.

Conform acordului, angajaţii care plătesc impozit pe venit vor primi o singură dată o despăgubire pentru preţul energiei de 300 de euro, ca supliment la salariile lor. În plus, familiile vor primi o singură dată un bonus de 100 de euro per copil, suma fiind dublă la familiile cu venituri scăzute.

ADVERTISING

Preţul biletelor la transportul public va fi redus la nouă euro pe lună, timp de trei luni.

Taxa pe combustibil va fi redusă la rata minimă din Europa timp de trei luni, ceea ce, susţine Lindner, ar trebui să reducă preţurile la pompă cu 0,30 euro la benzină şi cu 0,14 euro la motorină.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇