România are cea mai agresivă scumpire a carburanților din UE, reclamă USR - prețurile cresc și de mai multe ori pe săptămână

România are cea mai agresivă scumpire a carburanților din UE, reclamă USR - prețurile cresc și de mai multe ori pe săptămână

USR reclamă faptul că prețurile carburanților au înregistrat în România cea mai mare creștere din toată Uniunea Europeană, față de anul trecut, însă Guvernul nu ia nicio măsură pentru a veni în ajutorul cetățenilor, așa cum se întâmplă în alte țări.

„Un litru de motorină a ajuns să coste cu 59% mai mult decât în urmă cu un an. E cea mai agresivă scumpire din UE. Alte ţări au luat deja măsuri de sprijinire a consumatorilor. Germania a scăzut taxele pe carburanţi, Portugalia acordă vouchere în valoare de până la 20 de euro/beneficiar, în timp ce Guvernul Sărăciei PSD-PNL continuă să fie fără soluţii în faţa valului de scumpiri", trasmite USR pe Facebook.

Partidul de opoziție reaminteşte că a depus în luna februarie un proiect de lege pentru reducerea TVA la carburanţi, însă acesta nu a fost supus votului nici până acum.

„Nu a ajuns la vot nici astăzi. Mai mult, în Comisia de buget de la Senat, parlamentarii PSD-PNL au votat abţinere, în timp ce parlamentarii AUR şi UDMR nici nu s-au prezentat la vot. O întreagă clasă politică unită. Nu vor scăderea TVA şi preţuri mai mici la carburanţi”, precizează sursa citată.

Conform datelor analizate de Profit.ro, toate companiile distribuitoare de carburanți au majorat considerabil prețurile în ultima săptămână. Cel mai mult au crescut prețurile la MOL, cu câte 8 bani pe litru, dar și OMV Petrom și Lukoil au scumpit cu câte 4 bani pe litru, iar majorări de preț sunt înregistrate deja de mai multe ori pe parcursul unei săptămâni.

Pe 21 februarie, USR a depus proiectul de lege care vizează reducerea preţurilor la carburanţi prin scăderea TVA de la 19% la 5%.

„Dacă actuala coaliţie ar adopta acest proiect de lege, atunci preţurile ar reveni la nivelul celor de anul trecut. Vedem cum din ianuarie încoace preţurile la carburant practic au explodat. Am ajuns să plătim la pompă şi peste 7 lei litrul de benzină. Mai mult de jumătate din acest preţ reprezintă acciză şi TVA, care se duc tot la stat, deci principalul câştigător al acestor creşteri de preţuri la carburant este tot statul român. Asta se vede într-o diminuare a nivelului de trai al românilor”, preciza la momentul respectiv deputata Cristina Prună.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇