Războiul din Ucraina a înlocuit frica de pandemie în ochii românilor. Pe primul loc rămâne frica de scumpiri (sondaj IRES)

Războiul din Ucraina a înlocuit frica de pandemie în ochii românilor. Pe primul loc rămâne frica de scumpiri (sondaj IRES)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Războiul din Ucraina a devenit una dintre principalele teme de interes pentru români și a modificat ierarhia îngrijorărilor lor, înlocuind frica de pandemie, iar ”informații asociate cu evenimentele din Ucraina au creat panică, generând comportamente de masă printre români”, arată un sondaj realizat de IRES.

”Dacă în anul 2021 principalele îngrijorări ale românilor erau legate de bunăstare și de starea de sănătate, odată cu începerea războiului în imediata proximitate a țării noastre și mediatizarea intensă a evenimentelor din Ucraina, îngrijorările legate de starea de sănătate au cedat locul fricii față de război.

Dar pentru că războiul este unul potențial, la acest moment, pentru România, iar creșterea prețurilor accentuată de la începutul acestui an este e una reală, prețurile rămân cea dintâi grijă a românilor și este într-o continuă creștere”, arată realizatorii sondajului IRES.

ADVERTISING

Dintre cei chestionaţi, 60% au spus că le este teamă că România este în pericol de a fi invadată în urma atacurilor Rusiei în Ucraina, iar 39% nu se tem de acest lucru.

frica-ires
Sursa: AICI

Surse de informare

Conform sondajului citat, românii au arătat un interes deosebit pentru evenimentele din Ucraina, subiectul fiind discutat și cu familia ori prietenii.

Aproape 8 din 10 români declară că urmăresc ce se întâmplă în Ucraina, iar canalul principal de informare este televiziunea.

Rețelele sociale sunt principalul mijloc de informare pe acest subiect pentru 27% dintre respondenți.

20% dintre participanții la sondaj au declarat că nu sunt interesați de evenimentele din Ucraina și nu urmăresc acest subiect.

Ne implicăm sau nu?

Opinia aproape unanimă a românilor este că prioritatea zero în acest moment este să sprijinim refugiații ucraineni, mai arată sursa citată.

ADVERTISING

Aproape 4 din 10 români cred că ar trebui să trimitem armament în Ucraina, iar 1 din 5 că ar trebui să intervenim militar în sprijinul Ucrainei, procentul acestora din urmă fiind în scădere cu 6% față de luna februarie.

Aproape 4 din 10 români sunt convinși că războiul din Ucraina va declanșa un conflict regional, însă procentul este în scădere cu 11% față de sondajul similar realizat de IRES luna trecută.

Doar 1 din 3 români crede că e probabil ca acest conflict să devină unul mondial, cu arme convenționale și doar 1 din 4 crede că ar putea declanșa un război nuclear.

În ambele situații, rata de probabilitate este în scădere semnificativă față de sondajul similar din februarie, ceea ce demonstrează o calmare a emoției inițiale.

Cine ne apără?

Mai mult de 3 din 4 români sunt convinși că NATO are capacitatea de a face față unui atac al Rusiei în situația în care o țară membră din regiune ar fi atacată, nivel similar cu cel de luna trecută.

ADVERTISING

În caz de conflict armat, aproape unul din trei români declară că ar rămâne în țară să lupte, mai mult de o treime ar rămâne dar s-ar adăposti, în timp ce 14% ar încerca să părăsească țara.

Răspunsurile sunt date în contextul în care aproape trei sferturi (72%) dintre participanții la sondaj cred că un conflict în țara noastră nu se va întâmpla, procentul fiind în creștere cu 10% față de luna trecută.

Comportamente de masă generate prin transmiterea de informații

”Pe parcursul lunii martie, în spațiul public, cu precădere pe rețelele sociale, au apărut mesaje asociate evenimentelor din Ucraina care au generat panică; mesajele s-au referit la posibila creștere a prețului carburanților, la nevoia de pastile de iod, în cazul unui accident nuclear, dar și la nevoia de pașapoarte în eventualitatea unui război în România.

Aceste informații au determinat comportamente de masă prin imitație și contagiune, fotografiile și informațiile cu cozile la stațiile de carburanți, la farmacii ori la birourile pentru pașapoarte, difuzate, în principal, pe rețelele sociale și preluate apoi de către media mainstream, au reprezentat o cutie de rezonanță pentru ceilalți și au amplificat incertitudinea și panica românilor, în pofida mesajelor autorităților”, precizează autorii sondajului.

Astfel, datele IRES arată că propagarea mesajelor a fost una extrem de ridicată.

Peste 8 din 10 români spun că au auzit informațiile legate de posibila creștere a prețului carburanților, iar mai mult de jumătate dintre aceștia spun că au dat crezare acestor informații.

Totuși, doar 13% dintre participanții la sondaj cred că românii care au format cozi la stațiile de carburanți pentru a alimenta înainte de presupusa creștere a prețurilor au procedat bine, în timp ce peste 60% spun că cei care și-au făcut pașapoarte ca sa plece din țară în caz de război au procedat rău, la fel și cei care și-au cumpărat preventiv iod de la farmacie, de frica unui război nuclear.


Sondajul a fost realizat în perioada 11-17 martie 2022, pe un grup de 1.051 indivizi de 18 ani și peste, prin metoda CATI, având o eroare maximă tolerată de ± 3,1%. Sondajul face parte din programul de cercetări interne al IRES și este autofinanțat.

Toate detaliile pot fi consultate aici:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇