Cel mai recent sondaj INSCOP aduce o mare surpriză. Şi nu e scăderea AUR

Cel mai recent sondaj INSCOP aduce o mare surpriză. Şi nu e scăderea AUR

Cel mai recent sondaj INSCOP aduce o mare surpriză, anume că războiul din Ucraina ne-a făcut să ne dăm seama de direcţia bună pe care a apucat-o România, în sensul în care apartenenţa la NATO şi UE ne protejează să avem soarta vecinului de la nord.

Aşa cum era de aşteptat, peste 75% dintre români cred că Rusia este vinovată de ceea ce se întâmplă acum în Ucraina și sunt de acord cu sancțiunile care au fost impuse asupra ei. Dar ceea ce e mai puţin aşteptat este că ponderea celor care cred că România merge într-o direcție bună s-a dublat după invadarea Ucrainei, subliniază directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac.

ADVERTISING

Conform unui sondaj realizat de INSCOP în perioada 2-7 martie 2022, după invazia Rusiei asupra Ucrainei, ”marea majoritate a romanilor (75.2%) consideră că Rusia este principalul vinovat pentru războiul din Ucraina și doar 4.6% consideră că vinovată este Ucraina. 7.9% cred că vinovate sunt țările occidentale, iar 10.6% nu pot aprecia. 1.7% nu răspund”, arată Remus Ștefureac, într-o postare pe Facebook.

”Votanții PNL (90%), USR (87%) si PSD (86%) cred acest lucru în proporții semnificativ mai mari decât votanții AUR (67%)”, spune acesta. 

Război în Ucraina. Ziua 14

”De asemenea, marea majoritate a românilor (79.2%) sunt de acord cu sancțiunile adoptate de Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii împotriva Rusiei (59,4% sunt total de acord cu sancțiunile, iar 19,8% oarecum de acord). 14.1% sunt oarecum sau total împotriva sancțiunilor (4,5% oarecum împotrivă, iar 9.6% total împotrivă)”, mai precizează Remus Ștefureac.

ADVERTISING

Sondajul mai arată că ”ponderea românilor care percep o direcție bună a țării după declanșarea războiului din Ucraina aproape s-a dublat”, aceasta fiind ”cea mai mare surpriză”, subliniază directorul INSCOP.

directie-buna-inscop
Foto: Facebook / Remus Ștefureac

”Deși în ultimele luni, o direcție bună era indicată de o parte tot mai mică a populației, agresiunea Rusiei ne-a adus aminte multora dintre noi cât de importantă este apartenența noastra la NATO&UE care ne protejează pacea, linișitea, viața și ce înseamna aceasta umbrelă de securitate și dezvoltare pentru direcția corectă a țării”, comentează Remus Ștefureac.

Am finalizat primul sondaj cu date culese dupa izbucnirea războiului din Ucraina (date culese in perioada 2-7 martie...

Publicată de Remus Ioan Stefureac pe Marţi, 8 martie 2022

Intenția de vot pentru partide

În ceea ce privește intenția de vot, în acest moment, doar 72,8% din totalul eșantionului au exprimat o opțiune cu privire la principalele partide din România.

ADVERTISING

Dintre aceștia, 32% au spus ca ar vota cu PSD, 19,9% cu PNL, 18,9% cu AUR, iar 10,8% cu USR.

La sondajul precedent, realizat în februarie, 32,7% dintre cei care au exprimat o opțiune de vot au spus că ar vota cu PSD, 22,4% cu AUR, 16,6% cu PNL și 10,3% cu USR.

PSD și USR își păstrează scorul electoral anterior invaziei rusești din Ucraina. Creșterea ușoară a PNL ar putea fi pusă pe seama activității recente intense a președintelui și a premierului, care câștigă puncte pe fondul vizibilității foarte mari în asociere cu repere de credibilitate precum NATO și UE.

Scăderea usoară a AUR poate fi explicată prin dispariția formațiunii din prim-planul atenției publice, dublată de acuzații care au fost aduse de mass-media și adversarii politici privind atitudini pro-ruse ale unor membri sau persoane asociate acestui partid”, mai comentează, printre altele, Remus Ștefureac.

Sondajul INSCOP MONITOR, reprezentativ la nivel național, a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield în cadrul unui proiect inițiat de STRATEGIC Thinking Group/Grupul de Gândire Strategică. Datele au fost culese prin interviuri telefonice în perioada 2-7 martie 2022 pe un eșantion de 1077 de repondenți. Eroarea maximă admisă este de +/-3%.

Am finalizat primul sondaj cu date culese intre 2-7 martie 2022, după invazia Rusiei asupra Ucrainei. Este un sondaj...

Publicată de Remus Ioan Stefureac pe Marţi, 8 martie 2022


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇