Au încetat restricțiile impuse pe perioada pandemiei. Reguli şi recomandări

Au încetat restricțiile impuse pe perioada pandemiei. Reguli şi recomandări
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Starea de alertă a expirat azi noapte, la ora 00:00. Ministerul de Interne a transmis că au încetat toate restricţiile impuse pe durata pandemiei.

Ce înseamnă asta?

  • masca de protecţie nu mai este obligatorie nici afară, nici în interior
  • se pot organiza fără restricţii orice fel de manifestări, mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte şi evenimente private (nunţi, botezuri)
  • dispar limitele privind accesul în restaurante sau pe stadioane
  • putem circula la orice oră şi oriunde fără oprelişti, în interiorul ţării
  • dispare certificatul Covid necesar la intrarea în instituţiile publice, restaurante sau mall-uri
  • munca la domiciliu nu mai este obligatorie pentru anumiţi angajatori de stat, ca până acum
  • documentele expirate (de exemplu, CI, permis auto) în starea de alertă trebuie schimbate în 90 de zile (cel mai bine este însă să vă faceţi programare, pentru a evita aglomeraţia la ghişee)
  • se redeschid unele puncte de frontieră: Carei (Satu Mare) și Lipniţa, Dobromir (Constanța)
ADVERTISING

Fără certificat și carantină la intrarea în țară

Marți seară, CNSU a anunțat că a abrogat și hotărârea care stabilea condițiile de intrare în țară în baza certificatului digital european și a carantinării, în cazul celor care nu putea face dovada vaccinării antiCovid, a trecerii prin boală sau a testării.

O altă obligație la intrarea în România a fost și completarea de către cetățeni a formularului digital de localizare (PLF). Acesta a fost însă introdus prin ordonanță de urgență de guvern, deci, tehnic, tot Executivul e responsabil de abrogarea sa.

În orice caz, ministrul Alexandru Rafila a declarat că la intrarea în ţară nu se vor mai solicita certificatul Covid şi certificatul de localizare a călătorilor.

"Acel certificat PLF de localizare a călătorilor nu va mai fi solicitat și, de asemenea, la intrarea în țară nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID", a spus ministrul.

ADVERTISING

Recomandările ministrului Sănătății

Într-o conferință de presă, ministrul Alexandru Rafila a declarat că prudenţa şi responsabilitatea individuală ”trebuie să reprezinte principalele atribute ale perioadei următoare”, pentru că în România virusul se transmite în continuare în comunitate la un nivel destul de ridicat. 

Ministrul Sănătăţii a făcut și câteva ”recomandări cu tărie”: 

  • Purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spaţiile închise, în grădiniţe, şcoli şi universităţi, atât pentru personalul didactic şi nedidactic cât şi pentru elevi
  • Evitarea spaţiilor aglomerate, indiferent dacă sunt în interior sau exterior
  • Spălatul mâinilor, folosirea unui antiseptic
  • Mijloacele de transport în comun şi unităţile de interes public curăţate şi dezinfectate periodic
  • La persoanele care au simptome - testare şi apoi prezentarea la un centru de evaluare pentru a fi evaluate şi a primi tratament specific antiviral
Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății susține o conferință de presă despre consecințele ridicării stării de alertă pe teritoriul României.

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății susține o conferință de presă despre consecințele ridicării stării de alertă pe teritoriul României.

Publicată de Ministerul Sănătăţii - România pe Marţi, 8 martie 2022

Măsurile de izolare rămân la bunul simţ

Cât despre măsura izolării în cazul infectării cu Covid-19, ea nu va mai fi dublată de control, dar este totuşi o ”măsură de bun-simţ” să te izolezi, a mai spus ministrul.

ADVERTISING

Întrebat dacă izolarea mai este obligatorie, cum a fost până acum, Alexandru Rafila a răspuns: ”În momentul în care cineva are un diagnostic pozitiv, automat se izolează şi primeşti concediu medical. Să respecţi condiţia izolării, nu trebuie să vină cineva să te controleze, e o măsură de bun simţ. Dacă un copil este simptomatic, nu îl trimiţi la şcoală”, a afirmat el.

Despre carantină, ministrul a arătat că procesul de evaluare a legislaţiei continuă şi în acest moment, pentru că este nevoie de o decizie a CNSU şi se va anunţa dacă va continua sau nu această carantină şi în ce condiţii.

Pe de altă parte, ministrul a precizat că spitalele vor funcţiona în sistem combinat, iar unităţile sanitare care au tratat pacienţi Covid îi vor îngriji în continuare.

Cîmpeanu a venit cu precizări pentru studenţi

În ceea ce privește cursurile universitare, ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că ”instituțiile de învățământ superior vor reveni la activități didactice cu prezență fizică”, dar acolo unde nu e posibil, va exista o perioadă de tranziție, asumată prin decizii de conducerile instituțiilor de învățământ.

Gata cu starea de alertă, deşi avem 5.000 de cazuri pe zi

Autoritățile de la București au decis să nu mai prelungească starea de alertă după data de 8 martie, decizia fiind anunțată încă de săptămâna trecută de președintele Klaus Iohannis.

În aceste condiții, Ministerul de Interne precizează că, de la miezul nopţii, încetează valabilitatea HG 171 din 3 februarie 2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.

Marți, bilanțul arăta 5.461 de noi îmbolnăviri raportate în 24 de ore, cu 2.273 mai multe decât în ziua anterioară, după ce luni am avut doar 3.188 de cazuri noi. De asemenea, au fost raportate și 101 morți asociate Covid, față de numai 32 cu o zi în urmă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇