Ministerul Educației a emis o notă conform căreia, începând de miercuri, când se ridică starea de alertă, ”instituțiile de învățământ superior vor reveni la activități didactice cu prezență fizică”.
Decizia nu este una strictă, în sensul că pot amâna prezența studenților în sălile de curs, pe baza autonomiei universitare, cu condiția ca orele respective să fie apoi recuperate, informează ministrul Sorin Cîmpeanu, într-o postare pe Facebook.
”În situația în care acest fapt nu este posibil imediat, în vederea asigurării calității actului educațional, în funcție de specificul activităților desfășurate și în raport cu contextul actual (cazările studenților în căminele studențești, reconfigurarea orarelor etc), universitățile pot decide, în baza autonomiei universitare garantate de Constituția României, cu asumarea răspunderii publice, prin hotărâri ale Senatului universitar, o perioadă optimă de tranziție de la sistemul online la activități cu prezență fizică, având obligativitatea recuperării activităților didactice până la sfârșitul semestrului al II lea”, se arată în postarea citată.
Inițial, ministrul a anunțat că încetarea stării de alertă înseamnă, în educație, “revenirea totală la starea de dinainte de Legea 55” și “întoarcerea strictă la prevederile Legii educației nr 1/2011”, adică “se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile”.
Dar studenții l-au contrazis. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) i-a transmis că, în baza autonomiei universitare, „instituțiile de învățământ superior pot desfășura activități didactice în format online atât pe perioada stării de alertă, cât și pe întreaga durată a anului universitar 2021-2022”.
De altfel, SNSPA a fost una dintre primele instituții de învățământ superior care a reacționat public după anunțul inițial al MEN privind obligativitatea începerii cursurilor față în față începând de miercuri, 9 martie.
”Este firesc să revenim la învăţământul fizic, dar trebuie să stabilim concret mecanismul etapizat şi predictibil în care se va derula acest proces, fără a perturba activităţile didactice. (...) Peste 60% dintre studenţii noştri nu sunt din Bucureşti”, a explicat conducerea SNSPA, într-un comunicat prin care a anunțat studenții că activitatea va fi continuată online cel puțin până în data de 4 aprilie, după care decizia va fi actualizată.