De miercuri, masca nu va mai fi obligatorie în școli. Cîmpeanu spune că nu se mai pot organiza cursuri online, studenții îl contrazic

De miercuri, masca nu va mai fi obligatorie în școli. Cîmpeanu spune că nu se mai pot organiza cursuri online, studenții îl contrazic
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Începând de miercuri, odată cu încetarea stării de alertă, elevii nu mai sunt obligați să meargă cu măști la școală, iar facultățile și școlile nu mai pot organiza cursuri online sau examene online, spune ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.

Masca se păstrează cu titlu de recomandare, alături de respectarea regulilor de igienă, a subliniat el pentru Edupedu.ro.

Potrivit acestuia, încetarea stării de alertă înseamnă, în educație, “revenirea totală la starea de dinainte de Legea 55” și “întoarcerea strictă la prevederile Legii educației nr 1/2011”, adică “se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile”.

ADVERTISING

Studenții îl contrazic însă pe ministrul Educației. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) susține că, în baza autonomiei universitare, „instituțiile de învățământ superior pot desfășura activități didactice în format online atât pe perioada stării de alertă, cât și pe întreaga durată a anului universitar 2021-2022”.

„În conformitate cu prevederile articolului II, punctul 3 din Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 99/2021, instituțiile de învățământ superior pot desfășura activități didactice în format online atât pe perioada stării de alertă, cât și pe întreaga durată a anului universitar 2021-2022.

ADVERTISING

Astfel, în baza autonomiei universitare, fiecare instituție de învățământ superior își poate alege regimul de desfășurare a activităților didactice, pentru anul universitar 2021-2022 neexistând obligativitatea desfășurării în format fizic a procesului educațional după ridicarea stării de alertă”, a transmis ANOSR într-un comunicat pentru Edupedu.ro.

Mai mult, studenții spun că ”orice fel de tranziție de la mediul online la mediul fizic trebuie să presupună o perioadă de tranziție, în care studenții să aibă timp, de exemplu, să își caute cazare”.

ADVERTISING

Și rectorul SNSPA, Remus Pricopie, spune că universitățile își pot continua cursurile online, anul acesta universitar, chiar și după încetarea stării de alertă. El face referire la aceeași OUG citată de studenți.

Totodată, Pricopie spune că trecerea la cursuri față în față, peste noapte, ar însemna o bulversare inutilă a procesului didactic.

Starea de alertă se încheie

Marți este ultima zi de stare de alertă sanitară pe teritoriul României, în contextul pandemiei de Covid-19.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că starea de alertă impusă de pandemia de coronavirus nu va mai fi prelungită după data de 8 martie, având în vedere că "valul 5 este aproape a se încheia".

"Epidemia de Covid-19 se află pe o pantă accelerat descendentă la noi în ţară, iar valul 5 este aproape de a se încheia. Este momentul, deci, să luăm noi decizii legate de gestionarea acestei situaţii, decizii cu un impact major pentru viitor", afirma Iohannis, după o şedinţă privind gestionarea epidemiei de Covid-19.

Șeful statului a spus că vor fi eliminate și o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum.

”Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate și o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum. Măsurile complete vor fi anunțate și explicate pe larg, în perioada imediat următoare, de autoritățile abilitate”, a mai declarat președintele României.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat că, în privinţa situaţiilor privind formularul de localizare a pasagerului (PLF) şi certificatul verde, Ministerul Sănătăţii va clarifica reglementările privind cele două categorii de documente, în perioada următoare. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇