Fără certificat Covid și carantină la intrarea în România. Hotărârea a fost abrogată

Fără certificat Covid și carantină la intrarea în România. Hotărârea a fost abrogată

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a anunțat că a abrogat, marți hotărârea care stabilea condițiile și procedurile de carantinare a persoanelor care intră în România.

Decizia de azi vine în contextul în care la miezul nopții expiră starea de alertă medicală și încetează restricțiile impuse pe perioada pandemiei.

Hotărârea abrogată este nr. 6/2022, care stabilea condițiile de intrare în țară în baza certificatului digital europea și a carantinării în cazul celor care nu putea face dovada vaccinării anti-Covid, a trecerii prin boală sau a testării.

ADVERTISING

O altă obligație la intrarea în România a fost și completarea de către cetățeni a formularului digital de localizare (PLF). Acesta a fost însă introdus prin ordonanță de urgență de guvern (OUG nr. 129/2021), deci, tehnic, tot Executivul e responsabil de abrogarea sa.

În orice caz, ministrul Alexandru Rafila a declarat că la intrarea în ţară nu se vor mai solicita certificatul Covid şi certificatul de localizare a călătorilor.

"Acel certificat PLF de localizare a călătorilor nu va mai fi solicitat și, de asemenea, la intrarea în țară nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID", a spus ministrul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Rămâne însă ca spusele ministrului să fie și legiferate. Mai ales în contextul în care reprezentanții MAI îl contraziseseră, spunând că ”prevederile referitoare la certificatul digital al Uniunii Europene privind Covid şi formularul digital de intrare în România rămân în continuare aplicabile”.

E drept, declarațiile MAI referitoare la certificatul Covid au fost invalidate de hotărârea CNSU de astă seară.

Iată aici reguli şi recomandări pentru perioada următoare, după ce toate restricțiile anti-Covid expiră la miezul nopții.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇