Rafila dă detalii despre iodura de potasiu. Cine şi câte pastile trebuie să ia, când și cum se păstrează (Video)

Rafila dă detalii despre iodura de potasiu. Cine şi câte pastile trebuie să ia, când și cum se păstrează (Video)

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a venit marți cu noi precizări despre iodura de potasiu, explicând cine trebuie să o administreze, când și care este doza recomandată.

Rafila a spus că urmează să înceapă o campanie de informare a populației, iar apoi vor fi distribuite pastilele prin medicii de familie.

”Demarăm o campanie de informare la nivel național, care trebuie să preceadă aceste pastile de iodură de potasiu. Antibiotice Iași a finalizat întreaga producție, medicamentele au ajuns la DSP și căutăm cea mai bună cale de distribuție, pentru ca ele să ajungă la persoanele eligibile”, a declarat ministrul Sănătății.

ADVERTISING

Acesta a atras atenția că medicamentele trebuie luate doar în momentul în care există un anunț public al autorităților în acest sens, nu preventiv.

”Administrarea de pastile de iodură de potasiu trebuie făcută în cazul unei urgențe exclusiv la indicațiile autorităților. Nu trebuie luate în mod preventiv, ci doar dacă există un astfel de anunț public. Altfel, nu trebuie luate”, a subliniat Rafila.

Ministrul a explicat și cum se vor administra medicamentele în cazul în care va fi nevoie și care sunt persoanele eligibile:

mod-de-administrare

Tratamentul se va administra în cel mult 8 ore de la anunțul autorităților:

tratament

Ministrul Sănătății a precizat că medicamentele au un termen de valabilitate de 3 ani și a explicat cum trebuie păstrate:

mod-de-pastrare

Ministrul Sănătății a mai declarat că joi se va întâlni cu reprezentanții medicilor de familie, pentru a stabili modul de distribuire a medicamentelor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Noi ne-am consultat cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru a vedea care sunt persoanele eligibile de pe lista medicilor de familie.

Am invitat joi dimineașă Societatea Națională de Medicină a Familiei, să găsim cea mai bună soluție pentru ca această distribuție să nu se facă intempestiv, ca să se facă rațional, fără să perturbe activitatea medicilor de familie”, a spus Rafila.

Mai multe patronate ale medicilor de familie din țară au transmis un apel către Ministerul Sănătății, prin care reclamă faptul că nu au fost consultați în ceea ce privește activitatea de distribuție a pastilelor de iod, iar această nouă responsabilitate le-ar bloca activitatea medicală. Din calculele lor, medicii de familie ar avea un program de 20 ore/zi, avertizează patronatele semnatare.

ADVERTISING

Ministrul Rafila nu s-a referit însă deloc la acest aspect.

Oficialul MS a ținut să sublinieze că nu există un risc iminent de accident nuclear, dar este bine să fim pregătiți.

”Nu există risc iminent de accident nuclear, dar nu putem exclude în mod absolut un astfel de eveniment. Noi trebuie să fim responsabili și să ne pregătim pentru astfel de situații”, a conchis Rafila.

Prof.univ.dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății va susține mâine, 29 martie 2022, orele 13.00, o conferință de presă, la sediul Ministerului Sănătății (str. Cristian Popisteanu, nr.1-3).

Tema conferinței vizează:- informații privind administrarea și transmiterea către populație a comprimatelor de Iodură de Potasiu, - evoluția pandemiei de COVID-19, -informații privind asistența medicală acordată cetățenilor ucrainieni refugiați în România, urmare a conflictului militar din Ucraina, -extiderea listei de medicamente compensate și gratuite.

Publicată de Ministerul Sănătăţii - România pe Marţi, 29 martie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇