Ministerul Sănătăţii: Iodura de potasiu nu trebuie luată preventiv. Poate dăuna sănătăţii

Ministerul Sănătăţii: Iodura de potasiu nu trebuie luată preventiv. Poate dăuna sănătăţii

Ministerul Sănătăţii (MS) precizează că, în cazul unui eventual incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, subliniind că această substanţă nu trebuie utilizată profilactic, întrucât poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide.

„În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populaţiei de către autorităţile de sănătate publică din fiecare judeţ”, arată MS.

"În caz de urgenţă datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătăţii organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Naţional de Sănătate Publică.

ADVERTISING

Producerea şi stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA şi Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale", a transmis MS.

Dr Corina Neamţu, medic primar endocrinolog şi doctor în ştiinţe medicale, atrage atenţia asupra unui fenomen periculos care are loc acum în România: foarte mulţi oameni merg la farmacie să cumpere iodură de potasiu pentru a lua preventiv în cazul unui accident sau bombardament nuclear.

Reacția oamenilor a fost generată de amenințările oficialilor ruși cu privire la riscul declanșării unui război nuclear, după invazia din Ucraina.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Specialistul spune însă că sub nicio formă nu există profilaxie în acest sens şi că iodura de potasiu este indicată doar în cazul în care are loc cu adevărat un asemenea eveniment tragic.

De asemenea, un farmacist din Capitală relatează că sunt oameni care spun că vor să ia preventiv iod în fiecare zi, specialistul avertizând că acesta este un fenomen foarte periculos.

Iată cât de periculos e atacul ruşilor asupra centralei nucleare de la Zaporojie şi ce se poate întâmpla. Opinia experţilor

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇