Dîncu: Putin nu se va opri neapărat la această operaţiune. Nici nebunii nu vor să se sinucidă. Fiecare ştie ce potenţial nuclear are celălalt

Dîncu: Putin nu se va opri neapărat la această operaţiune. Nici nebunii nu vor să se sinucidă. Fiecare ştie ce potenţial nuclear are celălalt

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, spune că toate datele arată că Vladimir Putin nu se va limita la operaţiunea din Ucraina, dar consideră că ”nu are resurse să încerce să deschidă un război cu NATO”. ”Nici nebunii nu vor să se sinucidă”, spune Dîncu, explicând care este ”mecanismul valizei nucleare”.

”Eu cred – şi toate datele noastre ne spun că Vladimir Putin nu se va opri neapărat la această operaţiune – pentru că vrea ca să îşi consolideze acel vis al lui de a reface URSS (…) asta este obsesia pe care o are Vladimir Putin acum”, a mai afirmat ministrul Apărării, adăugând că foarte puţini din Rusia îl mai susţin.

ADVERTISING

Dîncu nu crede, însă, că preşedintele rus are resurse pentru a deschide un război cu NATO.  

”Nu are resurse ca să poate face - chiar dacă fantazează foarte mult sau chiar dacă a intrat într-o spirală a unei utopii care nu mai are raţionalitate - nu are resurse pentru ca să încerce să deschidă un război cu NATO. De aceea, apelează, după părerea mea – şi asta este o modalitate jalnică de a face şi politică şi război - la ceceni ca să sperie, apelează la Lukaşenko (...) apelează la mintea micuţilor, a copiilor de la şcoală. Nu cred că e o chestiune pe termen lung, e o chestiune că simte, de fapt, că nu mai are pe nimeni în Rusia care să îl sprijine”, a mai afirmat ministrul Apărării.  

ADVERTISING

Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 9-a zi de război

Acesta spune că societatea civilă din Rusia a început să se organizeze împotriva războiului.  

”Am văzut grupuri de 7.000 de oameni de ştiinţă care încep să semneze că războiul trebuie oprit şi alte grupuri care se activează. Începe să lucreze mai degrabă cu cei bătrâni, cu cei nostalgici, care trăiesc prost şi cărora încearcă să le dea o explicaţie pentru ceea ce se întâmplă”, a mai declarat Dîncu.  

”Ameninţarea nucleară este o amenințare de descurajare”

În ceea ce privește amenințarea nucleară, Vasile Dîncu este de părere că va rămâne la stadiul de ameninţare, pentru că fiecare ţară ştie potenţialul nuclear al celorlalţi.

ADVERTISING

”Nici nebunii nu vor să se sinucidă”, a afirmat Dîncu, precizând că, deşi decizia politică de a folosi armament nuclear ar putea fi luată de Rusia, până la punerea în practică ar fi o serie de decizii tehnice şi nu crede că acest lucru se va întâmpla.

”Ameninţarea nucleară este o ameninţare de descurajare. A fost escaladare să aibă toţi arme nucleare ca să se teamă unul de altul, să se anuleze posibila nebunie a unui om, pentru că nimeni nu vrea să se sinucidă, nici nebunii nu vor să se sinucidă. Din perspectiva asta este improbabil să înceapă cineva un război în care se sinucide şi pe sine, pentru că fiecare ştie ce potenţial nuclear are celălalt”, a declarat Vasile Dîncu.  

Mecanismul valizei nucleare

Ministrul a vorbit și despre mecanismul valizei nucleare.  

”Mecanismul valizei nucleare, despre care vorbim noi, cu un buton roşu pe care ar apăsa un nebun din greşeală sau un copil care se joacă în jurul valizei, este doar o metaforă, pentru că este un mecanism.

Dacă decizia politică o poate lua unul singur (pentru că am văzut generali speriaţi în jurul lui Putin, oameni care nu se puteau controla şi pe care îi ţinea la distanţă de 20 de metri), decizia politică s-ar putea lua, dar există o serie de decizii, decizii tehnice, până a pune în aplicare. E un lung şir de decizii tehnice pentru a pune asta.

Credem că nu se poate face asta şi din punct de vedere procedural”, a mai afirmat Dîncu.  

Ministrul apreciază că ”nu trebuie să ne temem de acest lucru”.  

”Ameninţarea nucleară este de multă vreme şi rămâne o ameninţare. Este un fel de ultima posibilitate şi una la care nimeni nu poate apela niciodată”, a mai declarat Dîncu.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇