De ce s-a scumpit aşa tare motorina? Diferența de preț faţă de benzină s-a dublat

De ce s-a scumpit aşa tare motorina? Diferența de preț faţă de benzină s-a dublat

Diferența de preț dintre un litru de motorină și unul de benzină aproape s-a dublat în ultimele două săptămâni, ajungând la circa 60 de bani.

Cauza ar fi raportul dezechilibrat dintre cererea și oferta de motorină de pe piața europeană și de pe cea locală, care a făcut ca majoritatea vânzătorilor de combusibil să ieftinească benzina și să scumpească motorina în ultima săptămână, scrie Profit.ro.

Conform sursei citate, diferența dintre prețul motorinei și al benzinei este acum de:

  • 59 bani/l în stațiile Petrom și MOL
  • 57 bani/l în stațiile Lukoil
  • 56 bani/l în stațiile OMV
ADVERTISING

Comparativ cu prețurile practicate duminica trecută, benzina s-a ieftinit în majoritatea stațiilor (cu 5 bani la Petrom, 7 bani la OMV și 2 bani la MOL), cu excepția Lukoil, care a scumpit-o cu 2 bani/l, scrie sursa citată.

În schimb, combustibilul diesel s-a scumpit în majoritatea stațiilor (cu 4 bani la Petrom și cu 14 bani la Lukoil și MOL), cu excepția OMV, unde s-a ieftinit cu valori între 1-6 bani pe litru.

Trafigura și Gunvor, doi dintre cei mai mari traderi de mărfuri la nivel global, estimează că Europa se confruntă cu perspectiva unei penurii de motorină, în contextul reducerii fluxurilor dinspre Rusia, ca urmare a invaziei în Ucraina, mai ales că există perspectiva ca UE să interzică importul de țiței din Rusia, informații care au condus deja la creșterea accelerată a prețurilor.

ADVERTISING

Calculele făcute de analiștii de la Pofit.ro arată că, de la începutul anului, țițeiul Brent a crescut cu aproximativ 40%, în timp ce în România benzina s-a scumpit cu circa 25%, iar motorina cu circa 35%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇