Biden anunță că trimite 5.000 de militari americani în România

Biden anunță că trimite 5.000 de militari americani în România

Statele Unite își vor spori prezența militară în Europa, a declarat președintele Joe Biden, la summit-ul NATO de la Madrid, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Președintele american a precizat că o „brigadă rotativă suplimentară” va veni în România, urmând a fi formată din 3.000 de luptători și din 2.000 de persoane – personal combatant.

Biden a declarat că summit-ul liderilor NATO de la Madrid este "istoric" și că desfășurările suplimentare ale SUA vor "trimite un mesaj clar că NATO este puternică și unită".

ADVERTISING

Statele Unite vor stabili un cartier general permanent pentru Corpul 5 de armată SUA în Polonia, a mai spus Biden.

De asemenea, două escadrile de avioane de luptă F-35 vor ajunge în Marea Britanie, echipamente de apărare aeriană în Italia și Germania, iar în Spania - două distrugătoare, pe lângă cele patru deja prezente.

"Statele Unite își vor îmbunătăți poziția de forță în Europa și vor răspunde la schimbările mediului de securitate pentru a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat", a spus Biden.

ADVERTISING

Statele Unite au desfăşurat deja, în acest an, ”20.000 de militari suplimentari în Europa, în vederea consolidării liniilor noastre, o reacţie faţă de iniţiativele agresive ale Rusiei”, detaliază el.

Referindu-se la unitatea NATO în ceea ce privește acceptarea cererilor Finlandei și Suediei, anterior neutre, de a se alătura alianței, Biden a declarat că strategia lui Putin de a invada Ucraina s-a întors împotriva sa.

"Este exact ceea ce nu a vrut, dar exact ceea ce trebuie făcut pentru a garanta securitatea Europei", a subliniat Biden.

ADVERTISING

În luna martie, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, spunea că NATO are în acest moment 2.000 de soldaţi americani în România.

În prezent, țara noastră găzduiește în total circa 3.300 de militari NATO, din SUA, Germania, Franța, Italia și Belgia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇