Iohannis, replica dată când a fost întrebat cum și-a permis să amenințe sursele unei publicații

Iohannis, replica dată când a fost întrebat cum și-a permis să amenințe sursele unei publicații

Președintele Klaus Iohannis a fost confruntat marți seară, în cadrul unei conferințe pe care a organizat-o la Cotroceni, de jurnalistul G4Media Cristian Pantazi, pentru amenințările emise în momentul în care publicația a obținut și publicat draftul Legilor Securității.

„Ați amenințat sursele G4Media care au dat drafturile Legilor Securității. Cum v-ați permis, ca președinte al statului, să identificați sursele unei publicații și să le amenințați”, a întrebat jurnalistul.

Președintele a negat că declarațiile sale au avut intenția de a amenința, dar a precizat că și le menține și că nu ar fi utile dezbateri în spațiul public pe proiecte care nu sunt finalizate.

ADVERTISING

„Cred că vă așteptați de la președintele României să știe un pic mai mult decât publicul general. Eu nu m-am referit nici la persoane, nici la publicații. Am spus că încă se va lucra mult timp și e greșit ca în această fază foarte devreme a drafturilor să fie lumea agitată.

Îmi pare rău că v-ați simțit amenințați. Afirmația mi-o mențin. Nu orice draft trebuie făcut public înainte ca cei care răspund de acel document să-și fi terminat munca așa cum este prevăzută în Constituție. A veni și a critica un draft mi se pare în anumite puncte destul de riscant și faptul că s-au iscat nenumărate discuții pe ceva ce nu este definit mi-a dat dreptate. Nu trebuie să vă simțiți amenințați”, a răspuns Iohannis.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Jurnalistul a insistat, întrebându-l direct dacă și-a folosit puterea pentru a afla sursele de informare ale unor publicații.

„Nu. Și știți bine că nu. Declarația spune că cel care a dat în media aceste documente nu a făcut niciun secret din asta. Nu îmi folosesc puterea pentru a inhiba libertatea presei, din contră, și dumneavoastră știți foarte bine acest lucru”, a mai spus Iohannis.

El a admis că la acel draft au lucrat și oameni din Administrația Prezidențială, dar a negat că el personal ar fi primit documentul.

ADVERTISING

„Mă voi îngriji ca aceste excese să dispară. Fiți asigurat că președintele are grijă de aceste chestiuni”, a încheiat Iohannis subiectul.

Amintim că pe 5 iunie, întrebat despre acest draft care tocmai apăruse în spațiul public, Iohannis s-a arătat foarte deranjat de acest lucru. „Cineva, și știm cine, a considerat că este bine acum să le dea pe surse. Este o eroare majoră, fiindcă oamenii sunt îngrijorați. (…) Eronată este și scurgerea acestor prime forme către media”, a spus atunci președintele.

Ulterior, a fost criticat pentru asta de 45 de ONG-uri din România, dar și de organizația internațională Reporteri fără frontiere.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇